- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Agrotica 2022: Ημερίδα για την έξυπνη γεωργία – Δυο νέα προγράμματα από το Smart Agro Hub
Η εισαγωγή ενός νέου εργαλείου, του Smart Agro Hub LCA (Life Cycle Assessment), εστιασμένου στη βελτίωση της αγροδιατροφής, όπως επίσης και η δημιουργία θερμοκοιτίδας από το Smart Agro Hub, για την επώαση και ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών με έμφαση στην αγροτεχνολογία, ανακοινώθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης «Βιωσιμότητα και Καινοτομία στη σύγχρονη αγροδιατροφική αλυσίδα – Δράσεις για το Μέλλον.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 29ης Agrotica και συνδιοργανώθηκε από το Smart Agro Hub, το EIT Food, τους Industry Disruptor Game Changers (ID-GC) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Προέδρος ΔΣ Smart Agro Hub, οποίος κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «Το Smart Agro Hub ξεκίνησε από την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων στην Ελλάδα και έτσι, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ένα Πανεπιστήμιο με 6 Σχολές που καλύπτει οριζόντια όλη την αξία της αγροδιατροφής, πιστεύοντας στο όραμα της ψηφιακής τεχνολογίας, την υλοποιήσαμε».
Ο συνιδρυτής των Industry Disruptor Game Changers, αντιπρόεδρος του Smart Agro Hub (SAH) και εκπρόσωπος του EIT Food Hub Greece, Μιχάλης Στάγκος, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία για νεοφυείς επιχειρήσεις, τόνισε: «Η θερμοκοιτίδα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο Smart Agro Hub για τη δημιουργία και την επώαση νέων επιχειρήσεων σε κλάδους προτεραιότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας, οι υδατοκαλλιέργειες, και οι τομείς του πολιτισμού-τουρισμού που συνδέονται με την αγροδιατροφή». Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσει τους εν δυνάμει επιχειρηματίες να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες. Η υποστήριξη θα γίνει σε τρεις άξονες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση (κεφάλαιο κίνησης, υλικοτεχνική υποδομή, συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής φύσεως), την εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρους επαγγελματίες και τη δικτύωση με εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και παγκόσμιους φορείς ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, μέσω εκδηλώσεων και ανοικτών εργαστηρίων. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα εξεταστούν και με βάση προκαθορισμένα κριτήρια θα γίνει προεπιλογή 50 υποψηφίων που θα προκριθούν στην επόμενη φάση.
Στην ημερίδα, η οποία ήταν αφιερωμένη στη βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα και την καινοτομία , έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα αναλυτικό εργαλείο, το Smart Agro Hub LCA, (Life Cycle Assessment), το οποίο όπως τόνισε η κυρία Έλενα Κούκουνα, Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιωσιμότητας στο Smart Agro Hub, «φέρνει την επανάσταση στην εταιρική στρατηγική για βιωσιμότητα, με εξαιρετική εφαρμογή στον τομέα της αγροδιατροφής. Χρησιμοποιείται για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος».
Η κυρία Κούκουνα σημείωσε ότι το LCA έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: την αύξηση αποτελεσματικότητας εισροών και αυτόματη μείωση κόστους, τον ακριβή εντοπισμό ρυπογόνων σταδίων, καθώς και των σημείων βελτίωσής τους και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσα από τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Smart Agro Hub, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο βάρος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος βρίσκεται στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή μέσα στο ίδιο το χωράφι. «Η γεωργία είναι και θύτης και θύμα της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το 80% των υδάτινων πόρων του γλυκού νερού κατευθύνεται στη γεωργία, το 15% στην οικιακή χρήση και το 5% στη βιομηχανία. «Η αειφορική διαχείριση έχει ένα μεσοπρόθεσμο κόστος και ένα μακροπρόθεσμο κέρδος. Ο δρόμος της αειφορικής αγροδιατροφικής αλυσίδας είναι όντως ψηφιακός και εμείς στο SAH θέλουμε να αφήσουμε ένα λιθαράκι σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Κετικίδης, Professor of Technology & Innovation & Business Angel, σημείωσε ότι η καινοτομία απαιτεί συνέργειες για να είναι διαφανής και αποτελεσματική: «Χρειάζονται οι συνέργειες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για να είμαστε ανθεκτικοί και βιώσιμοι» είπε. Ο κ. Κετικίδης σημείωσε ότι ένας «επιχειρηματικός άγγελος» πρέπει να μπορεί να παρέχει τρία πράγματα: την τεχνογνωσία, τη δυνατότητα δικτύωσης και τρίτον τη χρηματοδότηση.
Στην εκδήλωση αναλύθηκαν ακόμα οι πρακτικές βιωσιμότητας σε διαφορετικούς τομείς – μόδα, θαλάσσια παραγωγή, ζωική παραγωγή, οινοποίηση – σε όλα τα στάδια παραγωγής, την καλλιέργεια ή την μεταποίηση, τις συσκευασίες και τις μεταφορές.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επίσης οι Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπυρίδων Παλαιοχωρινός, ICL Group, Δημήτριος Λίτινας, Χημικός-Οινολόγος, Χριστόφορος Γεωργιάδης, Οινολόγος-Οινοποιός, Οινοποιείο Αργατία, Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αντώνης Σιάρκος, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Ευθύμης Φωτεινός, Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Κωνσταντίνος Τσιγαρός, Fashion Designer, Κωνσταντίνα Πανούτσου, Sustainability Consultant, R3 Knowledge, Ηλίας Γιάννενας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ, Αθανάσιος Γκαρσέν, Προϊστάμενος Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Καϊμακάμης, Εμπορικός Διευθυντής ΕΛΒΙΖ, Νικόλαος Κολτσίδας, CEO Proudfarm, Σωτήρης Μπαντάς, Centaur Analytics, Γιάγκος Μιχαηλίδης, Business Development Manager Agro Apps, Ιωάννα Τζίκα, CEO KONBA και Δημήτρης Αργυριάδης, Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδώ
Λίγα Λόγια για το EIT και το ΕΙΤ Food
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) είναι ένας οργανισμός της Ε.Ε., που ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ προωθεί την καινοτομία μέσω της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που απαντούν σε επείγουσες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το EIT Food είναι μία από τις 8 κοινότητες καινοτομίας του ΕΙΤ (Climate, Innovation Communities, Digital, Health, InnoEnergy, Manufacturing, RawMaterials, UrbanMobility) και εστιάζει στην καινοτομία στον τομέα τροφίμων. Στην Ελλάδα το ΕΙΤ Food εκπροσωπείται από τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers και έχει ως εκπαιδευτικό συνεργάτη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συναποτελούν το τοπικό EIT Food HUB.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.eitfood.eu/entrepreneurship
Λίγα Λόγια για το Smart Agro Hub
Το Smart Agro Hub, ένα κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, αποτελεί μια νέα, φιλόδοξη και δυναμική πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με καινοτόμες ελληνικές εταιρείες αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας.
Το Smart Agro Hub έχει πολυετή πείρα στον αγροδιατροφικό τομέα έχοντας αναπτύξει ισχυρή σχέση με εκατοντάδες ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της γεωργίας, με αγροδιατροφικές και αγροχημικές εταιρείες, με αγρότες και ενώσεις, καθώς και γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους. Αξιοποιώντας το εδραιωμένο δίκτυο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και των 12 ιδιωτικών εταιρειών που συμμετέχουν στο SAH, η εταιρεία επεκτείνει τις συνδέσεις της στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη. Τέλος, χάρη στη συμμετοχή του προσωπικού του σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, το Smart Agro Hub κατέχει σημαντική εμπειρία στη διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης, που προωθούν την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα, τη μηδενική ρύπανση στην αγροδιατροφή και την αγροοικολογία. Η ομάδα διαχείρισης καινοτομίας της εταιρείας διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία στην οργάνωση και την ανάπτυξη ολιστικών στρατηγικών διάδοσης, επικοινωνίας και εκμετάλλευσης, ανοίγοντας το δρόμο, ώστε οι καινοτόμες λύσεις να φτάσουν στην αγορά.
Λίγα λόγια για τους IDGC
Οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε με το όραμα της δημιουργίας ενός εξωστρεφούς οικοσυστήματος που ενθαρρύνει & αναδεικνύει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν την καινοτομία με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη βιώσιμων εταιρειών και την ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που φέρνει σε επαφή νέους επιχειρηματίες με επενδυτές, ηγέτες της βιομηχανίας και φορείς.
Από το 2012, οι IDGC έχουν επιτύχει οργανική ανάπτυξη σε περισσότερες από 64 χώρες σε 5 ηπείρους. Η στρατηγική των IDGC εστιάζει σε τομείς της βιομηχανίας που προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω της εκμετάλλευσης των μοναδικών χαρακτηριστικών και του επιχειρηματικού δυναμικού της περιοχής και συγκεκριμένα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια και ιδιαίτερα τις καθαρές πηγές ενέργειας, την δημιουργική βιομηχανία και την υγεία, ενώ η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες (ICT) αποτελούν οριζόντια προτεραιότητα.
0 comments