Στις μέρες μας παρατηρείται πλέον όλο και πιο έντονα το φαινόμενο να συμβαίνουν συχνά προβλήματα στα αποθηκευτικά μέσα των υπολογιστών ή των ψηφιακών συσκευών και ο όρος ανάκτηση δεδομένων ακούγεται συχνότερα. Ιδιαίτερα από τότε που οι σκληροί δίσκοι έχουν ξεπεράσει σε χωρητικότητες τα 500GB και τα USB Sticks το 1GB ακούμε πολύ συχνά κόσμο να αναφέρει περιστατικά ότι ο σκληρός δίσκος χάλασε χωρίς να έχει προειδοποιήσει.
Πραγματικά τα πράγματα έχουν γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνα γιατί πλέον οι σκληροί δίσκοι αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και όπως συνέβαινε και παλαιότερα ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στο να κάνει backup. Υπάρχουν άνθρωποι που κρατάνε φωτογραφίες 15 ετών σε ένα σκληρό δίσκο και δεν τις έχουν αποθηκεύσει πουθενά αλλού.
Το νέο εμπειρικό στατιστικό από εταιρίες επισκευών υπολογιστών δείχνει ότι περίπου ένας στους τρεις (1/3) σκληρούς δίσκους χαλάει μέσα σε μια τριετία από οποιαδήποτε αιτία. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι μπορεί να υπάρχει μέσα και υπαιτιότητα του χρήστη, όπως π.χ. συχνές μεταφορές εν ώρα λειτουργίας, πτώσεις, υπερτάσεις κλπ. Όμως το στατιστικό είναι πραγματικά τρομακτικό!
Άρα λοιπόν η λύση είναι μια… βάλτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα ένα backup σε εξωτερικό μέσο! Πάρτε έναν εξωτερικό δίσκο οποιασδήποτε χωρητικότητας και βάλτε τα κρίσιμα αρχεία σας πριν σας τύχει το κακό.
Χάλασε ο σκληρός μου δίσκος! Μπορώ να σώσω τα αρχεία μου;
Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες να μπορείτε να κάνετε ανάκτηση δεδομένων. Όμως γενικά τόσο το κόστος όσο και οι πιθανότητες που έχετε δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά σημεία.
Δεν πειραματιζόμαστε!
Όταν χαλάσει ένας δίσκος ή ένα usb stick θα πρέπει κατ’ αρχήν να μην κάνετε απόπειρες μόνος σας να κάνετε “ανάκτηση δεδομένων” με προγράμματα που βρίσκετε στο Internet. Αυτά τα προγράμματα είναι μόνο για όταν ο σκληρός δίσκος σας έχει διαγραμμένα αρχεία. Δεν μπορούν να σας βοηθήσουν σε τίποτα αν ο δίσκος έχει ηλεκτρονικό ή μηχανικό πρόβλημα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μεγαλώσετε τη ζημιά ή ακόμα και να κάνετε την κατάσταση του δίσκου σας μη ανακτήσιμη.
Δεν πρέπει να αναλάβει τη δουλειά κάποιος τεχνικός υπολογιστών!
Αν σας συμβεί μια τέτοια κατάσταση, το πιο πιθανό είναι να σας πάει κάποιος τεχνικός υπολογιστών ότι μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ανάκτηση δεδομένων, όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται να πειραματιστεί με το δίσκο σας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες που ασχολούνται με την ανάκτηση δεδομένων από χαλασμένους σκληρούς δίσκους και usb και ελάχιστες είναι πιστοποιημένες.
Προσοχή λοιπόν, επειδή ο σκληρός δίσκος είναι μια συσκευή ιδιαίτερα ευαίσθητη, αν ακούσετε ότι ο τεχνικός σας θα το στείλει κάπου, έχει καλώς… αν προσπαθήσει ο ίδιος διατηρήστε τις επιφυλάξεις σας και ζητήστε του να μην επέμβει στο εσωτερικό του δίσκου.
Σημειωτέον ότι το 50% των δίσκων που έχουν ασχοληθεί πριν τεχνικοί, είναι μή ανακτήσιμο όταν καταφθάνει σε κάποιο εργαστήριο ανάκτησης δεδομένων, καθώς συνήθως οποιαδήποτε επέμβαση σε έναν ελαττωματικό δίσκο μπορεί να καταστήσει το δίσκο μη ανακτήσιμο.
Το κόστος για τέτοιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλό. Προετοιμαστείτε για μερικές εκατοντάδες ευρώ… για να γίνει η δουλειά σωστά. Και εκεί δυστυχώς δεν χωράνε τσιγκουνιές. Όπως για το σώμα σας δεν θα εμπιστευόσασταν εύκολα κάποιον γιατρό που κάνει πρακτική, έτσι και με τα δεδομένα σας, δεν θα θέλατε να δοκιμάσει να κάνει ενέργειες κάποιος που δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία. Θέλετε να εξασφαλίσετε οτι θα γίνει το καλύτερο δυνατό. Αυτό απαιτεί, τεχνογνωσία, αξιόπιστα μηχανήματα και
εμπειρία.
Λύσεις
Με μια αναζήτηση στο Google για τον όρο ανάκτηση δεδομένων ή anaktisi dedomenon ή Data Recovery in Greece θα βρείτε μερικές εταιρίες ανάκτησης δεδομένων. Προσέξτε η εταιρία αυτή που θα επιλέξετε να έχει εμπειρία στο χώρο, ξεχωριστή σελίδα που θα εξηγεί για την ανάκτηση δεδομένων και να φέρει πιστοποιήσεις αν είναι εφικτό. Η τιμή ή η δωρεάν διάγνωση δεν είναι το πάν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ενδεικτικά κάποιες εταιρίες που ασχολούνται επαγγελματικά με την ανάκτηση δεδομένων είναι οι:
- TicTac Data Recovery: Η παλαιότερη εταιρία ανάκτησης δεδομένων στο χώρο και ίσως η πιο αξιόπιστη
- Texnikoi.com : Τμήμα για Ανάκτηση Δεδομένων
- Μιχάλης Μίγγος: Μηχανικός Ανάκτησης δεδομένων στην Κοζάνη
Mike Mingos
Μηχανικός Ανάκτησης Δεδομένων
τηλ. 6932 711771