Στο μικροσκόπιο μπαίνουν πάλι 41 επαγγέλματα που παραμένουν κλειστά ή δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως, προκειμένου να επανεξεταστούν οι περιορισμοί που εξακολουθούν να επιβάλλονται.Πρόκειται μεταξύ των άλλων για τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των μηχανικών και αρχιτεκτόνων, των οικονομολόγων και των λογιστών, στα οποία παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα δεν έχουν εξαλειφθεί περιορισμοί οι οποίοι αποτελούν κόκκινο πανί για την τρόικα, που πιέζει για την κατάργησή τους. Ηδη η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο ΚΕΠΕ την εκπόνηση στοχευμένης μελέτης για 20 επαγγέλματα από αυτά (μεταξύ των οποίων δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κ.ά.), ενώ τα υπόλοιπα θα εξεταστούν από τα αρμόδια υπουργεία. Αυτό ανακοινώθηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένεται να εγκριθεί η δόση του δάνειου προς τη χώρα μας
Το ΚΕΠΕ στη μελέτη του που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούλιο, θα εξετάσει: τον βαθμό απελευθέρωσής των επαγγελμάτων αυτών μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, τον αριθμό των νεοεισερχομένων και τις μεταβολές στις τιμές για τον καταναλωτή. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, θα δρομολογηθούν νέες ρυθμίσεις για την περαιτέρω απελευθέρωσή τους.
Παράλληλα με την έρευνα του ΚΕΠΕ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα αξιολογήσουν συγκεκριμένες «αποκλειστικές δραστηριότητες», για τις οποίες απαιτούνται επαγγελματικά προσόντα νομοθετικώς κατοχυρωμένα. Στόχος είναι η κατάργηση κάθε αδικαιολόγητης ή δυσανάλογης αποκλειστικότητας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η άρση περιορισμών αυτού του είδους όπου κριθεί αναγκαία, η οποία όπως σημείωσε δεν έχει γίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών για τους καταναλωτές αλλά και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές.
Οι δύο υπουργοί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των κυβερνητικών παρεμβάσεων που ήδη έχουν γίνει στο μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων, τόνισαν ότι «στην Ελλάδα επί χρόνια υπήρχαν περιοριστικοί όροι στην άσκηση εκατοντάδων δραστηριοτήτων και επαγγέλματα που κάποιοι θεωρούν ότι είναι απλά ρυθμισμένα ήταν στην πραγματικότητα ερμητικά κλειστά, κρατώντας τεχνηέντως τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες αποκλεισμένους από τις αγορές».
Οπως σημειώθηκε, μέχρι τώρα από τα 343 επαγγέλματα που θεωρούνταν κλειστά το 72% είναι πλήρως απελευθερωμένο. Από τα υπόλοιπα το 12% είναι προς απελευθέρωση, ενώ στο 16% προχωρούν οι σχετικές ρυθμίσεις μετά και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που προβλέπουν την επαναφορά συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων και περιορισμών κυρίως για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής. «Από τα 343 επαγγέλματα το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα σύμφωνα και με στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι η χώρα η οποία έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα αυτό και μάλιστα το διάστημα εντός της κρίσης. «Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
ΚΤΕΛ. Στον δρόμο βρίσκεται και η απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών οδικών μεταφορών, δήλωσε επίσης ο κ. Χατζηδάκης. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με βασικό στόχο της κυβέρνησης να τεθούν περισσότερα στοιχεία ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά πριν από το 2019, που είναι το απώτατο όριο το οποίο έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών για τις υπεραστικές συγκοινωνίες και συγκεκριμένα:
– Γραμμές παροχής έργου με διαγωνισμό. Δηλαδή, εκείνες στις οποίες ο ανάδοχος θα εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου αφού προηγουμένως κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό.
– Γραμμές ελεύθερης επιλογής, δηλαδή μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, που μπορεί να τις εκτελεί κάθε ενδιαφερόμενος. Σε αυτές δεν θα υπάρχει περιορισμός.
– Αγονες γραμμές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες λόγω μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος θα προβλέπεται και επιδότηση, όπως γίνεται στην ακτοπλοΐα ή στην αεροπλοΐα.
One Comment