- Για 4η συνεχόμενη χρονιά ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το νέο έτος από το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης
- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
Επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη
στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
για Παράταση χρόνου υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης
Παράταση ενός μηνός για την υποβολή προτάσεων των αγροτών για τα σχέδια βελτίωσης ζητά ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ευάγγελο Μπασιάκο.
Ακολουθεί ολόκληρη, η επιστολή του Νομάρχη.
«Κατά την 4η προκήρυξη του Γ’ ΚΠΣ των Σχεδίων Βελτίωσης υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών του Νομού Κοζάνης για υποβολή φακέλου υποψηφιότητας.
Στη ΝΑ Κοζάνης υποβλήθηκαν 420 απογραφικά δελτία, ζωικής και φυτικής παραγωγής.
Η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης ζωικής κατεύθυνσης έγινε στις 20-10-2005 με τελική ημερομηνία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑ στις 03-04-2006.
Τα σχέδια της Φυτικής παραγωγής, που είναι ο κύριος όγκος των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ προκηρύχθηκαν στις 13-02-2006 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχουν την ίδια ημερομηνία υποβολής δηλαδή στις 03-04-2006, χρονικό διάστημα πολύ μικρό αναλογικά και με το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Όσοι παραγωγοί θέλουν να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν τις σταυλικές εγκαταστάσεις, υποβάλλουν αρχιτεκτονικά σχέδια τα οποία ελέγχονται και θεωρούνται από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑ για το εάν τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές «πέραν των ελαχίστων».
Οι προδιαγραφές εφαρμόζονται για πρώτη φορά στα Σχέδια Βελτίωσης και οι μηχανικοί που καλούνται να τις εφαρμόσουν εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό, ότι δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν τις προτάσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης εμπρόθεσμα, λόγω του απαιτούμενου όγκου δουλειάς (όψεις, κατόψεις, τομές, συγκριτικοί πίνακες εις διπλούν) αλλά και διότι πρέπει να ενημερώσουν καλά τους πελάτες – παραγωγούς μαζί με τους γεωπόνους μελετητές για τα νέα δεδομένα στις σταυλικές εγκαταστάσεις.
Με ημερομηνία 20-03-2006 θεωρήθηκαν από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης περίπου 20 σχέδια από το σύνολο των 100-120 που εκτιμούμε ότι θα υποβληθούν.
Θεώρηση απαιτούν επίσης και τα σχέδια για κάθε κτίριο που θα κατασκευαστεί μέσω του Σχεδίων Βελτίωσης και κυρίως οι αποθηκευτικοί χώροι, για τους οποίους ελέγχεται και θεωρείται η σκοπιμότητά τους όταν αυτοί είναι πάνω από 150 τ.μ, την οποία σκοπιμότητα δεν μπορούν να αποδείξουν οι μελετητές εάν δεν καταλήξουν στον ακριβή αριθμό στρεμμάτων και καλλιεργειών της μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης.
Δημιουργούνται καθυστερήσεις στις 10ετείς μισθώσεις οι οποίες απαιτούν συμβολαιογραφικές πράξεις και μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.
Να τονίσουμε ότι σ ’αυτή την προκήρυξη άλλαξαν οι υπολογιστικοί πίνακες των Σχεδίων Βελτίωσης και έπρεπε η μηχανογράφηση των μελετητικών γραφείων να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, επίσης το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας.
Συμμεριζόμαστε την αγωνία που εκφράζουν οι γεωπόνοι μελετητές ότι δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται από τις προκηρύξεις, λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς αλλά και από την καθυστέρηση υποβολής του συνόλου των δικαιολογητικών από τους παραγωγούς.
Ενδεικτικό είναι ότι δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της υποβολής των Σχεδίων Βελτίωσης δεν έχει υποβληθεί ούτε ένας φάκελος υποψηφιότητας.
Επίσης κάποιες από τις μελέτες, λόγω πίεσης χρόνου, ενδέχεται να μην είναι άρτιες και σωστές με αποτέλεσμα την απόρριψη κατά τη φάση της αξιολόγησης με δυσάρεστες συνέπειες για τους αγρότες του Νομού.
Στην καθυστέρηση συμβάλλει και η μη έγκαιρη διανομή των οριστικών δικαιωμάτων στους παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) αλλά και όλο το κλίμα που υπάρχει στην ελληνική γεωργία μετά την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας για τα Σχέδια Βελτίωσης για διάστημα περίπου ενός μηνός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες του Νομού μας να επωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από το μέτρο 1.1 του επιχειρησιακού προγράμματος ‘’ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2000-2006’’, στόχο που επιδιώκει επί της ουσίας και η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων».
0 comments