giapraki.com

Ανοιχτό κολυμβητήριο στη ΖΕΠ: Ενα έργο που διχάζει

Ποικίλες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση της Γ.Γ. Αθλητισμού για την κατασκευή Ανοιχτού Κολυμβητηρίου στη ΖΕΠ μέσω ΣΔΙΤ . Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το νέο κολυμβητήριο, ανάμεσα σε αυτούς και η νέα δημοτική αρχή ενώ το έργο υπερασπίστηκε προχθες ο πρώην Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας.

Υπενθυμίζουμε πως για να γίνει το νέο κολυμβητήριον, ο Δήμος έχει παραχωρήσει από το 2013 οικόπεδο στη ΖΕΠ και το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ.

Το ανοιχτό κολυμβητήριο σύμφωνα με την προκήρυξη θα περιλαμβάνει:

– Κολυμβητική δεξαμενή (κολύμβησης – υδατοσφαίρισης) διαστάσεων 15,50μ.x25,03 μ.
– Κτίριο Αποδυτηρίων, το οποίο περιλαμβάνει: 2 μονάδες αποδυτηρίων αθλητών – ΑμεΑ, γραφείο, ιατρείο, χώρους κοινού (υποδοχή, αναμονή, wc), κυλικείο και αποθήκη.
– Υπόγειο κτίριο Η/Μ εγκαταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει: δεξαμενή καυσίμων, λεβητοστάσιο, χώρο χλωρίωσης, αποθήκη, γραφείο συντηρητή, δεξαμενή εξισορρόπησης, υδροστάσιο και περιμετρικό μηχανοδιάδρομο κολυμβητικής δεξαμενής.
– Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων περίφραξης, αντιστήριξης, προσβάσεων κλπ).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ευθύνες του αναδόχου του έργου αλλά και του Δήμου, μετά την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου.
– Ο ανάδοχος του έργου (Ιδιωτικός Φορέας) θα αναλάβει για είκοσι έτη την κατασκευή και τη συντήρηση του κολυμβητηρίου. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει, εντός δύο ετών να ολοκληρώσει: τη μελέτη εφαρμογής του έργου, την έκδοση των αδειών δόμησης για όλα τα οικόπεδα, καθώς και των υπόλοιπων απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, την κατασκευή του έργου και την προμήθεια και τοποθέτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, όπως περιγράφεται στις τυποποιημένες μελέτες. Επίσης θα αναλάβει για τα υπόλοιπα δεκαοκτώ χρόνια την αντικατάσταση του σταθερού εξοπλισμού λόγω συνήθους φθοράς ή ανάγκης εκσυγχρονισμού καθώς και τη βαριά συντήρηση του έργου.
Η βαριά συντήρηση περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης στοιχείων του κολυμβητηρίου-τα οποία δεν επιδέχονται περαιτέρω τακτική συντήρηση για διαφόρους λόγους, όπως:
– έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους λόγω συνήθους φθοράς
– έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά και δεν υποστηρίζονται πλέον με ανταλλακτικά
– επιβάλλεται η αντικατάσταση λόγω αλλαγών στην νομοθεσία/κανονισμούς
– η συχνότητα της τακτικής συντήρησης είναι οικονομικά ασύμφορη.

Στη βαριά συντήρηση όσον αφορά το Κολυμβητήριο περιλαμβάνονται επίσης η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού της δεξαμενής, η συντήρηση της ίδιας της δεξαμενής (πιθανά προβλήματα στεγάνωσης κ.λ.π.), η συντήρηση των συστημάτων ψύξης-θέρμανσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, και ηλεκτροφωτισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και οτιδήποτε άλλο εκφεύγει της τακτικής συντήρησης.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, την περίφραξή του καθώς και τους προβλεπόμενους στην μελέτη χώρους στάθμευσης οι οποίοι είναι αναγκαίο για την λειτουργία του Κολυμβητηρίου.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του έργου, θα ανατεθεί στους δήμους η εκπόνηση τεκμηριωμένων επιχειρησιακών σχεδίων λειτουργίας των εγκαταστάσεων, προκειμένου να προκύψουν τα στοιχεία εκείνα, που θα οδηγήσουν στην επιλογή βέλτιστου σχήματος λειτουργίας.

Οι δήμοι θα αναλάβουν επίσης την καθαριότητα και φύλαξη των χώρων, την αντικατάσταση του κινητού εξοπλισμού λόγω συνήθους φθοράς ή ανάγκης εκσυγχρονισμού του, την αντικατάσταση του κινητού ή σταθερού εξοπλισμού λόγω κακής χρήσης ή φθοράς που έχει προκληθεί σκόπιμα από τους χρήστες, καθώς και την τακτική/προληπτική συντήρηση του έργου.

Η τακτική/προληπτική συντήρηση περιλαμβάνει τα εξής: τακτική συντήρηση δομικών στοιχείων, ελαιοχρωματισμοί, συντήρηση περιβάλλοντος χώρου (περιφράξεις, πράσινο, πλακοστρώσεις κλπ.), συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων, συντήρηση λοιπών εγκαταστάσεων, όπως αποχέτευσης, ύδρευσης, κλιματισμού, ηλεκτρολογικών (ασθενών και ισχυρών ρευμάτων), καθώς και –ειδικά για τα κολυμβητήρια– καθημερινή λειτουργία, συντήρηση ισοθερμικών καλυμμάτων, συντήρηση εγκαταστάσεων ανακυκλοφορίας κολυμβητικής δεξαμενής (καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια), χημική επεξεργασία νερού και προμήθεια των κατάλληλων χημικών.

Η βασική διαφωνία της νέας δημοτικής αρχής είναι πως είναι σχεδόν αδύνατο το νέο κολυμβητήριο να συντηρηθεί από το Δήμο, είναι γνωστό άλλωστε πως ζημιογόνο είναι και το κλειστό κολυμβητήριο ενώ υπάρχει πάντα και το Λιάπειο Κολυμβητήριο, το οποίο είναι έτοιμο, ανήκει στο Δήμο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο δεν έχει σύνδεση με την τηλεθέρμανση καθώς το κόστος του πετρελαίου είναι πολύ μεγάλο.

Από την άλλη ο Λάζαρος Μαλούτας υποστηρίζει πως «το οικόπεδο που διατέθηκε επαρκεί για την κατασκευή στο μέλλον μεταλλικού κελύφους για την μετατροπή του σε κλειστό . Για το Δήμο μας που τόσο απέχει απ´ τη θάλασσα , η κατασκευή μιάς νέας κολυμβητικής δεξαμενής που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από αθλούμενους και πολίτες αποτελεί μια σοβαρή συμπλήρωση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών».

Το μέλλον του κολυμβητηρίου της ΖΕΠ είναι αβέβαιο και αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου καθώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα γυμναστήρια, με πιο χαρακτηριστικό το κλειστό της Λευκόβρυσης.

xronos-kozanis.gr

Exit mobile version