Η άλλη όψη του νομίσματος …για τη ματαίωση της 5ης Πανελλήνιας Μικρασιατικής Συνάντησης

By on 07/07/2016

Στην «εποικοδομητική κριτική» που άσκησε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών ΠΕ Κοζάνης στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό της ματαιωθείσας 5ης πανελλήνιας συνάντησης Μικρασιατών θεωρώ υποχρέωση μου να συμβάλω καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη για να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος με στόχο πάντα την πλήρη διαφώτιση των γεγονότων και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των δημοτών.

Η 5η πανελλήνια συνάντηση Μικρασιατών ήταν όντως μια πολύ μεγάλη διοργάνωση για την επιτυχία της οποίας συσπειρώθηκε και δραστηριοποιήθηκε από πολύ νωρίς όλο το ΔΣ των Μικρασιατών της ΠΕ Κοζάνης μαζί με τα μέλη του Συλλόγου.

Γι’ αυτό το σκοπό από τον Νοέμβριο του 2015 ακόμη τα μέλη του ΔΣ των Μικρασιατών με επισκέφθηκαν και μου ζήτησαν την παραχώρηση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου του ΔΑΚ ή του Στρατιωτικού προκειμένου να οργανώσουν σε ανοιχτό χώρο την 5η πανελλήνια συνάντησή τους. Το σχέδιό τους ήταν να καλύψουν όλο τον αγωνιστικό χώρο με ξύλινες σανίδες πάνω στις οποίες θα τοποθετούσαν τραπέζια και καρέκλες σε σχήμα αστεριού ενώ στη μέση θα στηνόταν μια εξέδρα για τα χορευτικά. Η εκδήλωση εκτός των χορών προέβλεπε και τη λειτουργία catering για τους πολυπληθείς συμμετέχοντες. Κάτι ανάλογο όπως μου έδειξαν σε φωτογραφία είχε οργανωθεί με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη χρονιά στις Κρηνίδες Καβάλας.

Από την πλευρά μου από την πρώτη στιγμή τους ξεκαθάρισα ότι ούτε ο αγωνιστικός χώρος του ΔΑΚ ούτε του στρατιωτικού μπορούν να παραχωρηθούν για τέτοια χρήση. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν καθαρή αθλητική λειτουργία , στο στρατιωτικό μάλιστα εμπλέκεται και ο Στρατός, που προφανώς πρέπει να ρωτηθεί. Από την άλλη η χρήση των σανίδων σε τόση μεγάλη έκταση εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος για τους πολίτες ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο και ο χλοοτάπητας που είναι από φυσικό χόρτο και στον οποίο επενδύουμε πολλά χρήματα ετησίως για τη συντήρηση του.

Εναλλακτικά τους σύστησα να διερευνήσουν το χώρο του Νιάμερου. Παράλληλα επικαλέστηκα το παράδειγμα της Παμποντιακής συνάντησης και τους πρότεινα να χρησιμοποιήσουν το κλειστό της Λευκόβρυσης με τον όρο ότι δεν θα υπάρξει φαγητό μέσα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμα στον ορίζοντα η φιλοξενία των προσφύγων αλλά ούτε και έξοδα συντήρησης του αγωνιστικού χώρου του κλειστού είχαν δρομολογηθεί.

Οι Μικρασιάτες αρνήθηκαν την πρότασή μου με το επιχείρημα ότι το κλειστό της Λευκόβρυσης βρίσκεται μακριά από την πόλη και είναι απομονωμένο. Δήλωσαν ότι προτιμούν έναν χώρο ανοιχτό και πιο κοντά στην πόλη , όπως φάνηκε λίγο αργότερα και στην γραπτή αίτησή τους που κατέθεσαν στον ΟΑΠΝ στις 8/12/2015 με την οποία ζητούσαν το στρατιωτικό, ή το νιάμερο και σε περίπτωση μόνο κακοκαιρίας τη Λευκόβρυση.

Το θέμα έμεινε ανοιχτό μέχρι το Μάρτιο που σε προφορική επικοινωνία μου με την πρόεδρο των Μικρασιατών έμαθα ότι τελικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση επελέγη το ανοιχτό γήπεδο της ΕΠΣ με το πλαστικό ταρτάν .

Τον Απρίλιο 2016 και ενώ ακόμα παρέμειναν μες στο κλειστό της Λευκόβρυσης οι πρόσφυγες, δυο εκπρόσωποι της Διοίκησης των Μικρασιατών πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Ιωαννίδη που διαχειριζόταν εκείνη την εποχή το χώρο με αίτημα την παραχώρηση του συγκεκριμένου γηπέδου για την 5η πανελλήνια συνάντηση τους σε περίπτωση άσχημου καιρού . Οι εκπρόσωποι των Μικρασιατών ακόμα και σε κείνη τη χρονική στιγμή δήλωσαν στον αντιδήμαρχο ότι η εκδήλωση τους είναι διαφορετικής φιλοσοφίας από την Παμποντιακή συνάντηση και προτεραιότητα τους είναι να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο. Η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10 μέρες προετοιμασίας για την παραχώρηση του χώρου καθώς χρειάζεται η επίστρωση του με μοκέτα που κουμπώνει και αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει μόνο ένας εξειδικευμένος υπάλληλος του ΟΑΠΝ.

Μέχρι την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αρχές Ιουλίου, ο ΟΑΠΝ δεν είχε καμιά άλλη ενόχληση από τη Διοίκηση των Μικρασιατών για την παραχώρηση του κλειστού της Λευκόβρυσης ή του κλειστού του ΔΑΚ όπως προέκυψε αργότερα σαν ιδέα και μάλιστα την επομένη της διοργάνωσης .

Την Παρασκευή το βράδυ, παραμονή της εκδήλωσης, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά ο αντιδήμαρχος κ. Ιωαννίδης από την πρόεδρο των Μικρασιατών Κοζάνης για την έκτακτη παραχώρηση του κλειστού της Λευκόβρυσης λόγω των επικείμενων άσχημων καιρικών συνθηκών . Ο αντιδήμαρχος δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης με το επιχείρημα ότι ήταν πια πολύ αργά για ο,τιδήποτε, καθώς συν τοις άλλοις ο ειδικευμένος τεχνίτης του ΟΑΠΝ , υπεύθυνος για την επίστρωση της μοκέτας έλειπε σε 10ημερη καλοκαιρινή άδεια.

Την επομένη, Σάββατο πρωί, ημέρα της εκδήλωσης η πρόεδρος των Μικρασιατών επικοινώνησε και με την πρόεδρο του ΟΑΠΝ, η οποία αρνήθηκε κι αυτή με τη σειρά της την παραχώρηση, παρόλο που τον Νοέμβριο η ίδια την είχε προτείνει, εξηγώντας στην πρόεδρο των Μικρασιατών ότι τα δεδομένα του συγκεκριμένου χώρου είχαν πλέον αλλάξει ριζικά: ο αγωνιστικός χώρος είχε πρόσφατα ανακαινιστεί, το παρκέ είναι καινούριο και παρά την επίστρωση της μοκέτας κινδυνεύει σοβαρά από το χορό και τα τραπέζια, σε δυο μήνες επίκειται και άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, ο συγκεκριμένος αγωνιστικός χώρος έχει πλέον ως κύρια δραστηριότητα του την αθλητική λειτουργία και εκτός των άλλων δεν θα μπορούσε με τίποτα να λειτουργήσει και ως χώρος catering με την τοποθέτηση τραπεζιών για φαγητό.

Την Κυριακή το πρωί η πρόεδρος του ΟΑΠΝ στενοχωρημένη και η ίδια για τους λόγους ματαίωσης της όλης εκδήλωσης ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με την πρόεδρο των Μικρασιατών προκειμένου να της εκφράσει τη λύπη της. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την πρόταση παραχώρησης του κλειστού του ΔΑΚ προκειμένου να χορέψουν μόνο οι ξένες αποστολές για μια ώρα και μάλιστα χωρίς καθόλου catering. Προφανώς πια ήταν πολύ αργά για οποιαδήποτε αλλαγή.

Συνοψίζοντας όλα τα προηγούμενα νομίζω ότι αξίζει να υπογραμμιστούν τα εξής : κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Μικρασιάτες δεν έτρεξαν για τη διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος και τους αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό. Είχαν προσηλωθεί όμως στη φιλοσοφία του ανοιχτού χώρου και δεν έλαβαν σοβαρά και έγκαιρα υπόψη τον παράγοντα του άστατου καιρού. Κατέθεσαν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για τη χρήση εσωτερικού χώρου, οι οποίες όμως δεν απέκλειαν ρητά το catering εξαρχής και όταν άλλαξαν γνώμη λόγω των συνθηκών και τις κοινοποίησαν αρμοδίως , ήταν πλέον πολύ αργά για οποιαδήποτε αλλαγή έστω και την τελευταία στιγμή καθώς ανακοινώθηκαν με υπερβολική καθυστέρηση ή προέκυψαν ετεροχρονισμένα.

Στον αντίλογο πως το αίτημα των Μικρασιατών στον ΟΑΠΝ για την εφεδρική παραχώρηση του κλειστού της Λευκόβρυσης είχε κατατεθεί από τον Δεκέμβριο υπάρχει η εξής απάντηση: Ήταν πολύ νωρίς για να δοθεί από τον ΟΑΠΝ οριστική απάντηση στο αίτημα όταν μάλιστα το catering μέσα στον αγωνιστικό χώρο παρέμενε ως σταθερό αίτημα των Μικρασιατών ενώ παράλληλα πολλά από τα αρχικά δεδομένα του χώρου λόγω της φιλοξενίας των προσφύγων και της συντήρησης του χώρου στην πορεία άλλαξαν όπως περιγράφονται αναλυτικά ανωτέρω .

Ως προς το θέμα της μικροφωνικής η Διοίκηση του ΟΑΠΝ δήλωσε από την αρχή την προθυμία παραχώρησης της φορητής μονάδας που διαθέτει το ΔΑΚ και χρησιμοποιείται σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις του Δήμου με σημείο εκκίνησης μπροστά στο Δημαρχείο. Από την αρχή όμως έγινε ξεκάθαρο ότι είναι περιορισμένης εμβέλειας και θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακοινώσεις της Γραμματείας των Μικρασιατών σχετικές με την άφιξη και την αναχώρηση των τμημάτων παρέλασης.

Δυστυχώς η τοποθέτηση της συσκευής, κάτω από το σκέπαστρο της καινούριας αχανούς πλατείας, λίγο πιο πίσω από την έδρα της Γραμματείας , σε συνάρτηση με το πλήθος των χορευτών που συγκεντρώθηκε παρομοίως κάτω από το ίδιο στέγαστρο λόγω βροχής και οι οποίοι με την παρουσία τους εμπόδιζαν και κάλυπταν τον ήχο δεν επέτρεψε την απρόσκοπτη λειτουργία της. Ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν προβλέψαμε και ζητάμε συγνώμη γι΄ αυτό.

Τέλος ως προς το καλωσόρισμα –χαιρετισμό των τριών λεπτών της προέδρου του ΟΑΠΝ, ως εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής στον τομέα του πολιτισμού προς τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες των πολιτιστικών συλλόγων που κυκλοφορούσαν για μια ώρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης χωρίς κάποιο πρόγραμμα, όταν μάλιστα αυτό έγινε λίγο πριν την αναχώρηση τους, με την άδεια της Γραμματείας αλλά και της Προέδρου που συνεδρίαζε στον ημιόροφο του Ερμιονίου, υπό βροχή και ενώ διαφαίνονταν ήδη η ματαίωση της μεγάλης προγραμματισμένης εκδήλωσης στο γήπεδο της ΕΠΣ λόγω του καιρού , μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Κλείνοντας θεωρώ χρήσιμο να ξαναθυμίσω τη φράση της προέδρου των Μικρασιατών ΠΕ Κοζάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της: «Αν ήταν πετυχημένη η 5η πανελλήνια συνάντηση Μικρασιατών, όλοι σήμερα θα μιλούσαν γι’ αυτήν » και κανείς φυσικά δε θα νοιάζονταν αν οι Μικρασιάτες έπρεπε να μπουν στα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου για να χορέψουν , να διασκεδάσουν , να φαν και να πιουν ή αν η κ. Φτάκα τους καλωσόρισε στην πλατεία και όχι στο γήπεδο της ΕΠΣ όπως ήταν προγραμματισμένο από τους διοργανωτές.

Ο ΟΑΠΝ, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις του που είναι πλέον ελάχιστες και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία προσφέρει σταθερά και με ποικίλους τρόπους τη στήριξη του στους πολυπληθείς πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας. Η οργάνωση των εκδηλώσεων αφορά τους συλλόγους τους ίδιους και δική μας αποστολή είναι να διευκολύνουμε το έργο τους προσφέροντας στήριξη στο μέτρο του δυνατού σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής κυρίως.

Οι Μικρασιάτες διαπίστωσαν αυτή τη διάθεση συνεργασίας και σε άλλες εκδηλώσεις τους που ζήτησαν τη βοήθεια μας αλλά και μεις τη δική τους σε κοινές πολιτιστικές δράσεις. Καλόν όμως είναι, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής κριτικής πάντα, να έχει ο καθένας τη συναίσθηση του μέτρου των δυνατοτήτων του και να μη θέτει στόχους που εξ αντικειμένου θεωρούνται ανέφικτοι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει στο τέλος να είναι σε θέση να αναλάβει και τις ευθύνες του σε σχέση με τις επιλογές του.

Φανή Φτάκα –Τσικριτζή

Πρόεδρος ΟΑΠΝ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: