Ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στην προχτεσινή συνεδρίασή του, την πρόταση της Επιτροπής Επίβλεψης για τη Β´ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Κοζάνης.
Με τις προβλεπόμενες επεκτάσεις διπλασιάζεται το εμβαδόν του δήμου Κοζάνης, καθώς προστίθενται 3.890 στρέμματα. Ειδικότερα, συμπληρωματικές επεκτάσεις προβλέπονται στην Αγία Παρασκευή, τα Ηπειρώτικα, στους Αγίους Σαράντα, στα Πλατάνια, στο Σιόποτο, στο Λατομείο (πρώην δημοτικό λατομείο), ενώ προβλέπονται εντάξεις εκτάσεων σε μια σειρά από δημοτικά διαμερίσματα. Χαρακτηρίζονται Ζώνες Ανάπλασης οι εξής περιοχές: Η περιοχή του κέντρου, η ευρύτερη περιοχή της Σκίρκας, η περιοχή των Ηπειρώτικων, η περιοχή από το Δρίζειο μέχρι το στρατόπεδο Μακεδονομάχων και η περιοχή του ΟΣΕ.
Η πολεοδομική ενότητα 4 είναι η ζώνη των κεντρικών λειτουργιών και περιλαμβάνει τις παλιές πολεοδομικές ενότητες και το στρατόπεδο Μακεδονομάχων. Είναι η ζώνη που συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των κεντρικών λειτουργιών και τις περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες της πόλης. Περιλαμβάνει το δημαρχείο, τις δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις, τράπεζες, ΟΤΕ, το λαογραφικό μουσείο, την αστυνομία, την τροχαία, το υποθηκοφυλακείο, τον ΣΔΟΕ και τη ΔΟΥ. Στην πολεοδομική ενότητα 4 και στις περιοχές επέκτασης, προτείνεται κλιμακούμενος συντελεστής δόμησης από 0,35 έως 0,65.Για την περιοχή του στρατοπέδου Μακεδονομάχων προτείνεται συντελεστής δόμησης μικρότερος ή ίσος του 0,20. Η Β´ φάση του ΓΠΣ περιλαμβάνει συνολικά έξι πολεοδομικές ενότητες.
Η Επιτροπή Επίβλεψης συμφωνεί με την πρόταση της μελέτης για την κατασκευή νέου εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ στην περιοχή της ΒΙΠΕ και της Ζώνης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων 2, στα βόρεια της πόλης και σε επαφή με τον κόμβο Κοίλων της Εγνατίας οδού.
Επίσης, συμπληρωματικά προτείνει ανάδειξη της περιοχής του ΟΣΕ με χρήσεις εμπορίου (κλειστή λαϊκή αγορά), στάθμευσης, αναψυχής και πρασίνου.
Για τα δίκτυα μεταφορών, προτείνει: Ως βασικό οδικό δίκτυο προτείνει την υλοποίηση περιμετρικού δρόμου της πόλης, στα όρια του νέου σχεδίου, ώστε να διευκολύνονται οι εσωτερικές μετακινήσεις, αλλά και να λειτουργήσει η οργάνωση των νέων πολεοδομικών ενοτήτων. Γίνεται μνεία στην ανάγκη πρόβλεψης στην πολεοδομική μελέτη, ώστε η νέα πόλη να διατρέχεται από ένα σύγχρονο αστικό οδικό δίκτυο με καλά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και άριστη κυκλοφοριακή συμπεριφορά. Ταυτόχρονη προκήρυξη κυκλοφοριακής και πολεοδομικής μελέτης, ώστε να διασφαλιστεί από την αρχή η σωστή χάραξη και λειτουργία της περιμετρικής και των λοιπών οδών που αποτελούν το βασικό οδικό δίκτυο.
Το αστικό οδικό δίκτυο προτείνεται να συμπληρωθεί με: Οδό από Σιόποτο προς Πηγαδούλι, οδό παράλληλη με σιδηροδρομική γραμμή, από την περιοχή Πλατάνια μέχρι την οδό προς Λάρισα, καθώς και ενδοδημοτικό οδικό δίκτυο.
Τέλος στο ΓΠΣ καθορίζονται όλες οι χρήσεις και η χωροθέτηση λειτουργιών, όπως πανεπιστήμιο, νοσοκομείο κ.λ.π.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δουλειά και τη πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή Επίβλεψης και ανέφερε ότι ο δήμος Κοζάνης είναι από τους πρώτους δήμους που ολοκληρώνει τη διαδικασία αυτή, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν γενικότερα κωλύματα πανελλαδικά στη διαδικασία αυτή, για τα οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεραστούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Υπογράμμισε επίσης ότι περαιώνεται επίσης μία ανοιχτή διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με φορείς και πολίτες, συμπυκνώνοντας τη μέγιστη δυνατή αποδοχή για τη διαμόρφωση ενός άρτιου ΓΠΣ, το οποίο θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου στις νέες συνθήκες». Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου, υποστήριξε ότι ουσιαστικά επανήλθε η αρχική πρόταση, οπότε δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους φορείς, για να προσθέσει ότι ο συνδυασμός ψηφίζει τη Β´ φάση του ΓΠΣ, με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις που κατέθεσε. Τη μεγάλη αύξηση του εμβαδού με το νέο ΓΠΣ σημείωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Μάτσος, προβάλλοντας συγχρόνως την ανάγκη να αξιοποιηθεί για τη σωστή ανάπτυξη του δήμου της Κοζάνης, μιας ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται μονοσήμαντα στο πανεπιστήμιο.
Τη σύμφωνη γνώμη με το νέο ΓΠΣ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Γκάσης, ο οποίος σημείωσε ότι υιοθετήθηκαν κατά 98% οι προτάσεις του ΤΕΕ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
www.e-ptolemeos.gr