- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
6ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στον Πεντάλοφο Κοζάνης
Το έκτο (6ο) εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον Πεντάλοφο Κοζάνης, σε συνεργασία με το Δήμο Βοϊου, το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μετά από πολλά χρόνια παύσης, το εργαστήριο που είχε μεγάλη απήχηση σε πολύ κόσμο, επανεκκινεί, με στόχο τη διάδοση των βασικών αρχών και ειδικών γνώσεων της τέχνης της πέτρας και της παραδοσιακής δόμησης. Τα στοιχεία αυτά, η Περιφερειακή αρχή τα κατατάσσει στους σημαντικούς πολιτισμικούς πόρους για την τοπική ανάπτυξη.
Το εργαστήριο φέτος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα παραδοσιακής δόμησης πέτρας και ξύλου και ειδικών κονιαμάτων ενώ ξεχωριστή αναφορά θα γίνει σε ιδιαίτερες κατασκευές όπως τα τοξωτά γεφύρια και η αντισεισμική δόμηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν τα μαθήματα του σεμιναρίου διαρκούσαν δέκα ημέρες και είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον σε πολλούς επιστήμονες, μαστόρους, τεχνίτες, φοιτητές καθώς και σε λάτρεις της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Στους διδάσκοντες μαζί με Ακαδημαϊκούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχουν και άνθρωποι της αγοράς, καταξιωμένοι επιστήμονες, πετράδες και τεχνίτες που διακρίνονται για τις γνώσεις αλλά και τη μεγάλη τους εμπειρία στα αντικείμενα των μαθημάτων.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, το εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης είναι βασικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός σχεδίου ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. Στόχος του σχεδίου είναι η καταγραφή, διάσωση, διάδοση, ανάδειξη και αξιοποίηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και της παραδοσιακής δόμησης ως παράγοντες τοπικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου και όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
0 comments