- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Αύξηση τελών ύδρευσης στους πρώην καποδιστριακούς δήμους Εορδαίας
Σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται με το πετσόκομμα μισθών – συντάξεων, τη φοροληστεία, τα πολλαπλά χαράτσια που επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ΔΝΤ και η ΕΕ, οι κάτοικοι των πρώην καποδιστριακών δήμων Αγίας Παρασκευής, Μουρικίου, Βερμίου και η πρώην κοινότητα Βλάστης δέχτηκαν φουσκωμένους λογαριασμούς στα τιμολόγια νερού. Λογαριασμοί οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 100 – 130% εξαιτίας του τέλους 80% επί της αξίας του νερού.
Το «Πρόσθετο Ειδικό Τέλος» του 80% της αξίας του νερού μπήκε στα τιμολόγια με το νόμο 1069/80, όταν άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Αυτό ήταν απαίτηση της Ε.Ε. και μη το ξεχνάνε κάποιοι “Ευρωλάγνοι” και κάποιοι που ψήφισαν την παραπάνω αύξηση και αυτοαποκαλούνται «ανεξάρτητοι». Το ειδικό τέλος ορίζονταν τότε στο 80% της αξίας κατανάλωσης του νερού. Και ίσχυε για δέκα χρόνια μόνο !!! Τα χρήματα δε, θα αξιοποιούνταν αυστηρά μόνο για έξοδα επέκτασης ή βελτίωσης έργων ύδρευσης ή αποχέτευσης και κυρίως για να πληρώνεται η ιδία συμμετοχή των συγχρηματοδοτούμενων έργων η οποία τότε ανερχόταν στο 35-40% την συνολικής αξίας του έργου. (άρθρο 11 του ν. 1069/80). Απαγορεύονταν κάθε άλλη χρήση. Με τον νόμο 2065/1992, (άρθρο 43 παρ. 3) και τον νόμο 3013/2002 (άρθρο 26 παρ 3) πήρε δύο 10ετείς παρατάσεις οι οποίες έληξαν το 2012 !!!
Σήμερα που η ιδία συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μόλις 3,5% δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίσταται το συγκεκριμένο χαράτσι και ούτε υπάρχει νόμος που να το ορίζει.
Το ειδικό τέλος του 80% επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 23% και υπολογίσουμε ότι η αξία του νερού έχει ήδη Φ.Π.Α. 13%, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕ είναι 100% χαράτσια και φόροι.
Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας στις 9/12/2014 με θέμα «επέκταση της περιοχής αρμοδιότητας ύδρευσης και αποχέτευσης στα όρια του δήμου Εορδαίας» συζητήθηκε το παραπάνω θέμα και πέρασε κατά πλειοψηφία. Υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, από την «ανεξάρτητη» Εορδαϊκή Ανατροπή με επικεφαλής την κα. Ανδρονικίδου και το ΡΕΥΜΑ πολιτών με επικεφαλής των κ. Ζαραφίδη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ), η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταψήφισε την επέκταση της ΔΕΥΑΕ. Επιβεβαιώνεται η θέση της ΛΑΣΥ ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν όχημα αφενός μεν για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και αφετέρου για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Οι δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη λογική του κέρδους.
Η ΔΕΥΑΕ παρόλο που διαχειρίζεται ένα κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική κι αυτό γιατί είναι πλήρως εναρμονισμένη στις πολιτικές της ΕΕ, διαχειρίζεται το νερό σαν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπει τους καταναλωτές σαν «πελάτες» που πρέπει να τους πουλήσει το προϊόν της.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:
1) Να αφαιρεθεί το ειδικό τέλος – χαράτσι (80%) στους λογαριασμούς για πιο φθηνό νερό και να διεκδικηθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για τα απαραίτητα έργα υποδομής που χρειάζονται να γίνουν.
2) Να μειωθεί η τιμή του νερού για τη λαϊκή κατανάλωση 50%.
3) Να μην γίνεται καμία διακοπή νερού σε κανένα άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορεί να πληρώσει.
4) Να καταργηθεί το τέλος επανασύνδεσης για όσους καταναλωτές τους έγινε διακοπή.
5) Διεκδικούμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό και την αποχέτευση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την οικιακή κατανάλωση.
Ο μόνος δρόμος για την οριστική λύση είναι η κοινωνικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης, ο πανεθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων, χωρίς καμία επιχειρηματική ανάμιξη. Ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Με την ενιαία και όχι αποσπασματική αξιοποίηση της έρευνας των αναγκών και τη γρήγορη αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών λύσεων για τη βελτίωση και αύξηση των υδατικών πόρων.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση: Πτολεμαΐδα
Χόλμπα Αντωνία 29/9/
0 comments