Ανακοίνωση για τον απολογισμό-ισολογισμό του Δήμου Εορδαίας

By on 30/09/2015

Είναι γνωστό ότι ο οικονομικός απολογισμός αποτελεί μεταξύ άλλων πρακτικά την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος του δήμου και των τροποποιήσεων τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως τονίσαμε και στο παρελθόν, για άλλη μια φορά τονίζουμε και τώρα στην τοποθέτηση μας ότι η θέση μας στο θέμα είναι πολιτική και σε καμιά περίπτωση δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων στην οικονομική υπηρεσία που γνωρίζουμε ότι μοχθούν να ανταποκριθούν με ελλείψεις σε προσωπικό, σε μια διαδικασία που δεν αποφασίζουν οι ίδιοι αλλά είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν.

 

Από τον ισολογισμό φαίνεται:

Έσοδα από επιχορηγήσεις8.539.496 €
Έσοδα από φόρους-πρόστιμα-τέλη κλπ4.117.483 €

 

Το παρουσιαζόμενο ως πλεόνασμα ποσό προκύπτει από περικοπές σε υπηρεσίες προς τους δημότες όπως πχ η σίτιση στους παιδικούς σταθμούς κλπ.

Σχεδόν τα μισά έσοδα του δήμου προέρχονται στην ουσία από φορολογία-ανταποδοτικά τέλη από τους εργαζόμενους της περιοχής. Η κρατική επιχορήγηση ίσα που καλύπτει τη μισθοδοσία.

Με δεδομένο ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις συνεχώς μειώνονται, κρίσιμες υπηρεσίες εκχωρούνται ή πρόκειται να εκχωρηθούν (αργά ή γρήγορα) όπως έγινε σε άλλους δήμους σε ιδιώτες επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών.

Διαφωνούμε με την πολιτική που αντιμετωπίζει το δήμο σαν μια επιχείρηση μετρώντας απλά λογιστικά κέρδη και ζημίες και βάζει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες.

Έχοντας στο μυαλό μας τα παραπάνω καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του έτους, όπως άλλωστε πράξαμε και το 2014 αντίστοιχα.

 

Εμείς θεωρούμε ότι οι δομές διοίκησης και διεύθυνσης θα πρέπει να λειτουργούν ενταγμένες σε κεντρικό σχεδιασμό, θα πρέπει να έχουν κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης και σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας προβάλουμε και διεκδικούμε τους εξής στόχους πάλης:

  • Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
  • Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημα τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διαφωνούμε ριζικά με ευέλικτες μορφές εργασίας. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου.
  • Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασίας από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
  • Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία, υγεία κοινωνική αλληλεγγύη με κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι εισφορές στους παιδικούς σταθμούς.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα  παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

28 Σεπτέμβρη 2015

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: