«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» και δέντρα

By on 16/10/2014

Το αστικό και περιαστικό πράσινο της Κοζάνης είναι μια πονεμένη ιστορία που διαχρονικά έχει να επιδείξει αρκετά μελανά περιστατικά. Οι βασικοί λόγοι είναι οι αυθαιρεσίες ιδιωτών – δήμου – κράτους, ο πρόχειρος σχεδιασμός, οι αποχαρακτηρισμοί χρήσεων γης, η έλλειψη δασικών χαρτών και οι πολεοδομικές «τακτοποιήσεις» που εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα. Παράδειγμα άστοχου σχεδιασμού οι θαλερές λεύκες του Σταδίου που είχαν την ατυχία να φυτευτούν σε λάθος μέρος πριν αρκετά χρόνια προκαλώντας με τις ριζες τους επικίνδυνες ρηγματώσεις στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ (Η μόνη δυστυχώς λύση είναι να κοπούν). Άλλο παράδειγμα η φιλοσοφία σχεδίασης της κεντρικής πλατείας και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου που μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης των μεγάλων δέντρων και αυξάνουν τους .. πονοκεφάλους της Δημοτικής Υπηρεσίας πρασίνου.

Τελευταίο «επεισόδιο» ήταν η κοπή πεύκων στην περιοχή Σκ’ρκας (μετά τον Άγιο Νικάνορα) λόγω διάνοιξης δημοτικού δρόμου. Αν εξετάσουμε το τυπικό μέρος της υπόθεσης η ενέργεια αυτή θεωρείται νομότυπη, διότι πρόκειται για δρόμο που προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, όπως νομότυποι θα είναι και οι ιδιοκτήτες των τριών παρακείμενων οικοπέδων που μελλοντικά θα αναγκαστούν να κόψουν αρκετά πεύκα, εφόσον θελήσουν να κτίσουν στα οικόπεδά που αγόρασαν εντός σχεδίου με νόμιμα συμβόλαια.

Όμως η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η πολεοδόμηση της συγκεκριμένης περιοχής ήταν παράτυπη και άστοχη . Αποφασίστηκε τη δεκαετία του ‘80, αν και δεν πληρούσε τα βασικά κριτήρια ενός αειφόρου πολεοδομικού σχεδιασμού. Ήταν ΔΑΣΩΜΕΝΗ και με τεράστιους ΒΡΑΧΟΥΣ, δηλαδή ακατάλληλη -ακόμα και με τις τότε διατάξεις- τόσο για έργα υποδομής (δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση) όσο και για ανέγερση κτισμάτων. Το κόστος των κατασκευών θα είναι μεγάλο και για το δήμο, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι. (Ανάλογα πολεοδομικά «παράδοξα» είχαμε και σε άλλες δασωμένες περιοχές, π.χ στην περιοχή Ξενία)
Η απορία λοιπόν εύλογη προς όσους διαχειρίστηκαν τα πολεοδομικά θέματα της Κοζάνης (Πολιτεία, φορείς και υπηρεσίες) είτε νομοθετώντας είτε γνωμοδοτώντας. Γιατί πολεοδομήθηκε η συγκεκριμένη δασωμένη περιοχή και εντάχτηκε στο Σχέδιο πόλης, ενώ ήταν τελείως ακατάλληλη γεωμορφολογικά ;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή ξέρει ότι το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται πλέον εύκολα, (όπως και πολλά άλλα ακανθώδη προβλήματα που «κληρονόμησε»). Βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες: από τη μια η πραγματικότητα των νόμιμων ιδιοκτητών και του ισχύοντος Σχεδίου από την άλλη ένας πολεοδομικός παραλογισμός που συρρικνώνει το πολύτιμο αστικό πράσινο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δεσποτίδης πάγωσε τις σχετικές εργασίες για λίγο καιρό, ελπίζοντας να βρει μια συμβιβαστική λύση με τους ιδιοκτήτες, μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων ίσης αξίας σε άλλες περιοχές, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολο να ευοδωθεί. Τα τετελεσμένα γεγονότα και τα λάθη των προηγουμένων ετών δεν ανατρέπονται εύκολα. Γι’ αυτό «το προνοείν και το προλαμβάνειν εστί κρείττον του θεραπεύειν». Αλλιώς «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»….

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΥΓ. «Επί του πιεστηρίου» μας βρήκε η είδηση για την μεταφορά δύο περιπτέρων της πλατείας σε χώρους πρασίνου. Η σχετική απόφαση προφανώς ελήφθη εσπευσμένα –και μάλλον βεβιασμένα – και συνδέεται με τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας που έχουν καθυστερήσει από διάφορες αιτίες. Το Δ.Σ της Οικολογικής Κίνησης θα συνέλθει για να καθορίσει τη θέση του, αλλά και να προτείνει λύση. Το εύκολο είναι να απορρίψεις μια θέση ως ακατάλληλη, το δύσκολο είναι να βρεις την κατάλληλη. Αντιδράσεις πάντοτε θα υπάρχουν, κυρίως από τα γειτνιάζοντα καταστήματα, αλλά η υπόθεση δεν μπορεί να τραβήξει κι άλλο, γιατί η αλλαγή θέσεων των περιπτέρων αρχίζει και θυμίζει .. το φούρνο του Χότζα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: