Σκαθάρια, κάμπιες, σφήκες και κάθε λογής έντομο μπορεί να έχει τη δική του θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο. Αηδία, θα σκεφτεί κανείς. Κι όμως, η υπηρεσία τροφίμων και γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα για να μας πείσει.
Σε έκθεσή της αναφέρει ότι με την κατανάλωση εντόμων θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του υποσιτισμού.
«Τα έντομα βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα. Δυστυχώς η αηδία που προκαλούν στον καταναλωτή θέτει εμπόδια στην εισαγωγή των εντόμων ως πηγή πρωτεϊνών στη διατροφή των χωρών της Δύσης» αναφέρει ο ΟΗΕ.
Τα έντομα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θρεπτικά, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.
«Τα άγρια ζώα και τα έντομα αποτελούν συχνά την κύρια πηγή πρωτεΐνης για όσους ζουν κάτω από τα όρια της πείνας, και για εκείνους που ζουν σε δασώδεις εκτάσεις» σχολίασε και ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Τονίζοντας την ανάγκη τις προστασίας των δασών και κάθε έκτασης πρασίνου που προμηθεύει με τροφές, ιδιαίτερα θρεπτικές, εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα. Δύο κιλά τροφή είναι, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν οκτώ κιλά τροφή για ένα κιλό κρέατος. Επίσης, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πολλοί είναι εκείνοι που εν καιρώ κρίσης εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν με την εκτροφή… εντόμων. Μια δραστηριότητα που δεν έχει μεγάλο κόστος και μπορεί στο μέλλον να έχει κέρδος.
Οι ειδικοί προτείνουν σε εστιατόρια να τολμήσουν να συμπεριλάβουν στο μενού πιάτα με έντομα ώστε να στραφεί σε αυτά τα ενδιαφέρον των καταναλωτών.
ΤΑ ΝΕΑ