Αντιδράσεις του αρχιτεκτονικού κόσμου για τη μη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την πλατεία Λασσάνη

By on 02/04/2013

Πλατεία μη σημαντική, μη ιστορική και όχι υπερτοπικού ενδιαφέροντος είναι σύμφωνα με το συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η πλατεία Λασσάνη. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά απο απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης και σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που εξόργισε αρχιτέκτονες της Κοζάνης και άλλων περιοχών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε, γιατί ο δήμος θέλει να αποφύγει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλατεία Λασσάνη. Η μελέτη δόθηκε με ανάθεση στην ΑΝΚΟ Α.Ε.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Στέλιο Σκόρδα «η απόφαση στηρίχτηκε σε προβληματικά στοιχεία, ενδεχομένως ανεπαρκή ή παραπλανητικά και ο τρόπος που έγινε όλο αυτό δημιουργεί υπόνοιες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την υπόθεση της πλατείας Λασσάνη εγκαινιάστηκε μια νέα πρακτική, αυτή του να υποβαθμίζουμε την αξία περιοχών και έργων, ώστε με διάφορα «παραθυράκια» και αδυναμίες του νόμου να μη γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αλλά να γίνονται αναθέσεις. Δυστυχώς όταν υποβαθμίζεις μια περιοχή, υποβαθμίζεις τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή αυτή. Εφόσον επεφύλαξαν αυτή την τύχη στη δεύτερη σημαντικότερη πλατεία της Κοζάνης, πρέπει να ανησυχούμε και για άλλες περιοχές».

Οπως τονίζει ο κ. Σκόρδας η απόφαση αυτή έρχεται να αναιρέσει προηγούμενες θέσεις του δήμου και της τεχνικής του υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η Λασσάνη χαρακτηριζόταν ιστορική και σημαντική. Αλλωστε το Αρχοντικό Λασσάνη και η δημοτική Χαρτοθήκη την καθιστούν υπερτοπικού χαρακτήρα σημαντική περιβαλλοντικά, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως είχε δεσμευτεί αρχικά η δημοτική αρχή με αφορμή τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία, τονίζουν οι αρχιτέκτονες. Οπως επισημαίνει ο κ. Σκόρδας «ένας διαγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά επικοινωνιακά οφέλη, δίνοντας προβολή στον τόπο και εξασφαλίζοντας πολλές συμμετοχές και μεγάλη δυναμική». Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Κοζάνη είναι απο τις λίγες πόλεις που θα υλοποιηθεί η μελέτη που πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία.

Η απόφαση αποχαρακτηρισμού της Λασσάνη πάρθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 όταν η τεχνική υπηρεσία του δήμου Κοζάνης εισηγήθηκε ότι δεν είναι ιστορική γιατί υφίσταται ως πλατεία απο το 1985, ενώ κατεδαφίστηκαν και τα τελευταία ιστορικά κτίσματα.
Από την πλευρά του δήμου και σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Καραπάτσιο ο λόγος που έγινε αυτή η εξαίρεση είναι η οικονομία του χρόνου, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να μη χαθούν ημερομηνίες, κάτι που θα συνέβαινε σε περίπτωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. «Το έργο της ανακατασκευής της πλατείας Λασσάνη είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το οποίο δεν μας έδινε το περιθώριο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ήταν και η θέλησή μας. Η εμπειρία μας απο την κεντρική πλατεία που ξεκίνησε το Μάϊο του 2010 και μόλις τον προηγούμενο μήνα ετοιμάστηκε η μελέτη, μας έδειξε ότι σε τόσο στενά περιθώρια δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το έργο. Εμείς δε θέλαμε με κανένα τρόπο να χαθεί το έργο, γι’ αυτό και ζητήσαμε την εξαίρεση της πλατείας ως έργου υπερτοπικού χαρακτήρα. Ολες οι διαδικασίες ήταν νόμιμες και προχωρήσαμε με την ΑΝΚΟ, ώστε σε λιγότερο απο δύο μήνες να έχουμε έτοιμη και τη μελέτη και να είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση του έργου» λέει ο κ. Καραπάτσιος.

o Xρόνος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: