Η Πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το WWF Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Η νέα αυτή συνεργασία εγκαινιάζεται με την ολοκληρωμένη ανασκόπηση της αντιπυρικής περιόδου του 2024 που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Η ανασκόπηση στοχεύει στην ενίσχυση της λογοδοσίας και την εδραίωση συστημικών διαδικασιών, μέσω των οποίων θα αποκομίζονται τα απαραίτητα διδάγματα μετά από κάθε αντιπυρική περίοδο στην Ελλάδα.
Σκοπός των συμβαλλόμενων μερών είναι να εδραιωθεί μια νέα κουλτούρα στη χώρα μας για τη συνολική μελέτη και αξιολόγηση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν μια δασική πυρκαγιά. Μια διαδικασία κομβικής σημασίας για την απαραίτητη εξέλιξη του εθνικού συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.
Η ανασκόπηση προσφέρει τη γενική εικόνα της αντιπυρικής περιόδου, εστιάζει στις σημαντικότερες πυρκαγιές του 2024, στις περιβαλλοντικές συνθήκες πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και στο συνολικό αποτύπωμα (κοινωνικό, οικολογικό και περιβαλλοντικό) που άφησαν οι δασικές πυρκαγιές φέτος, ενώ καταλήγει σε συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για το άμεσο μέλλον.
Η γενική εικόνα της αντιπυρικής περιόδου 2024 & οι επιπτώσεις των πυρκαγιών
Σύμφωνα με την έκθεση, η αντιπυρική περίοδος του 2024 χαρακτηρίστηκε από τα εξής:
- Καταγράφηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών, κατά 42% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2023.
- Οι καμένες εκτάσεις προσεγγίζουν τα 450.000 στρέμματα, εάν συνυπολογιστούν μικρότερες πυρκαγιές που δεν περιλαμβάνονται στο σύνολο δεδομένων του EFFIS. Συνεπώς, οι καμένες εκτάσεις της φετινής αντιπυρικής περιόδου φαίνεται να βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 504.927 στρεμμάτων (2004 – 2023).
- Περισσότερα από 255.000 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση.
- Συνολικά επηρεάστηκαν περισσότερα από 90.000 στρέμματα σε 11 προστατευόμενες περιοχές (εκ των οποίων 8 περιοχές Natura).
- Η συνολική έκταση των πολλαπλά καμένων περιοχών ξεπέρασε τα 110.000 στρέμματα.
- 14 πυρκαγιές ευθύνονται για το 72% των συνολικών καμένων εκτάσεων του 2024, κάτι που καταδεικνύει τη δυσκολία που έχει η πολιτεία στη διαχείριση μεγάλων περιστατικών, ειδικά κάτω από συνθήκες που διευκολύνουν την έναρξη και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών (π.χ. έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων που ευθύνονται για την έντονη ξηρασία)
- Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (117.610 στρ.), η οποία –για ακόμα μία χρονιά– επλήγη από σημαντικές πυρκαγιές που σωρευτικά οδηγούν σε μεγάλη υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων της. Αντίστοιχα, η φετινή αντιπυρική περίοδος αποτέλεσε για την Πελοπόννησο τη δεύτερη χειρότερη από πλευράς καμένων εκτάσεων (94.010 στρ.) από το 2006 έως και σήμερα.
- Καταγράφηκε συχνή και έντονη δραστηριότητα πυρκαγιών σε ορεινούς όγκους της Β. Ελλάδας που έπληξαν αρκετά οικοσυστήματα που δεν είναι προσαρμοσμένα στην πυρκαγιά.
- Σε αρκετές περιοχές της χώρας μας καταγράφηκαν οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 34 ετών.
- Τέλος, οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις των φετινών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σημαντικές με απώλεια 7 ανθρώπινων ζωών, έκλυση ιδιαίτερα υψηλών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μεγαλύτερες του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2003 – 2023, σημαντικές υλικές ζημιές, και επιπτωσεις σε 11 προστατευόμενες περιοχές.
|
|