giapraki.com

Ανοιχτή Επιστολή Γιώργου Μητλιάγκα Προς τον κ. Περιφερειάρχη Δ-Μ, και του εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων Π.Ε. Κοζάνης

Οι αγρότες και κυρίως οι νέοι, αγωνιούν για ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής και θα αποδίδει κέρδος, ώστε να είναι βιώσιμη η ενασχόλησή τους με την αγροτική οικονομία.

Πριν λίγες μέρες ήρθε στα χέρια μου η από 19-1-2015 με αρ. πρωτ. 280 αίτηση νέας αγρότισσας δημότη του Δήμου Κοζάνης προς τη Δ/νση Αγροτικής οικονομίας-Τμήμα Φυτικής παραγωγής της Π.Ε. Κοζάνης, για παραχώρηση άδειας χρήσης αφυδατωμένης, ασβεστοποιημένης λυματολάσπης (ΙΛΥΟΣ), που παράγεται στο εργοστάσιο της Σίνδου Θεσσαλονίκης, το οποίο λίπασμα είναι βιολογικό, πολύ φθηνότερο και αποδοτικότερο από τα χημικά λιπάσματα που εισάγονται ΟΛΑ από το εξωτερικό και προσβάλουν τη γη και τον άνθρωπο.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο δεν απαντήθηκε ακόμα η παραπάνω αίτηση της νέας αγρότισσας, διότι πρέπει να συγκροτηθεί, λέει, και να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Δ/νσης Γεωργίας Κοζάνης για την παραχώρηση της άδειας χρήσης της ΙΛΥΟΣ.

Σημειώνω ότι το οργανικό αυτό λίπασμα της ΙΛΥΟΣ παράγεται από την επεξεργασία των λυμάτων (οικιακών και αστικών) των βιολογικών καθαρισμών της Θες/νίκης και χρησιμοποιείται ήδη εδώ και δέκα χρόνια περίπου στις καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας.

Θέτω το ερώτημα στον προϊστάμενο Δ/νσης Γεωργίας, τον αρμόδιο περί τα αγροτικά Αντιπεριφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης και στον Περιφερειάρχη Δ-Μ, αν γνωρίζουν το θέμα και αν ναι γιατί δεν παρεμβαίνουν άμεσα ώστε να συνεδριάσει η επιτροπή για να προμηθευτούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι αγρότες της περιοχής τα πολύτιμα βιολογικά λιπάσματα, που παράγονται στη Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.

Με την ευκαιρία ερωτάται ο προηγούμενος Περιφερειάρχης κ. Δακής:

τι έγινε με τη μελέτη-κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυματολάσπης, προϋπολογισμού 14 εκατ. Ευρώ που εξαγγείλατε στις 21 Μαΐου 2012;

Υπόψη ότι η Δ. Μακεδονία έχει 2.5 εκατ. καλλιεργήσιμες στρεμματικές εκτάσεις και ο νομός Κοζάνης διαθέτει από αυτές 1 εκατ. στρέμματα.

Στην ΠΕ Κοζάνης λειτουργεί από το 2005 το πιλοτικό πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης των φωσφορικών λιπασμάτων (ορθολογική διαχείριση εδαφών) και τη λελογισμένη άρδευση, για το οποίο ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Επομένως με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο πρέπει να επικαιροποιηθεί, υπάρχει η δυνατότητα για παροχή συμβουλών σε κάθε αγρότη για την ορθολογική λίπανση των χωραφιών, που συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης μετά από έγκριση το Δεκέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου του 2016, υπέβαλε τα πρώτα μέτρα και νέο κανονισμό για την κυκλική οικονομία με βιολογικά λιπάσματα, που παράγονται από απόβλητα, ώστε τα λιπάσματα αυτά να αποκτούν πρόσβαση στην αγορά επί ίσοις όροις με τα παραδοσιακά μη βιολογικά λιπάσματα. Ο νέος κανονισμός εισάγει επίσης αυστηρά όρια στο κάδμιο, που περιέχεται στα φωσφορικά λιπάσματα, με στόχο τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ίσως να καθυστερήσει ακόμα την εκπόνηση νέου σχεδίου ανάπτυξης. Μπορούν όμως οι τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ.Μ. σε συνεργασία με τους Δήμους, το ΕΒΕ και τους αγροτικούς φορείς, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στη τοπική αγορά για καινοτόμες επιχειρήσεις, με παράλληλη μείωση των αποβλήτων, της κατανάλωσης ενέργειας και νερού και της περιβαλλοντικής ζημίας.

Οι νέες δυνατότητες μπορούν να μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες για τους γεωργούς και τις συναφείς επιχειρήσεις, αρκεί να συγκρουστούμε με την αδράνεια των φορέων και των υπηρεσιών και κυρίως με τα οργανωμένα συμφέροντα των χημικών λιπασματοβιομηχανιών.

Τα καινοτόμα λοιπόν λιπάσματα που παράγονται από οργανικά υλικά, είναι το μέλλον και το συμφέρον των αγροτών.

Στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου τα έγγραφα που επικαλούμαι.

Τη. 6941212141 e-mail mitlgior@yahoo.gr

                    

Exit mobile version