5 Τυρρηνοί: Ελληνική μυθολογία

By on 16/12/2019

Η ΤΥΡΡΗΝΙΑ  ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΥΡΡΗΝΩΝ ( ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ )
Σταύρου Π.Καπλάνογλου

Δώσαμε μέχρι στιγμής τα στοιχεία της έρευνας για την  Τυρρηνία και τους Τυρρηνούς όπως  παρουσιάζονται σε  εγκυκλοπαίδειες ,λεξικά, και στα γραπτά ιστορικών , φιλοσόφων ,γεωγράφων ,γλωσσολόγων και άλλων.Είναι  φανερό η δράση των  Ετρούσκων,  που οι Έλληνες τους αποκαλούσαν Τούσκους ή Τυρρηνούς (γιατί άραγε ; ) ,  διαδραματιζόταν  στην Ιταλία  την 1η χιλιετία π.Χ και ειδικότερα από τον 8ο αιώνα έως τον 3ο αιωνα π.Χ έως την εποχη που Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δυνάμωσε και τους απορρόφησε.Η  δράση όμως και η ακμή της   φαίνεται να διαδραματίζετε στον  Ελλαδικό χώρο και όχι μόνον  την 2 χιλιετία π.Χ.  ,την χιλιετία δηλαδή που δημιουργούνται και οι 2 γειτονικές πόλεις με την αρχαία πόλη Τύρισσα από τον βασιλιά των Τυρρηνών Ελιμία και Αιανή. Γράφει ο Στέφανος Βυζάντιος τον 5ο αιώνα π.Χ.
.”Έλιμία,  πόλις  Μακεδονίας,  Στράβων    έβδομα?,  άπό   Έλύμου   τοΰ  ήραιος  ή   άπό  Έλένου  ή  άπό  Έλύμα   τοϋ  Τυρρηνών   βασιλέως*  τό  Έθνικόν   Έλιμιώ-της. ”..  ‘Εθνικά  des  Stephanos   Byzantios   Ήρωδιανός   I,172, ”Για την ύπαρξη των Τυρρηνών εκείνη την εποχη δεν υπάρχουν καταγραφές στην ιστορία μια και η καταγραφή γενικώς ιστορικών γεγονότων, είναι υπόθεση μεταγενέστερων χρονολογικά  εποχών και γι’ αυτό λέγεται Προϊστορική εποχή.
Στην Ελληνική μυθολογία όμως αποτυπώνονται συμβάντα της προϊστορικής εποχής  που δεν καταγράφηκαν ιστορικά αλλά από στόμα σε στόμα έφθασαν στις μέρες με ,υπερβολές,παραμορφώσεις αλλά και αναλήθειες.Ο Όμηρος Ησίοδος,Ηρόδοτος ,Θουκυδίδης κ.α.είτε υπό μορφή ποιημάτων ,είτε υπό μορφή πεζού λόγου καταγράφουν ιστορικά γεγονότα όπως έφτασαν στα αυτιά τους.Τις περισσότερες φορές θεωρήθηκαν προϊόντα μυθοπλασίας και αναληθή  Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ομήρου με την Οδύσσεια και την Ιλιάδα  όπου γινόταν περιγραφές της Τροίας και του Τρωικού πολέμου ,που θεωρήθηκαν πολλά από τα γεγονότα αληθινά ,όπως και η ύπαρξη της Τροίας μετά από τις έρευνες και την ανακάλυψη της πλούσιας πόλης της Τροίας στην είσοδο του Ελλησπόντου της Μ.Ασίας από τον Σλίμαν τον 19ο αιώνα μ.Χ.
Σε αρκετές περιπτώσεις της Ελληνικής μυθολογίας συναντούμε του Τυρρηνούς και την Τυρρηνία . Υποτίθεται ότι είναι φαντάστηκα τα γεγονότα που αναφέρονται στους Τυρρηνούς και η Τυρρηνία μια χώρα του παραμυθιού είναι όμως

Χωρίς.png

έτσι ? Όλα σχεδόν έχουν σαν επίκεντρο την Ελλάδα ,μάλιστα κάποια από αυτά σχετίζονται με την Μακεδονία και ειδικότερα κάποια άλλα με την Δυτική Μακεδονία.Και μπορεί, βέβαια να μιλούν για ανύπαρκτα ή αλλοιωμένα γεγονότα, από το διάβα των αιώνων, συμπεραίνουμε ότι ονόματα αναφέρονται σε γεωγραφικά σημεία στον Ελλαδικό χώρο, δεν μπορεί παρά να είναι αληθινά, στο μεγαλύτερο τους μέρος, τουλάχιστον,, και ακόμη ότι κάποια  ψήγματα ιστορικής αληθείας θα εμπεριέχουν.
Ο Ηλίας Μαριολάκος  Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  γράφει:.
”Τα σύνορα ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα είναι ασαφή…………………….……..
” Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί πίστευαν πως από κάθε γραπτό αρχαίων συγγραφέων, όπως του Ησίοδου, του Πλάτωνα, του Στράβωνα, του Διόδωρου του Σικελιώτη και κυρίως του Ομήρου, που συνδέονταν με τη μυθολογία, έλειπε κάθε “σπέρμα” αλήθειας. Μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν, όμως, αποδείχθηκε ότι όλα όσα έγραψε ο Όμηρος για την Τροία  ήταν αληθινά, ότι οι Μυκήνες υπήρχαν και ήταν αντίπαλες των Τρώων και πολλά ακόμα…………………….………………..”
………..”ορισμένοι από τους μυθικούς ήρωες είναι ιστορικά πρόσωπα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι. Όμως, σχεδόν όλοι και όλα εκπροσωπούν κάτι που περιγράφει κάποια δραστηριότητα του προϊστορικού ανθρώπου σε σχέση με το γεωπεριβάλλον του ή με το φυσικογεωλογικό γίγνεσθαι του χώρου του………………………
. Η ελληνική μυθολογία είναι στην πραγματικότητα η πιο αρχαία ιστορία των λαών που έζησαν στη γη η οποία, πολύ αργότερα, ονομάστηκε Ελλάς (Ελλάδα). Αυτή η γη είναι το Αιγαίο και ο Περι-Αιγαιακός χώρος. Η ελληνική μυθολογία επομένως αποτελεί την κρυπτογραφημένη προ-ιστορία των πρώτων Ελλήνων και κυρίως τις αγωνίες του και τον αγώνα του για επιβίωση αρχικά και την ανάπτυξή του στη συνέχεια”, καταλήγει.
Σε ξεχωριστές δημοσιεύσεις θα σας δώσουμε μυθολογικές περιγραφές  για τους Τυρρηνούς που στην πλειοψηφία τους συμπεριλαμβάνονται στο 5τόμο έργο που την εποπτεία της συγγραφής είχε ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών  Ιωάννης Κακριδής  (1901-1992 )με τον τίτλο Ελληνική Μυθολογία που εξέδωσε η Εκδοτική Αθηνών το 1986 ..
Από την επόμενη δημοσίευση θα παραθέσουμε κάποιους από αυτούς τους  μύθους με τους τίτλους:
* Ο Ηρακλής,τα βόδια του Γηρυόνη και η διέλευση του από την Τυρρηνία
* Οδυσσέας ,η έλευση του στην Τυρρηνία κατά Θεόπομπο και η δημιουργία της Γορδυνίας
* Οδυσσέας ,η Καλυψώ και 2 παιδιά τους που έγιναν βασιλείς της Τυρρηνίας
* Οι  Κάβειροι ,ο Όλυμπος ,η Τυρρηνία και η λατρεία του Διονύσου
*Τυρρηνοί πειρατές -Τυρρηνικό πέλαγος – Πόθεν η πρόσβαση των Τυρρηνών στην θάλασσα
Ένας ο νόμος των Τυρρηνών
* Αργοναύτες συγκρούονται με τους Τυρρηνούς
*Η ομηρία του Διονύσου από Τυρρηνούς πειρατές
*Εξορία των Τυρρηνών στην Λήμνο από την Αθήνα
*Η απαγωγή των γυναικών των Αθηναίων από την Βαυβρώνα από τους  Τυρρηνούς της Λήμνου
* Λήμνια κακά και η δολοφονία των Τυρρηνών από τις γυναίκες
* Τυρρηνίδες Γυναίκες στην Σπάρτη
*Η Τόνεια της Σάμου και η αρπάγη του ιερού αγάλματος από τους Τυρρηνούς
Οι λαοί της Θάλασσας (Συμπολεμιστές τους οι Τυρρηνοί )
Όταν τελειώσουν οι αναρτήσεις των μύθων Θα μεταφερθούμε στην Αίγυπτο όπου  περιπου το 1180 π.Χ ηττήθηκαν οι ”ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ” μια συμμαχία λαών στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και οι Τυρρηνοί
Αυτή η μάχη είναι ένα ιστορικό γεγονός που καταγράφηκε με ιερογλυφικά σε έργα που έδωσε εντολή ο τότε Φαραώ  Μερνεφθά για να διατρανώσει την Νίκη του και να κατασκευασθεί στην περιοχή μια στηλη που θα αναφέρει τους Λαούς που για εκατονταετίες ταλαιπωρούσαν την Μ.Ασία , την Κύπρο ,την  Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο
Η διασπορά αυτών των Τυρρηνών και των άλλων λαών μετά αυτή την ηττα  θα δώσει την απάντηση για την πραγματική προέλευση των κατοίκων της Ετρουρίας (Τυρρηνιας ) ,της Σαρδηνίας ,και της Σικελίας ίσως και άλλων περιοχών

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: