Αυτά είναι τα 7 πιο παράξενα φυσικά φαινόμενα που κατέγραψε η κάμερα (pics & vids)

By on 13/11/2014

Εντυπωσιακά, πραγματικά!

Η φύση ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, κάπου στον κόσμο, κάποιος με μια κάμερα θα καταγράψει ένα νέο άγνωστο φυσικό φαινόμενο..
Και δεν είναι λίγα όσα έχει καταγράψει η κάμερα μέχρι σήμερα!
Το dinfo μάζεψε τα 7 πιο παράξενα, τα πιο «εξωγήινα» . Δείτε τα:

1. Η θάλασσα που φωσφορίζει

Ένα εκπληκτικό θέαμα και όχι σε μια μόνο τοποθεσία αλλά σε δυο! Τα κύματα λαμπυρίζουν έντονα, σαν να φωσφορίζουν, στη παραλία Vaadhoo που βρίσκεται στις Μαλδίβες και σε μια παραλία του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Για το φαινόμενο «ευθύνονται» ορισμένοι μικροοργανισμοί που όταν ενοχληθούν αρχίζουν να φωσφορίζουν εξαιτίας της χρωστικής ουσίας λουσιφερίνης που αντιδρά με το οξυγόνο και του ενζύμου λουσιφεράτη που επιταχύνει αυτή την αντίδραση. Το εν λόγω δίδυμο «ευθύνεται» επίσης για τις φωσφορίζουσες ιδιότητες διαφόρων ειδών, όπως των μεδουσών και των πυγολαμπίδων. 

Το καλύτερο είναι ότι το φαινόμενο δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. Αν λοιπόν τύχει να βρεθείτε ποτέ στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, απλά βουτήξτε και απολαύστε το..

2. Λουλούδια πάγου

Μοιάζει με σκηνικό από ταινία της Ντίσνεϊ.. Εκατοντάδες «λουλούδια πάγου» επιπλέουν σε μεγάλες θαλάσσιες επιφάνειες της Αρκτικής, δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα. Το φαινόμενο αναπτύσσεται πάνω στις ατέλειες που υπάρχουν στην επιφάνεια του πάγου σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Τα λουλούδια αυτά συνήθως σχηματίζονται σε θερμοκρασία κοντά στους -22 βαθμούς Κελσίου και τα καρφιά τους φιλοξενούν μικροοργανισμούς. Στην πραγματικότητα, τα βακτηρίδια που βρίσκονται στα λουλούδια του παγετού είναι πολύ πιο πυκνά από ό,τι στο παγωμένο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε λουλούδι είναι ουσιαστικά ένα προσωρινό οικοσύστημα, που μοιάζει με αυτό ενός κοραλλιογενούς υφάλου.

3. Καμινάδα από χιόνι



Αν και μοιάζει με την καμινάδα μιας μυστικής υπόγειας πόλης, κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, στη πραγματικότητα πρόκειται για μια φουμαρόλη πάγου. Μια φουμαρόλη είναι μια δίοδος που επιτρέπει στον ατμό ενός ηφαίστειου να ξεφύγει στην ατμόσφαιρα. Συνήθως οι φουμαρόλες εκτοξεύουν καυτό νερό και ατμούς με απίστευτη ορμή που μπορεί να φτάσει και τα 300 μέτρα.
Στην Ανταρκτική όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Εξερχόμενα από τη δίοδο τα σωματίδια ατμού παγώνουν κατά την επαφή τους με τον εξωτερικό αέρα, δημιουργώντας μέχρι και 30 μέτρα ψηλές καμινάδες από πάγο! Ένα ανεξήγητο θέαμα στην ερημιά της Αρκτικής.
Ακούγεται λογικό τώρα που ξέρετε την εξήγηση, αλλά για σκεφτείτε την αντίδραση ενός εξερευνητή που θα το αντικρίσει για πρώτη φορά..

4. Ουράνια τόξα φεγγαριού


Ένα ουράνιο τόξο που εμφανίζεται τη νύχτα; Αν και με την πρώτη ματιά μοιάζει με «φτιαχτό» η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική! Ένα σεληνιακό ουράνιο τόξο είναι ένα ουράνιο τόξο που παράγεται από το φως που αντανακλάται από την επιφάνεια του φεγγαριού και όχι από το άμεσο ηλιακό φως. Επειδή το φως είναι συνήθως πολύ εξασθενημένο για να διεγείρει τους δέκτες χρώματος στα ανθρώπινα μάτια, είναι δύσκολο για το ανθρώπινο μάτι να διακρίνει χρώματα σε ένα σεληνιακό τόξο.
Είναι πιο εύκολο να το δείτε, όταν το φεγγάρι είναι λαμπρό και χαμηλά στον ουρανό, ο ουρανός πολύ σκοτεινός και φυσικά να υπάρχει βροχή που πέφτει απέναντι από το φεγγάρι. Αυτός ο συνδυασμός των προϋποθέσεων καθιστά τα σεληνιακά τόξα πολύ πιο σπάνια από ότι τα γνωστά ουράνια τόξα που παράγονται από τον Ήλιο.

5. Κύλινδροι χιονιού

Κυλινδρικές χιονομπάλες; Χωρίς να έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι; Ναι, και στα δυο! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη. Υπεύθυνοι για την δημιουργία του παράξενου φαινομένου: ο δυνατός άνεμος που ανασηκώνει από το έδαφος κομμάτια χιονιού και το ισχυρό ψύχος που προσθέτει όλο και περισσότερα στρώματα πάγου στην επιφάνεια τους.
Το μέγεθός τους ποικίλλει. Υπάρχουν κάποιοι κύλινδροι χιονιού που μοιάζουν με μπαλάκι του τένις αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θυμίζουν μεγάλους βράχους! Η φύση δημιουργεί τους δικούς της χιονάνθρωπους!

6. Ουράνια τόξα φωτιάς


Αν και ονομάζονται «Fire Rainbows» στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα από τα δυο. Ούτε ουράνια τόξα και φυσικά ούτε εστίες φωτιάς. Πρόκειται για σύννεφα τα οποία μοιάζουν με ουράνια τόξα εξαιτίας των χρωμάτων τους ενώ του σχήμα τους θυμίζει φλόγες. Εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε πολλά μέρη του πλανήτη όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά στον ορίζοντα, όταν υπάρχουν χαμηλά σύννεφα με σχήμα πλάκας και όταν το φως του ήλιου πέφτει στο σύννεφο από συγκεκριμένη γωνία. Πολλές οι προϋποθέσεις, αλλά αν είστε τόόσο τυχεροί μην αμελήσετε να τα φωτογραφήσετε…

7. Ο παγοκρύσταλλος του θανάτου

Ονομάζεται Brinicle και είναι με διαφορά το πιο επικίνδυνο, το πιο τρομακτικό φαινόμενο από όσα διαβάσατε σε αυτό το αφιέρωμα. Πρόκειται για έναν παγωμένο υποθαλάσσιο τυφώνα, ο οποίος μόλις φτάσει στον βυθό αρχίζει και επεκτείνεται σκοτώνοντας ότι αγγίζει. Σαν ένα παγωμένο χέρι της μοίρας, σαν ένα ξόρκι που εξαπέλυσε κάποιος κακός μάγος, έχει ως μοναδικό σκοπό του να αφαιρέσει την ζωή από κάθε πλάσμα που θα έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του.
Ο παγοκρύσταλλος του θανάτου δημιουργείται κάτω από πολύ ήρεμες συνθήκες στους ωκεανούς, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του νερού και της θερμοκρασίας του αέρα. Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC «το αυλάκι σε αυτό το νεοσύστατο πάγο είναι πολύ κρύο και αλμυρό». Δείτε στο βίντεο τον κρύσταλλο να δημιουργείται, να μεγαλώνει αργά και να σκοτώνει οποιαδήποτε μορφή ζωής βρεθεί στο πέρασμά του στον πυθμένα του ωκεανού..


perierga.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: