Την επιστροφή χρημάτων ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τη Δημοτική Επιχείρηση ¾δρευσης -Αποχέτευσης ΠτολεμαÀδας (ΔΕΥΑΠ) ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έργο που εκτέλεσε η επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.
Ειδικότερα το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΠ (16/3), καθώς η Ειδική Υπηρεσία Αρχής Πληρωμής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με επιστολή της ενημερώνει την επιχείρηση ότι πρέπει να επιστραφεί στο Ταμείο Συνοχής το ποσό των 2.581.529,56 ευρώ για το έργο «¾δρευση –Αποχέτευση, Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού ΠτολεμαÀδας» που εκτέλεσε η επιχείρηση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της επιχείρησης, Κων/νου Ανδρεάδη, πρόκειται για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που εκτέλεσε η επιχείρηση στην πόλη της ΠτολεμαÀδας και στα δημοτικά διαμερίσματα κατά τα έτη 1988 -2001 με χρηματοδότηση από το ταμείο Συνοχής. Από την έρευνα που πραγματοποίησε η σημερινή διοίκηση προκύπτει ότι αιτίες γι’ αυτή την απαίτηση επιστροφής χρημάτων είναι οι εξής: Ότι δεν διενεργήθηκε για το συγκεκριμένο έργο διεθνής διαγωνισμός, ότι δεν απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής και έχουν επιστραφεί και ακόμη ότι εκτελέστηκαν περισσότερα έργα απ’ ότι προβλεπόταν στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου. «Ήταν να κατασκευάσουμε για παράδειγμα 100 μέτρα ύδρευσης και κατασκευάσαμε 150μ. και μας απεντάξανε τα 50μ.», όπως εξήγησε παραστατικά ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης.
Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η ΔΕΥΑΠ το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο επαφών που είχε ο δήμαρχος στην πρόσφατη κάθοδό του στην Αθήνα και όπως ενημέρωσε τη διοίκηση της επιχείρησης έλαβε διαβεβαιώσεις από την αρμόδια Διαχειριστική αρχή ότι το θέμα θα διευθετηθεί, αφού προηγουμένως η ΔΕΥΑΠ εξηγήσει λεπτομερώς και εγγράφως ποιο ακριβώς ήταν το έργο που εκτελέστηκε, ποια ήταν τα κοστολόγια του έργου και γιατί έπρεπε να γίνουν και τα υπόλοιπα έργα που δεν φαίνονταν στην μελέτη.
Και τα υπόλοιπα θέματα, όμως, που απασχόλησαν τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ είχαν οικονομικό χαρακτήρα, καθώς κάποια από τα θέματα αφορούσαν την έγκριση πληρωμής προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ και προς το ΙΚΑ. Διότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, επειδή η επιχείρηση αδυνατεί να καταβάλει έγκαιρα το ΦΠΑ και τις εισφορές των εργαζομένων προς το ΙΚΑ πληρώνει σημαντικά ποσά σε πρόστιμα. Ενδεικτικά, είπε, ότι για το 2005 καταβλήθηκε για πρόστιμα το ποσό των 8.000.000 ευρώ. «Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο για τη ΔΕΥΑΠ, διότι τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στις λειτουργικές δαπάνες», όπως δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
www.e-ptolemeos.gr