Οι Έλληνες μοιάζουν με ένα λάστιχο.. Το τραβάει ο ένας δεξιά , το τραβάει ο άλλος αριστερά… πότε θα σπάσει και θα “χτυπήσει” και τις δυο πλευρές δεν ξέρουμε. Η νέα κυβέρνηση σβήνει και ξαναγράφει και πάλι από την αρχή. Όπως είχε πει και ο Γλέζος βαφτίζουν το ψάρι κρέας; Τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ και τον διάδοχό του;
Σε σχετικό άρθρο Κυριακάτικης εφημερίδας υπάρχει η σχετική ανάλυση και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνης…. που αναφέρεται στον σχεδιασμό για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο σχεδιασμό έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που η πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Όπως αναφέρουν οι πηγές του ρεπορτάζ , στο συγκεκριμένο άρθρο της εφημερίδας η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει πως οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να μπει λογικά φρένο στις εισπράξεις από το φόρο στα ακίνητα, ενώ στο καλύτερο πιθανό σενάριο, οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου φόρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 προέβλεπε την πληρωμή του σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαίου.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ;
Όπως προκύπτει λοιπόν από τις πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, το βασικό χαρακτηριστικό του νέου φόρου είναι πως η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων. Βέβαια να σημειώσουμε ότι το τοπίο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τα κόκκινα δάνεια παραμένει θολό.
Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Φλαμπουράρης, έχει προαναγγείλει μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40%, ανάλογα με την περιοχή, καθώς και οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ.
Οι δηλώσεις του Φλαμπουράρη αν αναλογιστεί κανείς …. έρχονται σε αντίθεση με την προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για οριζόντια μείωση 30% – 35% των αντικειμενικών αξίων, ενώ η αναπροσαρμογή των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για την φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει ανά περιοχή. Έτσι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης, σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.
Παιχνίδια με το χρόνο
Σχετικά με την αναπροσαρμογή των τιμών, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο θα είναι τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής
Σύμφωνα με αυτά, οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Σε ό, τι έχει να κάνει με το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε πως θα αφορά στις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.
Παρά ταύτα, αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Τα δεδομένα για την πρώτη κατοικία
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα από τα πιθανά σενάρια είναι πως ο νέος φόρος -ως προς το αφορολόγητο όριο- θα μοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Όταν υπογράφεις την παράταση έχεις υπογράψει και το μνημόνιο Αυτό σημαίνει πως το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο σε μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.
Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%.
Τα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και όπως έχει δηλώσει η Νάντια Βαλαβάνη, η υστέρηση θα καλυφθεί με τα έσοδα που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα βασικά σημεία του νέου Φόρου Ακινήτων
– Οικογενειακό αφορολόγητο: 500.000 ευρώ
– Ανώτατος συντελεστής: 2% (επίπεδα ΦΑΠ)
– Εξαιρούνται: Χωράφια
– Έναρξη πληρωμών: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
– Προσδοκώμενα έσοδα: περίπου 1,5 δισ. ευρώ (ΕΝΦΙΑ: 2,650 δισ. ευρώ)
makeleio.gr