Αυτός είναι ο έφηβος που πέθανε από βαθιά γεράματα!

By on 16/01/2014

Σε ηλικία 17 ετών πέθανε ο πιο γνωστός… υπερήλικος που έκανε γνωστή τη σπάνια ασθένειά του (προγηρία) μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτήν.

Η ζωή του και η ασθένειά του, που εμφανίζεται σε έναν στα οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, έγιναν πρόσφατα ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Η ζωή σύμφωνα με τον Σαμ» (Life According to Sam).,

Γεννήθηκε το 1997. Ως βρέφος ήταν υγιέστατος. Αν κάτι εμφάνιζε, εξάλλου, οι πρώτοι που θα το καταλάβαιναν θα ήταν οι γονείς του, καθώς και ο πατέρας του Σκοτ και η μητέρα του Λέσλι Γκόρντον είναι γιατροί. Και μπορεί να μην είχε πρόβλημα υγεάις αλλά είχε ωστόσο περίεργη όψη. Οι γονείς του κίνησαν γη και ουρανό και πήγαν τον μονάκριβο γιο τους στους καλύτερους γιατρούς και ο Σαμ διαγνώστηκε με τη νόσο Χάτσινσον-Γκίλφορντ ή προγηρία. Η νόσος είναι γνωστή ως σύνδρομο πρόωρης γήρανσης.

Προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη ταχύτητα εκδήλωσης της γήρανσης. «Δύσκολα θα φθάσει ο γιος σας στην ηλικία των 13 ετών» φέρεται πως διέγνωσαν οι γιατροί κι αν και οι δύο γονείς άρχισαν απεγνωσμένα να ψάχνουν πληροφορίες και θεραπείες για τη νόσο, αντιλήφθηκαν ότι όλα ήταν μηδαμινά. Γι” αυτό και το 1998 δημιούργησαν με τη βοήθεια φίλν και συνεργατών το Ίδρυμα Έρευνας για την Προγηρία, τον μοναδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό παγκοσμίως με σκοπό την έρευνα της προγηρίας, και το 1999 λαμβάνουν την πρώτη τους χρηματοδότηση

Μερικά χρόνια αργότερα οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι για τη νόσο υπεύθυνο είναι ένα γονίδιο και τα πρώτα 14 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος διεγνώστηκαν με προγηρία 38 παιδιά παγκοσμίως. Τον Σεπτέμβριο του 2012 το Ίδρυμα έγραψε ιστορία κθώς ανακοινώθηκε το πρώτο φάρμακο που βελτιώνει αρκετά την υγεία των παιδιών που πάσχουν από προγηρία.

«Παρ” ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στη ζωή μου δεν θέλω οι άλλοι άνθρωποι να με λυπούνται» είχε πει ο Σαμ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον. Λίγα πράγματα απ” όσα επιθυμούσε δεν μπόρεσε να κάνει. «Ήθελα να παίξω το τύμπανο της φιλαρμονικής του σχολείου μου. Δεν μπορούσα όμως καθώς αυτό ζύγιζε 2ο κιλά κι εγώ μόλις 25″. Λίγο πριν «φύγει» είχε καταθέσει την αίτησή του για να σπουδάσει βιολογία ή γενετική. «Δεν έχει σημασία η επιλογή σου. Σημασία έχει η θέλησή σου να κάνεις κάτι για να αλλάξεις τον κόσμο» είχε πει…

peiraxtiri.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: