Το κτίριο παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτα από το 2017 που η έγινε η τελευταία έκθεση (33η ) .
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ?
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Πρόεδρου του ΕΒΕ Κοζάνης 1883-1888
σκέψεις
Στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από τα εγκαίνια της 1ης Βιοτεχνικής Έκθεσης Κοζάνης που έγιναν το 1984
Ενα χρόνο πριν την 1η Ιανουαρίου του 1983 μια νέα διοίκηση είχε αναλάβει το ΕΒΕ Κοζάνης στην οποία είχα την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος .
Υπήρχαν προβλήματα στους επαγγελματίες σε ολόκληρη την περιοχή
Οι μικρές βιοτεχνίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις έκλειναν πριν την ώρα τους και όλοι ήθελαν να γίνουν υπάλληλοι της ΔΕΗ , η λειτουργίας της οποίας στηριζόταν στα μεγάλα αποθέματα των κοιτασμάτων της περιοχής σε λιγνίτη Υπήρχε διάχυτη μια τάση μονοαποσχόλησης .
Προβληματιστήκαμε σκεπτόμενοι στο τι θα συμβεί στην μεταλιγνιτικη περίοδο , όταν η εξόρυξη του λιγνίτη σταματήσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο τα εργοστάσια της ΔΕΗ σταματήσουν να λειτουργούν .Η εκμετάλλευση φυσικών πόρων (λιγνίτης ) που δεν ανανεώνονται κάποια στιγμή εξαντλούνται και τα πάντα θα είναι είναι μετέωρα .
Και εάν υπάρχει πρόβλεψη για το μέλλον κάτι μπορεί να σωθεί ,αλλιώς η οικονομία καταρρέει και ο κόσμος εγκαταλείπει τον τόπο που γεννήθηκε .
Έτσι αποφασίσαμε να κινηθούμε και να ξεπεράσουμε τα μέχρι τότε τεκταινόμενα ώστε η απασχοληθούν και σε άλλους τομείς της οικονομίας , ώστε η ανάπτυξη τους να είναι παράλληλη και να μην στηρίζεται σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους που κάποτε θα εξαντληθούν ενισχύοντας το ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε, οι υπάρχουσες επιχειρήσεις να έχουν αξιοζήλευτη πορεία και συγχρόνως να δημιουργηθούν νέες , έτσι ώστε όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και σταματήσουν την λειτουργιά τους οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της περιοχής η καλή πορεία της οικονομίας που φαινόταν ότι είχε δημιουργηθεί στην περιοχή να συνεχίσει απρόσκοπτα
Αποφασίσαμε να κινηθούμε και να ξεπεράσουμε τα μέχρι τότε τεκταινόμενα δημιουργώντας μια εμποροβιοτεχνικής και γεωργική έκθεση ώστε να προβάλουμε τα προϊόντα που παραγόταν στον Ν. Κοζάνης και σε ολόκληρη την Δ. Μακεδονία. Αναδεικνύοντας συγχρόνως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Την απόφαση μας για την δημιουργία μονίμου εκθετηρίου ενίσχυσε μια πρόδρομη έκθεση που κάναμε τον Ιούνιο του 1983 στην Θεσ/νικη προβάλλοντας τοπικά προϊόντα Παράλληλα φροντίσαμε με συνεντεύξεις να αναδείξουμε όλους όλους τους τομείς της οικονομίας του Ν Κοζάνης μεσώ του τύπου της Θεσ/νικης και με διάλεξη στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών /
Η έκθεση παρατάθηκε , η αίθουσα της διάλεξης γέμισε και τα << σαλόνια >> οι δυο μεγάλες εσωτερικές σελίδες ) των 2 εφημερίδων Μακεδονία και Ελληνικός Βορράς καλυφθήκαν πλήρως με τις συνεντεύξεις μας
Το 1984 προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας για την δημιουργία μόνιμης έκθεσης που θα επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο .
Η έκθεση στην Κοζάνη πρωτοέγινε στο νεότευκτο διώροφο κτίριο του δημοτικού σχολείου των Κοίλων που είχε προδιαγραφές εκθετηρίου και μεγάλη αυλή , λειτούργησε από τις 2 έως 9 Σεπτεμβρίου το 1984 με την συμμετοχή 54 επιχειρήσεων και αρκετών δημοσίων φορέων και συνεχίσθηκε για 33 ολόκληρα χρόνια έως το 2017 έχοντας αναγνωρισθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γύρω χώρες έχοντας εξελιχθεί σε Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας .
Πολλοί από τους στόχους που βάλαμε και ακουστήκαν στην πρώτη ομιλία στα εγκαίνια επιτευχθήκαν , κάποιο άλλοι όχι , κυρίως όμως , κατασκευάστηκε το εκθετήριο σε ένα χώρο 25 στρεμμάτων που πέρασε στην ιδιοκτησία του επιμελητηρίου , ένα διώροφο κτίριο 4000 τετραγωνικών μέτρων.
Η έκθεση μετά από την πρώτη της λειτουργιά επαναλήφθηκε άλλες 32 φορές φθάνοντας το 2017 στην 33η Έκθεση της Δ. Μακεδονίας όπως είχε μετεξελιχθεί.
Όμως η 34η έκθεση δεν έγινε ποτέ γιατί ο φορέας οργάνωσης των εκθέσεων που ήταν ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και όχι το ΕΒΕ της Κοζάνης παρουσίασε ελλείμματα λόγω της κακής και λανθασμένης διαχείρισης και οδηγήθηκε σε εκκαθάριση.
Έκτοτε έπαυσε να λειτουργεί και η ετησία καθιερωμένη έκθεση (υπήρχαν άλλες εκδηλώσεις πολύ μικρότερης εμβέλειας ) και από ότι μαθαίνω γίνονται διάφορες και παράξενες σκέψεις για την χρησιμοποίηση του κτιρίου.
Θέλοντας να ξυπνήσουμε συνειδήσεις και συγχρόνως να ενημερώσουμε σε όσους ξέχασαν ή δεν γνωρίσαν ποτέ την προσφορά και τις επιτυχίες της και αμφισβητούσαν την ανάγκη της επαναλειτουργίας της
Με τακτικές δημοσιεύσεις ,θα παρουσιάσουμε με αποκόμματα εφημερίδων , φωτογραφίες , βίντεο ,συνεντεύξεις και κάθε πρόσφορο μέσο την όλη πορεία των εκθέσεων , τις επιτυχίες , αλλά και τους στόχους που δεν επιτευχθήκαν, που θα δώσουν μια εικόνα για την ανάγκη επανεμφάνισης στα οικονομικά δρώμενα. .
Σήμερα αρχίζουμε με μια γενική ανακεφαλαίωση με ένα videio εκπομπής που είχαμε κάνει το 2014 που είναι και σήμερα επίκαιρη, μια και η έκθεση σταμάτησε το 2017 ,
Την εκπομπή αυτή την κάναμε στο κανάλι flash tv και καλύπτει τους συντελεστές της δημιουργίας της και τα γεγονότα από το 1983 έως το 2014
Στα 3 χρόνια που πέρασαν σε εκείνο το διάστημα , δεν έγινε τίποτε ξεχωριστό που να μας άρεσε ,απεναντίας αποκαλύφθηκε το έλλειμμα που δεν ήταν κάτι ευχάριστο.
Στις επόμενες δημοσίευσής θα παρουσιάσουμε με αποκόμματα εφημερίδων ,φωτογραφίες , βίντεο ,συνεντεύξεις και κάθε πρόσφορο μέσο την όλη πορεία των εκθέσεων , με τις επιτυχίες , αλλά τους στόχους που δεν επιτευχθήκαν που θα δώσουν μια εικόνα για το ποσό απαραίτητη ήταν η δημιουργία της .
Τελειώνοντας θα παρουσιάσουμε και την άποψη μας για την οικονομία της περιοχής και την αξιοποίηση του κτιρίου , λέγοντας εκ των πρότερων ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Εκθεσιακό Κέντρο ήταν και είναι ένα εργαλείο που με την σωστή διαχείριση του που μπορεί να συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη .
ΥΓ .
Η επόμενη δημοσίευση θα αναφέρεται στην δημιουργία της πρόδρομης έκθεσης τοπικών προϊόντων στην Θεσσαλονίκη (Με φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων ) και θα δώσουμε πληροφορίες για την διάλεξη στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών
Δείτε το video που είναι αναρτημένο στο Youtube στο προσωπικό μς κανάλι FY KA έχει διάρκεια 31 λεπτά
Τίτλος : Ο ΣΤ.Π.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΟΙΛΩΝ 1984-2014 ΑΕΙΦΟΡΙΑ