Πάνω από 500 αστυνομικοί των τεσσάρων αστυνομικών διευθύνσεων της Δυτικής Μακεδονίας έχουν φτάσει μέχρι και χτες στον Έβρο, προκειμένου να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης της ΕΛ.ΑΣ, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι θα επιδεινωθεί το μείζον αυτό πρόβλημα, καθώς αναμένει κύμα μεταναστών από την ταραγμένη Συρία.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Την ίδια στιγμή οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, συμφωνούν κατ’ αρχήν ότι «η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι ένα καίριο ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», υπογραμμίζουν όμως ότι «οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι αφενός λάθος και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύουν, αφετέρου αντιμετωπίζουν τον αστυνομικό αποκλειστικά ως αριθμό και όχι ως οντότητα, ως οικογενειάρχη, ως προσωπικότητα και ως εργαζόμενο φορέα δικαιωμάτων», γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι «θα πρέπει να επανεξετάζεται η λύση που αποφασίσθηκε».
Να σημειωθεί ότι έφτασαν ήδη στον Έβρο 93 συνοριοφύλακες από την αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης, 35 από τα Γρεβενά, 195 από την Καστοριά και 148 από τη Φλώρινα. Σ’ αυτούς τους συνολικά 471 από τη Δυτική Μακεδονία προστίθενται και περίπου 40 που πήγαν στον Έβρο πριν από περίπου ένα μήνα προς ενίσχυση της Frontex. Οι δυτικομακεδόνες αστυνομικοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ειδικότερα των Γρεβενών και της Φλώρινας στις Φέρρες και της Καστοριάς και της Κοζάνης στο Σουφλί. Όλοι οι αστυνομικοί που μετακινήθηκαν στον Έβρο από αστυνομικές διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες διαθέτουν Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, ανέρχονται σε 2.000. Με δεδομένο ότι η αστυνομική δύναμη των αστυνομικών διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας ξεπερνά τους 1.000, στον Έβρο έχει συγκεντρωθεί ένας αριθμός άνω των 3.000 αστυνομικών. Οι αποσπαθέντες αστυνομικοί εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία του Έβρου, της Κομοτηνής και της Ξάνθης, αλλά επειδή τα ξενοδοχεία δεν επαρκούν, ένας αριθμός 460 αστυνομικών που έχει έδρα την Ορεστιάδα, εγκαταστάθηκε στη Σχολή Αστυνομίας, όπου στοιβάζονται ανά πέντε άτομα σε έναν θάλαμο.
Σήμερα στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης σε συγκέντρωση όλων των αστυνομικών, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα τους ενημερώσει για το επιχειρησιακό σχέδιο και τα καθήκοντά τους.
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων βρίσκεται ήδη στον Έβρο, ενώ σήμερα φτάνει αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρήστο Τριγώνη και τον γενικό γραμματέα Κώστα Λάχανο. Στόχος των αντιπροσωπειών των συνδικάτων των αστυνομικών, όπως δήλωσε στον «Π» ο Χ. Τριγώνης, «είναι να παρακολουθήσουμε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των συναδέλφων μας και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε».
Μία σοβαρή πτυχή που έθεσε επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Γρεβενών, είναι η αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας. Υπογράμμισε ότι «η απόφαση για μετακίνηση στον Έβρο συνολικά πάνω από 500 αστυνομικούς από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργεί μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, καταργεί τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών, διαλύει τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων μας και τους επιβαρύνει οικονομικά με την μη καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης. Εκτός αυτού καταμαρτυρεί πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας για την αστυνόμευση και την ασφάλεια των συμπολιτών μας».
Επίσης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το όλο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «όταν οργανώνεις ένα τόσο μεγάλο εκστρατευτικό σώμα μέσα σε τρεις ημέρες, είναι φανερό ότι δεν διασφαλίζεται η επιτυχία του εγχειρήματος». Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνονταν: «Ο τρόπος και ο χρόνος που εκδόθηκε η διαταγή (29/7/2012) , σε συνδυασμό με την απαίτηση να αποσπασθούν οι αστυνομικοί μέσα σε λίγες ημέρες (2/8/2012) δείχνει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού. Η έλλειψη όμως του απαιτούμενου σχεδιασμού, έχει άμεση συνέπεια στην προσωπική ζωή και στις οικογένειες των αστυνομικών που αποσπώνται, οι οποίοι καλούνται σε περίοδο αδειών να αφήσουν εντός 5μέρου τις οικογένειές του και να εγκατασταθούν στον Έβρο για περίοδο 2 μηνών.
Κατόπιν αυτών: Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας στην επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, η οποία καμία λύση δεν δίνει στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά δημιουργεί πλειάδα άλλων προβλημάτων.
Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών και της νομοθεσίας για την μετακίνηση, την αποζημίωση και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού».