- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
ΑΠΕ νομοσχεδιο 106
Θύελλα αντιδράσεων για το άτολμο νομοσχέδιο περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης
Οικολογικές Οργανώσεις, κατασκευαστές και επενδυτές διαμαρτύρονται έντονα
Οικολόγοι Πράσινοι : «Άνθρακες ο θησαυρός»
«…. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τον Απρίλιο του 2005 οπότε ξεκίνησε η σχετική συζήτηση για το νομοσχέδιο, φαίνεται ότι εξανεμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να περάσει το θέμα της στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από το επίπεδο των διακηρύξεων σε αυτό της πράξης.
…..Η προοπτική σημαντικά αυξημένης εγγυημένης τιμής για ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, που συζητιόταν κατά την προετοιμασία του σχεδίου Νόμου, γέννησε ελπίδες για νεκρανάσταση της αγοράς και προκάλεσε σωρεία αιτήσεων από υποψήφιους επενδυτές. Στο σημερινό προσχέδιο το σχετικό σημείο έμεινε όμως κενό (!)….
Να σημειωθεί βέβαια και μια θετική εξέλιξη που εισάγεται με το παρόν προσχέδιο που είναι η δυνατότητα υποβολής αίτησης για κατασκευή έργου ΑΠΕ και η ευνοϊκή μεταχείρισή της εφόσον στον φορέα συμμετέχουν τουλάχιστον 20 φυσικά πρόσωπα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για εταιρείες «λαϊκής βάσης» που θα μπορούν να κατασκευάζουν και να λειτουργούν τέτοια έργα.
Αν αναλογιστεί όμως κανείς την επιτακτική ανάγκη για αλματώδη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, το νομοσχέδιο αναδεικνύεται τουλάχιστον άτολμο και ανεπαρκές….,
Ήδη η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 ανά κιλοβατώρα αλλά και ανά μονάδα Α.Ε.Π. στην Ευρ. Ένωση (λόγω της κυριαρχίας των φτηνών αλλά ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων), ενώ αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ τα ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρα όρια του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) : Το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί το περιβάλλον αλλά τα μεγάλα συμφέροντα
….Το νομοσχέδιο πολύ απέχει από τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν, και από τον ίδιο τον Υφυπουργό κ. Σαλαγκούδη στο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟτον Οκτώβρη, αλλά και από το προηγούμενο σχέδιο νόμου, που είχε δοθεί στους φορείς πριν μερικούς μήνες. Η καθυστέρηση που υπήρξε στην προώθηση των αλλαγών για τις ΑΠΕ, αποδείχθηκε πλέον ότι οφείλονταν στις διεργασίες και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στα μεγάλα συμφέροντα. Είναι γεγονός ότι το νέο νομοσχέδιο υπηρετεί τα λόμπι του λιγνίτη και του φυσικού αερίου (σχετική καταγγελία είχε κάνει το (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πρόσφατα) σε βάρος της καθαρής ενέργειας που προκύπτει από τις ΑΠΕ. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά το νομοσχέδιο αποδεικνύεται «νεκροθάφτης» ενισχύοντας τη γραφειοκρατία και μη ορίζοντας τιμή ανά κιλοβατώρα παραγωγής.……..
Το νομοσχέδιο αυτό δεν υπηρετεί τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εκπομπές αερίων (20,1% μέχρι το 2010 και 29% μέχρι το 2020), γεγονός που θα επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα μας και τους πολίτες.
Green Peace: Μη θάβετε την ηλιακή ενέργεια
Ακτιβιστές της Greenpeace, «έθαψαν» συμβολικά φωτοβολταϊκά συστήματα κάτω από μισό τόνο κάρβουνο μπροστά από το Υπουργείο Ανάπτυξης με κεντρικό σύνθημα «Μη θάβετε την καθαρή ενέργεια». Αφορμή για τη διαμαρτυρία αυτή της Greenpeace αποτελεί το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ. Το ΥΠΑΝ προέβη σε τόσες περικοπές ευεργετικών ρυθμίσεων σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, που ουσιαστικά θάβει την καθαρή ενέργεια, κυρίως την ηλιακή.
Ειδικότερα, το μεγαλύτερο θύμα του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ηλιακή ενέργεια. Σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου, η τελική μορφή δεν προβλέπει τιμές πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης παραμένουν γραφειοκρατικές με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι περισσότερες επενδύσεις τουλάχιστον για ένα εξάμηνο!
«Το νέο νομοσχέδιο είναι σχεδόν ανούσιο για τις ΑΠΕ και εχθρικό για την ηλιακή ενέργεια. Αντί να διευκολύνει, πλήττει τις ΑΠΕ και δίνει εξουσίες Μεγάλου Αδερφού στη ΡΑΕ, ένα φορέα που συστηματικά προωθεί το φυσικό αέριο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα σε βάρος των καθαρών πηγών ενέργειας», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη και θεωρούμε τουλάχιστον ύποπτο, είναι το γεγονός ότι από το νομοσχέδιο έχουν απαλειφθεί οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 20,1% μέχρι το 2010 και κατά 29% μέχρι το 2020. ….
Σύνδεσμος εταιρειών φωτοβολταικών : Ολική έκλειψη ηλίου στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ
…Από το προσχέδιο νόμου απουσιάζουν οι προτάσεις του υπουργείου για την ενίσχυση των φωτοβολταϊκών, παρόλο που επί εννέα μήνες το υπουργείο διατυμπάνιζε πως αυτό θα αποτελούσε μία από τις μεγάλες καινοτομίες της νέας νομοθεσίας.
….. Ενώ οι αρχικές προτάσεις περιείχαν ουσιαστικά μέτρα πάταξης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών, στο τελικό προσχέδιο, οι προτάσεις αυτές τροποποιήθηκαν επί το συντηρητικότερο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στο αρχικό σχέδιο, φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως 500 κιλοβάτ (kW) που θα ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας δεν απαιτούσαν άδειες παραγωγής και εγκατάστασης μιας και σύμφωνα με το νόμο πρόκειται για μονάδες “μηδενικής όχλησης”. Με τη νέα πρόταση του υπουργείου, το όριο απαλλαγής από τις σχετικές άδειες πέφτει στα 50 kW. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των επενδυτών καλείται να εμπλακεί σε μια εξάμηνη τουλάχιστον γραφειοκρατική ταλαιπωρία η οποία επί της ουσίας δεν βοηθά κανέναν.
Εκείνο όμως που σοκάρει και αποθαρρύνει τους επενδυτές είναι ότι στο προσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΑΝ απουσιάζουν οι προτάσεις για τιμολόγηση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ενώ δίνονται τιμές για τις άλλες τεχνολογίες. Στο αρχικό σχέδιο, το ΥΠΑΝ πρότεινε τιμές για την ηλιακή κιλοβατώρα, οι οποίες μάλιστα έγιναν αποδεκτές από την αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μιας και ήταν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία). Λόγω εκείνων των αρχικών προτάσεων άλλωστε, είχαμε ένα πρωτόγνωρο ενδιαφέρον από εκατοντάδες μικροεπενδυτές αλλά και τους σοβαρότερους παίκτες στο χώρο της ηλιακής ενέργειας διεθνώς. Μία υπαναχώρηση του ΥΠΑΝ θα έδινε το σήμα της αναξιοπιστίας και θα απομάκρυνε κάθε υποψήφιο επενδυτή. Σε τελική ανάλυση, γιατί ένας επενδυτής να επιλέξει την Ελλάδα για να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά και να μη το πράξει στην Ισπανία ή την Ιταλία, χώρες με την ίδια ηλιοφάνεια, αλλά καλύτερο και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο;
Επιμέλεια
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη, 23-1-2006
0 comments