- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Ανύπαρκτες εγκυμοσύνες – Βροχή οι ποινές σε γιατρούς που έκαναν την απάτη… επιστήμη
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα ήλθαν στο φως οι αλλεπάλληλες εισαγγελικές παρεμβάσεις για τις καταγγελίες περί χρηματισμού, επί χρόνια, δημοσίων λειτουργών και πολλών ιατρών από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσό για να εδραιωθεί και στην ελληνική αγορά, καθώς και οι νέες διώξεις για το «πάρτι» με τις υπερκοστολογήσεις στις προμήθειες ιατρικού υλικού δύο νοσοκομείων για μια τουλάχιστον τετραετία, πριν από τη δραματική είσοδο στην περίοδο της κρίσης, ούτε η ανησυχητική διαπίστωση ότι η κατανάλωση φαρμάκων ακολουθεί μια συνεχώς αυξητική και μάλλον ανεξέλεγκτη πορεία, όπως δείχνουν οι σχετικοί αριθμοί, ακόμα και στη φάση της οικονομικής κρίσης.
Είναι παράλληλα και η «γκρίζα» εικόνα που δίνει και η δικαστηριακή πρακτική, μέσα από σωρεία υποθέσεων με ιατρικά σφάλματα που έχουν προκαλέσει θανάτους και αναπηρίες, αλλά και πολλές περιπτώσεις παραγόντων του χώρου της υγείας που δείχνουν ότι μάλλον δεν ισχύει γι’ αυτούς η ρήση «το χρήμα πολλοί εμίσησαν», αφού διάφοροι ιατροί -δυστυχώς ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι- λειτούργησαν σαν απλοί «κομπιναδόροι» για να αυξήσουν το εισόδημά τους, όπως προκύπτει από δικογραφίες, κάποιες από τις οποίες σχηματίστηκαν μάλιστα πριν να βρεθούμε στη μνημονιακή λαίλαπα. Το ότι υπάρχουν αρκετοί επιλήσμονες του όρκου του Ιπποκράτη, δεν μπορεί βέβαια να επισκιάσει τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολλοί ανώνυμοι υπηρέτες της υγείας νυχθημερόν και πολλές φορές χωρίς σύνορα.
Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια στο γεγονός ότι «δίνουν και παίρνουν» οι περιπτώσεις ιατρικών εξετάσεων-μαϊμού, διαγνώσεων, ασθενειών, συνταγογραφήσεων φαρμάκων, ακόμα και αμβλώσεων, στον βωμό του κέρδους.
Στις απίστευτες από απόψεως ευρηματικότητας υποθέσεις, περιφανή θέση κατέχει οπωσδήποτε η περίπτωση μιας γυναικολόγου, που ξέροντας ότι πελάτισσά της από παλιά δεν επιθυμούσε πλέον άλλη κύηση έχοντας τρία παιδιά, την παραπλάνησε, πιθανότατα δύο φορές, για να υποβληθεί σε εκτρώσεις και έτσι να «ενθυλακώσει» τη σχετική αμοιβή άκοπα!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και «κομπίνες» που έστησαν φίλοι, κουμπάροι, αλλά και σύζυγοι γιατροί (και φαρμακοποιοί με συνδρομή και ασθενών μερικές φορές) για να βάλουν το χέρι στο «μέλι» κάποιων εύρωστων -πάλαι ποτέ- ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για να εξασφαλίσουν, μέσα από τις στοχευμένες συνταγογραφήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων, «μπόνους» των φαρμακευτικών εταιρειών, συνεχή ταξίδια κ.λπ.
Ανύπαρκτες εγκυμοσύνες
Για απόπειρα απάτης και για ψευδή ιατρική πιστοποίηση πήγε κατηγορούμενη μια γυναικολόγος που φαινόταν αποφασισμένη να βγάλει λεφτά, ακόμα και από? «ανεμογκάστρι». Εχοντάς την ως σταθερή πελάτισσα για μια 8ετία, η νησιώτισσα γυναικολόγος όταν είδε την τρίτεκνη ήδη μητέρα να εμφανίζεται στο ιδιωτικό της ιατρείο για να κάνει «τεστ Παπ», ύστερα από σύντομη εξέταση της ανακοίνωσε τα ευχάριστα, ότι ήταν και πάλι έγκυος στον 2ο μήνα, αλλά και τα δυσάρεστα, ότι είχε έναν πολύποδα που έπρεπε να αφαιρεθεί. Η πελάτισσα, με την οποία είχε αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης, θεωρούσε ότι «είχε κλείσει» πλέον με 3 παιδιά και της ζήτησε να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης και αφαίρεση του πολύποδα, όπως και έγινε, ύστερα από σχετικές διαδικασίες νάρκωσης και επέμβασης, καταβάλλοντάς της ως αμοιβή 800 ευρώ.
Δεν πέρασαν ούτε 6 μήνες και όταν η πελάτισσα ξαναπήγε στο ιατρείο για εξετάσεις, η γυναικολόγος της έδωσε πάλι «τα συχαρίκια», καθώς την ξαναβρήκε έγκυο. Η πελάτισσα «τρελάθηκε» και απάντησε πως πριν από 15 μέρες είχε αδιαθετήσει, ενώ από την προηγούμενη φορά έπαιρνε προσεκτικά όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να αποφύγει μιαν ανεπιθύμητη νέα εγκυμοσύνη. Η γυναικολόγος για να την πείσει, της έκανε ένα υπερηχογράφημα και της το έδειξε (χωρίς βέβαια να μπορεί να φανταστεί εκείνη την ώρα ότι ήταν άλλης), και προγραμμάτισαν νέα διακοπή κύησης, έναντι αμοιβής με μικρό «σκόντο» 750 ευρώ, αφού αυτήν τη φορά δεν είχαμε πολύποδα.
Επέμβαση της Αστυνομίας
Στο σπίτι, όπου «τρελάθηκε» και ο σύζυγος με την υπεργονιμότητα, είπαν να πάρουν και δεύτερη γνώμη και καλά έκαναν, αφού το νέο υπερηχογράφημα έδειξε «μήτρα κενή σάκου κύησης», ενώ ο ορμονικός έλεγχος επιβεβαίωσε την «κομπίνα» της γυναικολόγου και τη «μαϊμού» εγκυμοσύνη. Το αντρόγυνο συνεννοήθηκε με την Αστυνομία και η τρίτεκνη πήγε πρώτα και πήρε από τη γυναικολόγο μια βεβαίωση 3ήμερης αναρρωτικής άδειας από την εργασία της λόγω κολπικής αιμόρροιας, και όταν μετά από λίγες μέρες πήγε για τη διακοπή της κύησης λίγο πριν από την «επέμβαση» και πληρωμή, έκανε τη δική της επέμβαση η Αστυνομία, συλλαμβάνοντας τη γυναικολόγο.
Η πελάτισσα την «κυνήγησε» και για την προγενέστερη χειμωνιάτικη εγκυμοσύνη, θεωρώντας και αυτήν ψεύτικη, κάτι που όμως δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν τουλάχιστον αληθινή η αφαίρεση πολύποδα, ενώ δεν μπορούσε να αποκλειστεί, ύστερα από τόσον καιρό, το ενδεχόμενο να ήταν πραγματική η πρώτη εγκυμοσύνη? Η 20μηνη πάντως καταδίκη (πρωτόδικα) και 13μηνη (αμετάκλητα) με χρηματική ποινή 1.500 και 1.000 ευρώ, επέτρεψε την επιστροφή των αμοιβών για τη διακοπή «μαϊμού» και τις εικονικές εξετάσεις.
ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ, Η ΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ
Φιλαράκια έστηναν «χρυσές» μπίζνες
Δυο καλά συνομήλικα (30χρονα) φιλαράκια, ιατρός και φαρμακοποιός, συνυπήρξαν για ένα διάστημα όταν ο πρώτος ενδιαφέρθηκε να κάνει το αγροτικό του στην απομακρυσμένη περιοχή όπου βρισκόταν ο φίλος του φαρμακοποιός και όπου εφάρμοσαν το γνωστό κόλπο με τις ψευδείς παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΟΓΑ.
Οταν αμφότεροι κατέληξαν στο εδώλιο, η φιλία «έσπασε» και ο ένας έριξε τα βάρη στον άλλο. Ο ιατρός είπε πως τον παρέσυρε με την επιμονή του ο φίλος του, εξηγώντας του ότι αν γράψει στις συνταγές ασθενών του φάρμακα από κάποιες συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, ανεβάζοντας τις πωλήσεις, έχει ο ιατρός εξασφαλισμένα σαν μπόνους διάφορα δωρεάν ταξίδια σε συνέδρια ανά τον κόσμο, ενώ και ο φαρμακοποιός έχει κέρδος.
Με τη μητέρα ενός εκ των δύο σε ρόλο «κούριερ» (πηγαινοέφερνε βιβλιάρια ασθενών), ο ιατρός έγραφε φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας που δεν χρειάζονταν οι ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών, ενώ από τα βιβλιάρια κρατούσε το ένα στέλεχος και έσκιζε το άλλο για να μην μπορεί να καταλάβει ο ασφαλισμένος ότι είχε γράψει άλλα φάρμακα άσχετα με την πάθηση και ακριβότερα, που κατέβαλε ο ΟΓΑ.
Αλληλοφάγωμα
Ο ιατρός υποστήριξε ότι το σταμάτησε μόνος του, όταν κατάλαβε ότι δεν άξιζε αυτό που κάνει για κάποια ταξίδια και συνέδρια, ενώ ο φαρμακοποιός που συμπλήρωνε τα στοιχεία μιμούμενος τις υπογραφές των ασθενών, υποστήριξε ότι εκείνος ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί τις συνταγές, δεν ήξερε ότι ο ιατρός έκοβε φύλλα ούτε μπορούσε να ελέγξει τις διαγνώσεις του, μολονότι ήξερε ότι κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο δεν ενδεικνυόταν για ψυχώσεις. Το «αλληλοφάγωμα» δεν απέτρεψε την 8μηνη φυλάκιση καθενός.
Σε άλλη υπόθεση καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κουμπαριά. Στρατιωτικός ιατρός έπεισε την κουμπάρα του παιδίατρο (συμβεβλημένη με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας) να γράφει πλήθος μικροβιολογικών εξετάσεων για αλλεργίες κ.λπ., που δεν ήταν αναγκαίες και οι οποίες είτε δεν γίνονταν ποτέ, είτε τις έκανε εκείνος στο ιδιωτικό του ιατρείο, είτε γνωστοποιούνταν αποτελέσματα τηλεφωνικά και όχι γραπτά, με στόχο το παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δημοσίου.
Με το αλισβερίσι της κουμπαριάς γράφτηκαν πάνω από 400 εξετάσεις για αλλεργικά αντισώματα (αριθμός υπερβολικός για το ανάλογο διάστημα), χωρίς να γνωρίζουν καν κάποιοι γονείς ότι γράφτηκαν τέτοιες εξετάσεις για τα παιδιά τους ενώ δεν είχαν ποτέ ανάλογο πρόβλημα.
Ο κουμπάρος εισέπραξε 6 και η κουμπάρα 12 μήνες.
Με 8μηνη φυλάκιση τιμωρήθηκε ιατρός του ΙΚΑ γιατί όταν ασφαλισμένη του ζήτησε συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μέση της, εκείνος της απάντησε: «Αν δεν έχει μέσα στο βιβλιάριο λεφτά, εγώ δεν γράφω φάρμακα, δεν το ξέρεις;».
Αποζημίωση 13.500 ευρώ νομιμοτόκως υποχρεώθηκε να καταβάλει ζευγάρι σε ασφαλιστικό οργανισμό, τον οποίο αρχικά εξαπάτησε, αποσπώντας του 8.500 ευρώ για φάρμακο που δήθεν έφερε από το εξωτερικό με την καθοριστική βοήθεια φαρμακοποιού (που ήταν και αυτός στο κόλπο), καθώς η σύζυγος εμφανίστηκε ως δήθεν πάσχουσα από σοβαρή ασθένεια (σκλήρυνση κατά πλάκας), για την οποία εμφανιζόταν μάλιστα να έχει δήθεν νοσηλευθεί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, κάτι που αποδείχθηκε εκ των υστέρων παντελώς ψευδές.
ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Οκτάμηνη φυλάκιση επιφύλαξε η Δικαιοσύνη σε ορθοπεδικό του ΙΚΑ που πήρε «φακελάκι» 50 ευρώ μέσω τρίτου για να φανεί ότι δήθεν εξέτασε έναν αλλοδαπό και να γνωματεύσει ότι εντόπισε πρόβλημα οσφυαλγίας εξαιτίας του οποίου πρέπει να πάρει αναρρωτική άδεια και σχετικό επίδομα. Στη δίκη στο Εφετείο αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε ολόκληρο σύστημα και «γινόταν χορός» με τέτοιου είδους άδειες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ethnos.gr
0 comments