Αμφίπολη: “Σφίγγα” η Μενδώνη – “Ο τάφος κρύβει μεγάλες εκπλήξεις”

By on 18/09/2014

Οι ανασκαφικές δραστηριότητες στον μνημειώδη αρχαίο τάφο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, έχουν μπει στον “πάγο”, αφού είναι απαραίτητες οι εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης του μνημείου.

Κι αυτό έχει να κάνει με δύο παράγοντες που δεν είναι άλλοι από τις εκτεταμένες φθορές που παρατηρήθηκαν στο εσωτερικό του τελευταίου θαλάμου στον οποίο βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι, αποτέλεσμα του περάσματος των χιλιετιών.

Δευτερευόντως, οι υποστηρικτικές εργασίες στο μεγαλοπρεπές οικοδόμημα γίνονται και υπό τον φόβο της… φύσης, αφού οι καιρικές συνθήκες έχουν ήδη… “αγριέψει” κι όσο οδεύουμε προς το χειμώνα, αναμένονται να χειροτερέψουν, δημιουργώντας κινδύνους στον εκτεθειμένο, πλέον, αρχαίο τύμβο.

Η... "θωράκιση" του αρχαίου τάφου
Η… “θωράκιση” του αρχαίου τάφου
“Ήξεις αφήξεις” από τη Λίνα Μενδώνη

 

Ο... "κόκκινος" θάλαμος
Ο… “κόκκινος” θάλαμος

Την ίδια ώρα κι ενώ δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, αρχαιολογικού χαρακτήρα, την… είδηση έβγαλε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο λήξης της ανασκαφής στην Αμφίπολη. 

Η Λίνα Μενδώνη, λοιπόν, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, απάντησε για το… χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών πως… “εξαρτάται. Είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Αν είναι αυτός ο θάλαμος, μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο. Αν, όμως, υπάρχει συνέχεια; Τι είναι αυτή η συνέχεια; Τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;”.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ταυτότητα του τάφου, η κ. Μενδώνη σημείωσε: “Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες”, δίνοντας νέο ενδιαφέρον σχετικά με τα δεκάδες ερωτήματα που έχουν ανακύψει από τότε που ήρθε στο “φως” ο αχανής ταφικός περίβολος του μνημείου.

Οι φόβοι των αρχαιολόγων και το… “διάλειμμα” του σαββατοκύριακου

 

Στο εσωτερικό του τύμβου
Στο εσωτερικό του τύμβου

Το μεγάλο μπουρίνι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης έδειξε ότι τα έργα αντέχουν. Το τμήμα του τάφου που έχει αποκαλυφθεί και εξωτερικά, έχουν δηλαδή αφαιρεθεί τα χώματα και από την οροφή δεν υπέστη ζημιές παρά τη νεροποντή.

Έτσι όλα δείχνουν, η απόφαση ίσως παρθεί σήμερα, ότι θα πρέπει πρώτα πριν συνεχιστούν εσωτερικά οι εργασίες να προχωρήσουν εργασίες για την ενίσχυση του μνημείου και εξωτερικά.

Οι μεγάλες φθορές στον θόλο του τάφου έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς για τη στατικότητα του οικοδομήματος.

Εκτός από τις κατασκευές (σκαλωσιές) στο εσωτερικό θα αφαιρεθούν τώρα και τα χώματα που καλύπτουν εξωτερικά τον θόλο σχηματίζοντας τον λόφο.

Αυτό για να αποφορτιστεί η δομή του μνημείου από το τεράστιο βάρος των χωμάτων που συμπιέζουν τους ευπαθείς ογκόλιθους που σχηματίζουν τον θόλο.

Έτσι, όλα δείχνουν πλέον ότι θα χρειαστούν τρεις επιπλέον ημέρες για τη στήριξη του μνημείου. Τρεις ημέρες κατά τις οποίες επί της ουσίας η ανασκαφή δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε βάθος και προς την κατεύθυνση του προθαλάμου και του νεκρικού θαλάμου.

Οι ειδικοί ωστόσο πιστεύουν ότι ουσιαστικά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Ο τρίτος θάλαμος ουσιαστικά είναι και ο τελευταίος, όπως όλα δείχνουν, πριν το κεντρικό μέρος του τάφου. 

Στην άκρη του “κόκκινου” θόλου αναμένεται να εντοπιστεί η βαριά μαρμάρινη δίφυλλη είσοδος του νεκρικού θαλάμου. Του χώρου δηλαδή που κρύβει το μεγάλο μυστικό.

Άλλωστε ο τρίτος θάλαμος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δεν έχει μεγάλη επιχωμάτωση, όπως τα δύο προηγούμενα τμήματα και έτσι αναμένεται το έργο προσέγγισης ως την είσοδο να είναι κάπως πιο εύκολο.

newsit.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: