- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
44ο Φεστιβάλ Ολύμπου: «Μύθου λόγια της γης και τ’ ουρανού»
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«ΜΥΘΟΥ ΛΟΓΙΑ, ΤΗΣ Γης ΚΑΙ Τ΄ ΟΥΡΑΝΟΥ»
Με την ενδιαφέρουσα από κάθε πλευρά δραματοποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Μύθου λόγια της γης και τ’ ουρανού» που διοργανώνει το Σάββατο 22 Αυγούστου 2015 στις 9 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Δίου, το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, συνεχίζεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η οικοδέσποινα της βραδιάς, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης, Μαρία Εξάρχου, δηλώνει:
«Η παράσταση είναι αφιερωμένη στους θρύλους και μύθους όπως αυτοί εμφανίζονται μέσα από τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού. Συμμετέχουν εκτός από το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης και τα Λύκεια Ελληνίδων Βέροιας, Γιαννιτσών και Κιλκίς.
Η παράσταση με τίτλο «Μύθου λόγια της γης και τ’ ουρανού» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο το οποίο συνοδεύεται από εικόνες, μουσική και χορούς της Ελλάδας σε μια αρμονική ώσμωση μυθολογίας και ιστορίας.
Από τη μια η Ρέα κρύβει από τον Κρόνο τον γιο της Δία σε σπηλιά στην Κρήτη. Απ’ την άλλη η Παναγιά η Δέσποινα γεννάει σε σπηλιά τον μονάκριβο γιο της. Ο Ήφαιστος επί σκηνής σφυρηλατεί στη φωτιά σπαθί κι ασπίδα, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος έφιππος θυσιάζει στον Δία στο Δίον πριν τη μεγάλη εκστρατεία. Οι εννέα Πιερίδες Μούσες διδάσκουν χορό, τραγούδι και τέχνες στους ανθρώπους. Ο Προμηθέας παίρνει κρυφά από τον Όλυμπο την ιερή τη φλόγα και την προσφέρει στους θνητούς.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις σκηνές που θα εξελιχτούν μπροστά στους θεατές της παράστασης από τους χορευτές και τις χορεύτριες των Λυκείων. Ο θάνατος κι ο θρήνος θα εναλλάσσονται δυναμικά με τη ζωή, τη γέννηση, τη νεκρανάσταση και τη χαρά.
Σε αυτό το παραδοσιακό γλέντι της ζωής οι είστε όλοι καλεσμένοι.»
ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Το βιογραφικό του δραστήριου συλλόγου.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Κατερίνης ιδρύθηκε το 1999, και αποτελείται από 320 μέλη, όλα γυναίκες. Το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έντεκα κυρίες. Είναι ένα από τα 50 παραρτήματα του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων (1911), που εδρεύει στην Αθήνα, με κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα . Στην καρδιά της Μακεδονίας με προσφορά ψυχής και πολύ προσωπική εργασία, φθάσαμε στο σημερινό ζηλευτό επίπεδο, με πολλά τμήματα χορού, αλλά και με περισσότερα οράματα.
Δημιουργήθηκε και στοχεύει: στην έρευνα, μελέτη, διατήρηση και εξάπλωση της ελληνικής παράδοσης μέσα στα πλαίσια της εθνικής ζωής, στην ανεύρεση και διαφύλαξη αυθεντικών φορεσιών, στην έρευνα και ηχογράφηση γνήσιας δημοτικής μουσικής, στην αναπαράσταση εθίμων, στην έρευνα και πιστή μάθηση παραδοσιακών χορών, καθώς επίσης στην εξύψωση του ρόλου της Ελληνίδας γυναίκας, μητέρας την ηθική συμπαράσταση και προστασία μητέρας και παιδιού και στην ισότητα των δυο φύλων.
Ήδη λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας δημοτικών χορών από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας ( Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεφαλονιά, Μέγαρα, Κρήτη, Νησιά Αιγαίου, Πόντο, Μ. Ασία, Καππαδοκία), εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, στα οποία συμμετέχουν συνολικά 310 και πλέον νέα παιδιά και ενήλικες. Άξιοι δάσκαλοι μεταλαμπαδεύουν σε εφήβους και ενήλικες την αγάπη για την παράδοση, το χορό, το τραγούδι.
Πάμπολλες οι δραστηριότητες του Λ.Ε.Κ. Συμμετέχει σε όλες τις Εθνικές γιορτές και λαϊκά πανηγύρια με τις χορευτικές του ομάδες. Οργανώνει φιλολογικές συγκεντρώσεις, μουσικές βραδιές, χορούς, και δίνει δυναμικό παρόν σε κάθε κάλεσμα κοινωνικού ή εθνικού χαρακτήρα. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Λ.Ε.Κ. σε Διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού (Αλγερία, Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία, Κύπρο).
Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις με τις άρτιες εμφανίσεις του.
Το Λ.Ε.Κ. όμως δεν σταματά μόνο στην παράδοση και την κοινωνική προσφορά! Με τις ιστορικές αναδρομές του, με το ζωντάνεμα των χορών και εθίμων, δίνει την αποστομωτική απάντηση στο βιασμό τις ιστορίας μας, στη λεηλασία των μνημείων μας, στο σφετερισμό της ονομασίας μας – Μακεδονία -το σύνορο της περηφάνιας μας. Είναι η μύηση στην παράδοση και τις μνήμες του παρελθόντος. Είναι η Ελλάδα, του χθες, του σήμερα, του αύριο.
0 comments