(6ον) Τυρρήνοι: Η διέλευση του μυθικού ήρωα Ηρακλή από την Τυρρηνία στην εκτέλεση του 1ου άθλου με την αρπαγή των βοδιών του Γηρυόνη

By on 24/12/2019

Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας είναι ο ήρωας ο παντοδύναμος Ηρακλής
Ο άνθρωπος που από ότι φαίνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα τον ειχαν αδυναμία στην σημερινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας
Αν προστρέξει κανείς στον πανδέκτη της Αρχαιολογίας θα δει πολλά ευρήματα με αγάλματα και επιγραφές με αναφορά και λατρεία στον Ηρακλή σ΄ αυτή την περιοχή.

Μάλιστα πολύ κοντά στην θέση που αποκαλύψαμε ότι υπήρχε η αρχαία πόλη Τύρισσα (στην θέση που βρίσκεται δηλαδή η πόλη της Κοζάνης ) ,στον λόφο του Αγίου Ελευθερίου υπήρχε ο ναός και το ιερό του Δια του Κρονίδη .υπήρχε δε και ο ναός του Ηρακλή των Προπυλαίων όπως γράφει η επιγραφή που βρέθηκε.

Άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον για την σχέση του Ηρακλή και της Δ.Μακεδονίας είναι η ”Κάθοδος των Δωριέων” η όπως αλλιώς λέγεται η ” Επιστροφή των Ηρακλείδων” των απογόνων δηλ. του Ηρακλή που ξεκίνησαν από το Βοΐο της Κοζάνης και από την περιοχή του Λάμκου της Πίνδου και έμελλε να κατακτήσουν την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και όχι μόνον (το θέμα είναι μεγάλο και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να αναφερθούμε εν καιρώ.

Εκείνο όμως που διαπιστωσαμε μελετώντας το πολύτομο έργο για την Ελληνική μυθολογία της εκδοτικής Αθηνών που την εποπτεία της συγγραφής είχε ο αείμνηστος καθηγητής Ιωάννης Κακριδής είναι ότι η ο Ηρακλής στην εκτέλεση του 10ου άθλου του που αφορούσε την δολοφονία του Γηρυόνη και των φυλάκων των βοδιών του ,Όρθρου και Ευρητίωνα παίρνοντας το το κοπάδι των βοδιών και προσπαθώντας να τα πάει στην Τίρυνθα πέρασε κατά μια εκδοχή και από την Τυρρηνία.

Η άλλη εκδοχή που επίσης καταγράφεται στο ίδιο έργο είναι αναζήτηση του Γηρυόνη στην Ισπανία από τον Ηρακλή όπου είχε ανάλογες περιπέτειες
Και στην μεν πρώτη περίπτωση σαν χώρος που βρισκόταν το κοπάδι ήταν η κοιλάδα του Ανθεμούντα. ποταμού η αλλιώς η κοιλάδα της Γαλάτιστας που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Θεσ/νικης

Στην δεύτερη περίπτωση το κοπάδι βρισκόταν στην Νήσο Ερύθεια

Θα αναφερθούμε και στις δυο περιπτώσεις και τα συμπεράσματα δικά σας

Πάντως και σε άλλες περιπτώσεις συναντούμε Ελληνικούς μύθους που οι ήρωες τους έχουν πράξει τα ίδια κατορθώματα και σε άλλους τόπους εκτός του Ελληνικού χώρου ,αυτό είναι φυσικό γιατί οι Πρωτοέλληνες , οι Πελασγοί και η συνέχεια τους οι Τυρρηνοί και όχι μόνον , ήταν καλοί ναυτικοί, αναζητώντας καλλίτερη ζωή ή μέταλλα ταξίδευαν στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου,δημιουργούσαν νέες πόλεις μεταφέροντας συγχρόνως και το πολιτισμό τους Γι αυτά τα ταξίδια θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε αργότερα.

1 greece-map.jpg

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Πριν από την περιγραφή του άθλου του Ηρακλή με τα Βόδια του Γηρυόνη να δούμε τους πρωταγωνιστές του μύθου .

O Ηρακλής

O Ηρακλής είναι γνωστός από τους 12 άθλους του. είναι λιγότερο γνωστό ότι γεννήθηκε στη Θήβα και πρέπει να ήταν υπαρκτό πρόσωπο και να έζησε το 13ο αιώνα π.Χ., γύρω στα 80 χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο΄στην τελευταία περίοδο της Μυκηναϊκής εποχής.

ο Ευρυσθέας

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Ευρυσθέας ήταν βασιλιάς της Τίρυνθας και των Μυκηνών, γιος του Δια. και αδελφός του Ηρακλή.
Υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στον Δία και στην Ήρα να υπηρετήσει ο Ηρακλής τον Ευρυσθέα. Έτσι, ύστερα από χρησμό που έλαβε από το Μαντείο των Δελφών ο Ηρακλης έπρεπε να πάει στην Τίρυνθα και να μπει στην υπηρεσία του Ευρυσθέα.

Ο Ηρακλής μπήκε στην υπηρεσία του Ευρυσθέα κι εκείνος τον διέταξε να πραγματοποιήσει τους περίφημους 12 άθλους του γιατί τον φοβόταν και πίστευε ότι θα του έπαιρνε την εξουσία και ήθελε να σκοτωθεί και να φύγει από την μέση

* Γηρυόνης
Στην Ελληνική μυθολογία ο Γηρυόνης (γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού, εγγονός της Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.
Παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Γηρυόνης υπήρχαν στις ανάγλυφες μετόπες του θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς περ. 500 π. Χ. , στο ναό του Διός στην Ολυμπία πριν το 450 π. Χ. (σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο), και στο ναό του Ηφαίστου, γνωστό ως Θησείο, μετά το 450 π.Χ. Σώζονται παραστάσεις του επίσης και σε πολλά αγγεία.

* Όρθρος

Στην Ελληνική μυθολογία, με το όνομα Όρθρος ή Όρθος ή Όρφος είναι γνωστός ένας σκύλος με δύο κεφάλια, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας (Θεογονία 306 κ.ε.), ο οποίος βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του (επίσης τερατόμορφου) γίγαντα που ζούσε στην κοιλάδα του Ανθεμούντα

* Ευρυτίωνας
Ο βοσκός των βοδιών του Γηρυόνη. Σκοτώθηκε από τον Ηρακλή όταν ο ήρωας έκλεψε τα βόδια στον σχετικό άθλο του. Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Ευρυτίων αυτός ήταν γιος του θεού Άρη και της Ερυθείας.

΄* ο Μενοίτιος
Ο Μενοίτιος στην Ελληνική μυθολογία ήταν ο μόνος ζωντανός θνητός βοσκός των κοπαδιών του Άδη στον Κάτω Κόσμο.Συμβούλεψε τον Γηρυόνη να αφήσει τα περίφημα βόδια του στον Ηρακλή προκειμένου να σώσει τη ζωή του.

1η ΕΚΔΟΧΗ “Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ”:

Μια αναφορά, γίνεται στους άθλους του Ηρακλή .όπου αναφέρεται στα βόδια, του φόνου του Γηρυόνη μετά την σύγκρουση τους που έγινε στο ποτάμι του Ανθεμούντα, που περνά νοτίως της σημερινής Θέρμης Θεσσαλονίκης και στη διαδρομή, που ακολούθησε προς την νότιο Ελλάδα περνώντας από την Μυγδονία,(περιοχή Κιλκίς Λυγκίστη (περιοχή Φλώρινας ), Τυρρηνία (περιοχή λοιπής Δ.Μακεδονίας ) για να πάει στην Πελοπόννησο.

Ο ΑΘΛΟΣ
Μετά την πραγματοποίηση του 9ου άθλου του Ηρακλή που ήταν ”οι στυμφαλίδες όρνιθες, που έδιωξε από την Στυμφαλία για πάντα.
Ο Ευρυσθέας πρόσταξε τον Ηρακλή να του φέρει τα βόδια του Γηρυόνη, που τα φύλαγε ο Όρθρος, ένα φοβερό σκυλί. Ο Γηρυόνης ήταν ένας γίγαντας με τρία κορμιά και τρία κεφάλια που ζούσε στη περιοχή του Ανθεμούντα ποταμού.

Μετά από πολλές δυσκολίες φτάνει στην περιοχή και σκοτώνει το Γηρυόνη αφού προηγουμένως σκότωσε τον φύλακα των ζώων Ευρυτίωνα και τον δικέφαλο σκύλο του Όρθρο.

Ο Γηρυόνης ειδοποιήθηκε από τον Μενοίτιο τον φύλακα του κοπαδιού του Άδη που έβοσκε σε διπλανή περιοχή για όσα συνέβησαν με την άφιξη του Ηρακλή στην περιοχή και την εξόντωση των φυλάκων του κοπαδιού Συνιστώντας τον μάλιστα να μην επέμβει γιατί κινδυνεύει η ζωή του.

Η Γηρυόνης δεν τον ακούει και σπεύδει να σώσει τα ζώα του. αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν η σύγκρουση Ηρακλή και Γηρυόνη αποβαίνει σε βάρος του.

Ο Ηρακλής συγκεντρώνει τα ζώα του και παίρνει την κατεύθυνση προς τα βουνά της Θράκης που τότε συμπεριλάμβανε και την σημερινή Ανατολική Μακεδονία, πέρνα τον Στρυμόνα προχώρησε κατευθυνόμενος στην περιοχή της Αβδηρίας αντιλαμβανόμενος ότι βρίσκεται στην αντίθετη προς τον προορισμό του κατεύθυνση γυρνά περνά από την Θέρμη της Θεσσαλονίκης- διασχίζει ολόκληρη την Μυγδονία και κατευθύνθηκε στην Λυγκίστη, (την σημερινή περιοχή της Φλώρινας ) .”

Εδώ είχε το πρώτο επεισόδιο. πολλοί ληστές ήθελαν να τον αρπάξουν τα ζώα.άλλα όλους τους αντιμετωπίζει με επιτυχία
Και τα παιδιά του Ποσειδώνα του έστησαν καρτέρι και προσπάθησαν να του αρπάξουν τα βόδια Στην σύγκρουση που έγινε, ο Ηρακλής τα σκότωσε και τα δυο

Εκτός από τους γιους του Ποσειδώνα έλεγαν πως του επιτέθηκε ένας ολόκληρος στρατός από πάνοπλους Λίγυες.. ο Δίας για να τον βοηθήσει μάζεψε πολλά σύννεφα και αντί για βροχή έριξε πέτρες πάνω στη γη.

Μ’ αυτές ο Ηρακλής χτύπησε τους αντιπάλους του και άλλους σκότωσε, άλλους έδιωξε”.
Από εκεί πήγε στην χώρα των Τυρρηνών, όπου αντιμετώπισε 2 ληστές τους οποίους και νίκησε και συνέχισε τον δρόμο του διασχίζοντας στην Τυρρηνία

Κατεβαίνει Νοτιότερα και φτάνει στην Αμβρακία, όπου ένας σμήνος από οίστρους (είδος αλογόμυγας )σταλμένο από την Ήρα διασκόρπισε το κοπάδι των βοδιών στα βουνά

Ο ήρωας κατόρθωσε να περισυλλέξει το μεγαλύτερο μέρος των ζωών. Τα υπόλοιπα παρέμειναν στα βουνά και περιήλθαν σε άγρια κατάσταση.

Τελικά ο Ηρακλής έφτασε στις Μυκήνες, παρέδωσε τα βόδια στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα θυσίασε στη θεά Ήρα.

3 ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΟΔΙΑ GUT.jpg

2η ΕΚΔΟΧΗ “Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΡΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ”

Ο άθλος με τα βόδια του Γηρυόνη εκτυλίσσεται και στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Οι λεπτομέρειες αναφέρονται στον Διόδωρο Σικελιώτη, στον Στράβωνα και τον Πλούταρχο.

Ο Γηρυόνης ζούσε σε ένα νησί που ονομαζόταν Ερύθεια , το οποίο βρισκόταν στα σύνορα της Ευρώπης και της Λιβύης.
Σε αυτό το νησί, ο Γηρυόνης διατηρούσε ένα κοπάδι με κόκκινα βόδια τα οποία φύλαγαν ο αδερφός του Κέρβερου ο Ορθός, ένα κυνηγόσκυλο με δύο κεφαλές, και ο βοσκός Ευρυμέδων. Ο Ηρακλής ξεκίνησε για την Ερύθεια , συναντώντας πολλά άγρια θηρία τα οποία σκότωσε Προχωρώντας φτάνει στα σύνορα Ευρώπης και Αφρικής όπου συνάντα ένα πανύψηλο βουνό αδιαπέραστο, που τον εμπόδιζε να προχωρήσει το σκίζει στην μέση και φτάνει στο σημείο που η Μεσόγειος τον Ατλαντικό ωκεανό το σημερινό Γιβλαρτάρ εκεί στήνει τις γνωστές πύλες το Ηρακλή σημείο που σήμερα χωρίζει το Μαρόκο με την Ισπανία

Ο βασιλιάς Ήλιος θαυμάζοντας τον του έδωσε ένα κύπελλο για να μπει μέσα και να περάσει από την Αφρική στην Ευρώπη ο Ηρακλής έφτασε στο νησί της Ερύθειας.
Λίγο μετά την άφιξή του, ο Όρθρος, ο σκύλος με δύο κεφάλια, ορμά εναντίον του και το σκοτώνει . Θα ακολουθήσει η επίθεση του φύλακα Ευριτίωνα στον Ηρακλή που και εκείνος θα είχε την ίδια τύχη με τον Όρθρο
Ένας άλλος βοσκός φύλακας ανέφερε αυτά τα γεγονότα στον Γηρυόνη

Την στιγμή που Ηρακλή έφευγε με τα ζώα του επιτέθηκε ο Γηρυόνης ο οποίος εν τω μεταξύ έφθασε έχοντας ειδοποιηθεί από τον βοσκό, με ένα βέλος που έφυγε από το τόξο του Ηρακλή ο Γηρυόνης πέφτει νεκρός .
Η αρπαγή των βοοειδών δεν ήταν τόσο δύσκολη υπόθεση, σε σύγκριση με το πρόβλημα που είχε ο Ηρακλής φέρνοντας την αγέλη πίσω στην Ελλάδα.
Στο δρόμο της επιστροφής, ο Ηρακλής αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες.

Στη Λιγουρία, δύο γιοι του Ποσειδώνα, ο θεός της θάλασσας, προσπάθησαν να κλέψουν τα βοοειδή και έτσι τους σκότωσε.
Παίρνοντας από την Ετρουρία που οι Έλληνες την αποκαλούσαν Τυρρηνία συναντά άλλους ληστές τους οποίους επίσης σκοτώνει.
Συνεχίζοντας το ταξίδι νοτιότερα φθάνει στο Rhegium, το σημερινό Ρήγιο ένας ταύρος ξέφυγε από τον έλεγχο του και πήδηξε στη θάλασσα.
Ο ταύρος κολύμπησε μέχρι τη Σικελία To όνομα του ταύρου ήταν ”Italicus”. και έτσι η χώρα πήρε το όνομά Ιταλία. από τον ταύρο .Ο ταύρος βρέθηκε από τον Βασιλιά της περιοχής της Ελύμιας της Σικελίας που λεγόταν Έρυξ (Eryx,) που ήταν και αυτός γιος του Ποσειδώνα, ο Eryx τον έπιασε και τον έβαλε στο δικό του κοπάδι.

Εν τω μεταξύ, ο Ηρακλής έψαχνε άρχισε να ψάχνει το ζώο αναθέτοντας προσωρινά το υπόλοιπο κοπάδι στον θεό Ηφαίστο και πήγε μετά να βρει τον ταύρο.
Το βρήκε στο κοπάδι του Eryx,το ζήτησε από τον Ελύμιο βασιλιά , αλλά αυτός αρνήθηκε να το επιστρέψει αμέσως. Δεχόταν μόνο αν γινόταν ένας πυγμαχικός αγώνας ανάμεσα στους δυο τους και τον νικούσε ο Ηρακλής βασιζόμενος στο γεγονός ότι συμμετείχε σε πολλούς πυγμαχικούς αγώνες και είχε νικήσει σε όλους.

Ο Ηρακλής νίκησε τον Eryx τρεις φορές στην πάλη, σκότωσε το βασιλιά, πήρε πίσω τον ταύρο και το επέστρεψε στο κοπάδι.
Ο Ηρακλής έφτασε στην άκρη της θάλασσας και διέπλευσε το Ιονίου Πέλαγο και έφθασε στην Δυτική πλευρά της Ελλάδας βλέποντας το τέλος του ταξιδιού του να πλησιάζει.

Έφθασε στην Αμβρακία, έτοιμος να προχωρήσει προς την Τύρινθα για να παραδώσει τα βόδια.
Η Ήρα, όμως, δεν ήταν έτοιμη να αφήσει τον ήρωα να επιτελέσει αυτό το έργο.
Ένα σμήνος οίστρων σταλμένο από την Ήρα διασκόρπισε το κοπάδι των βοδιών στα βουνά της Θράκης.

Τώρα, ο Ηρακλής έπρεπε να τρέξει στη Θράκη συγκεντρώνοντας τις αγελάδες που είχαν ξεφύγει. Τελικά, επανασυγκρότησε το κοπάδι και,αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με την διάβαση του Στρυμόνα τον γεμίζει με βράχια καθιστώντας εύκολο το πέρασμα του. ..
Τελικά ο Ηρακλής έφτασε στις Μυκήνες, παρέδωσε τα βόδια στον Ευρυσθέα, ο οποίος τα θυσίασε στη θεά Ήρα.

2 old-map.jpg

ΟΙ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας οι Ελληνικοί μύθοι μπορεί να είναι φανταστικά γεγονότα ,αλλά μπορεί και να αντιπροσωπεύουν και κάποια γεγονότα που συνέβησαν στα αλήθεια ,και διαστρεβλωμένα έφθασαν στις ημέρες μας, μια και τους προϊστορικούς χρόνους δεν υπήρχε η καταγραφή των γεγονότων..

Εκείνο όμως που στο μεγαλύτερο μέρος είναι αληθινά είναι τα μέρη (πόλεις,ποτάμια ,λίμνες περιοχές και άλλα γεωγραφικά σημεία ) που υποτίθεται ότι συνέβησαν τα γεγονότα
Αναζητώντας στον μύθο την περιοχή της Τυρρηνίας και συναντήσαμε.

* ΠΟΛΕΙΣ
………ΤΙΡΥΝΘΑ,ΕΡΥΘΕΙΑ,ΕΡΙΞ -ΕΡΙΚΗ,ELIMA-ELIMEIA,ΡΗΓΙΟ – RHEGIUM – ΡΗΓΙΟ,ΑΒΔΗΡΙΑ
* ΠΟΤΑΜΙ
……ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑΣ
* ΠΕΡΙΟΧΕΣ
…… ΜΥΓΔΟΝΙΑ, ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ,ΛΙΓΗΡΙΑ,ΕΛΙΜΕΙΑ -ΕΛΙΜΙΩΤΗΣ,
ΤΥΡΡΗΝΙΑ Α & B ,ΑΜΒΡΑΚΙΑ,ΘΡΑΚΗ ,ΛΥΓΚΙΣΤΗ

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΙΡΥΝΘΑ
Η Τίρυνθα είναι πόλη της Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τίρυνθας. Ο Ερρίκο Σλήμαν, που έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες.
Στη μυθολογία, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του ήρωα Ηρακλή. Η Τίρυνθα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Αργείους τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο πληθυσμός της εξορίστηκε.
Σημερα υπαρχει η Νέα Τίρυνθα και ο αντιστοιχος δήμος της Νέας Τύρινθας ή Κοφίνι στο νομο Αργολίδας
ΑΝΘΕΜΟΥΝΤΑΣ
Ἀνθεμούς ή Ανθεμούντας ή Ανθεμούσσα ήταν περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας, τοποθετημένη στα νοτιοδυτικά της Μυγδονίας. Γεωγραφικά ανήκει στην χερσόνησο της Χαλκιδικής. σήμερα ανήκει στην Π.Ε της Θεσ/νικης Σήμερα είναι ένα ρέμα με την ίδια ονομασία.
ΜΥΓΔΟΝΙΑ
Η Μυγδονία ή Μυγδονίς ήταν περιοχή της Μακεδονίας, ανάμεσα στον Αξιό και στον Στρυμόνα .Εκτεινόταν ανατολικά της Βοττιαίας και του Αξιού μέχρι του Εχέδωρου ποταμού (σημ. Γαλλικός) και της κοιλάδας του Ανθεμούντος (σημ.Ανατολικά της Καλαμαριάς) οριζόμενη προς Ν. από τη Χαλκιδική χερσόνησο και προς Β. από τη Κρηστωνία και τη Βισαλτία.
ΕΡΥΘΕΙΑ
Ερύθεια Νήσος στην νότια Ισπανία που ήταν αρχική Φοινικική αποικία των Γαδείρων σήμερα λέγεται CADIZ.
Στο νησί Ερύθεια ή Γάδειρα κατοικούσε ο Γηρυόνης με τα βόδια του που έβοσκε ο Ευρυτίων και φύλαγε ο Όρθρος, μυθικός σκύλος, αδελφός του Κέρβερου, μέχρι που έφθασε εκεί ο Ηρακλής όπου αφού σκότωσε και τους δύο απήγαγε τα βόδια.
ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η Ιβηρική Χερσόνησος είναι μια από τις μεγαλύτερες χερσονήσους της Ευρώπης που αποτελεί και το νοτιοδυτικό άκρο της. Ονομάζεται από πολλούς και Ιβηρία …
ΛΙΓΗΡΙΑ
Η Λιγυρία, (ιταλικά: Liguria) σήμερα είναι περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας. Συνορεύει βόρεια με το Πεδεμόντιο και την Εμίλια-Ρομάνια, ανατολικά με την Τοσκάνη, δυτικά με τη Γαλλία και νότια βρέχεται από τη Θάλασσα της Λιγυρίας. . Κυριότερη πόλη και πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η Γένοβα,
ΕΡΙΞ -ΕΡΙΚΗ
Υπάρχει και σήμερα η Έρυξ (ιταλικά: Erice‎, Èrici ) είναι ιστορική αρχαία πόλη και κοινότητα στην Ιταλική επαρχία του Τράπανι στην Σικελία.
ELIMA-ELIMEIA
Ελίμεια Η περιοχή αυτή βρισκόταν στην Δυτική πλευρά του νησιού της Σικελίας και καταλάμβανε το 1/5 περίπου της έκτασής της.
Έλιμα η πόλη που αναφέρει ο Ο Διόνυσος, ο της Αλικαρνασσού δυο φορές.
ΕΛΙΜΕΙΑ -ΕΛΙΜΙΩΤΗΣ
Ελίμεια λεγόταν ένα από τα βασίλεια της Δ.Μακεδονίας μέχρι την απορρόφηση του από την Μακεδονία του Φιλίππου και σήμερα έτσι αποκαλείται η περιοχή στο νότιο μέρος της Κοζάνης Με το ίδιο όνομα είχε ιδρυθεί περιπου το 1130 π.Χ πόλη την οποία αναφέρει ο Γεωγράφος Πτολεμαίος δίνοντας και συντεταγμένες .Πιθανολογείται ότι βρισκόταν στην θέση που βρίσκεται σήμερα ο Άγιος Γεώργιος Γρεβενών
RHEGIUM – ΡΗΓΙΟ
Σήμερα Ρήγιο Το Ρήγιο είναι πόλη της νότιας Ιταλίας στην περιοχή της Καλαβρίας, χτισμένη στην θέση της ομώνυμης αρχαίας Ελληνικής αποικίας. Αποτελεί έδρα της ομώνυμης επαρχίας και ο πληθυσμός είναι 186.134 κάτοικοι

ΤΥΡΡΗΝΙΑ A
Η χώρα βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο της Ιταλίας και εκτείνονταν από τα Απέννινα μέχρι το Τυρρηνικό πέλαγος που περιλαμβανόταν μεταξύ των Λίγυρων στα δυτικά με όριο τον ποταμό Μάκρα
ΤΥΡΡΗΝΙΑ B
Βασιλειο στην Δ.Μακεδονία με έδρα την Τύρισσα (σήμερα Κοζάνη)του μυθικού βασιλιά Ελύμου που δημιούργησε την πόλη Ελίμεια 50 χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο
ΑΜΒΡΑΚΙΑ
Η Αμβρακία ήταν αρχαία -πόλη κράτος της νοτιοδυτικής Ελλάδας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άραχθου, στην θέση της σημερινής Άρτας. Οι κάτοικοί της ονομάζονταν Αμβρακιώτες ή Αμπρακιώτες. Ο Άμβρακος ήταν το επίνειο της αρχαίας Αμβρακίας, στον Αμβρακικό κόλπο.
ΑΒΔΥΡΙΑ
Τα Άβδηρα είναι κωμόπολη του Νομού Ξάνθης της Θράκης στον Νέστο ποταμό. Υπήρξε πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου, Ο Στέφανος Βυζάντιος αναφέρει τα Άβδηρα ως Άβδηρον ενώ στη Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου απαντάται και ως (θηλ.) η Άβδηρα.
Με το ίδιο όνομα απαντάται σήμερα o δήμος Αβδήρων κοντά στον αρχαιολογικό τόπο και αρχαία πόλη της Ισπανίας, μεταξύ Μάλαγας και Καρθαγένης, χτισμένη από τους Φοίνικες.
ΛΥΓΚΙΣΤΗ
Η Λυγκηστίδα (Λυγκηστίς ή Λύγκος) ήταν αρχαία «χώρα» της Μακεδονίας, στην οποία κατοικούσαν οι Λυγκηστές. Βρισκόταν βόρεια της Εορδαίας και της Ορεστίδας στο νοτιοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου του Εριγώνα (σημ. πεδιάδα του Μοναστηρίου παρά τη λίμνη Πρέσπα μέχρι του επί της ανατολικής όχθης της Λιχνίτιδας λίμνης (Αχρίδας) όρους Πετρίνο. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη Πυλών ως όριο της Μακεδονίας με την Ιλλυρία.
ΘΡΑΚΗ
Τα ιστορικά όρια της Θράκης ποικίλουν. Η αρχαία Θράκη συμπεριελάμβανε την σημερινή Βουλγαρία, την Eυρωπαϊκή Τουρκία, τη Bορειοανατολική Ελλάδα και τμήματα της Aνατολικής Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα όριά της ήταν μεταξύ του ποταμού Δούναβη στο Βορρά και του Αιγαίου στο νότο, στην ανατολή η Μαύρη Θάλασσα και η Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά) και στη δύση οι ποταμοί Αξιός και Μοράβας.
Η Ρωμαϊκή επαρχία της Θράκης ήταν κάπως μικρότερη, έχοντας τα ίδια ανατολικά και νότια θαλάσσια όρια, και σύνορα στο Βορρά ως το όρος Αίμος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: