giapraki.com

34ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Klavierkonzert des Ivan Basic im Rahmen der Salzkammergut Festwochen Gmunden 2014 im Stadttheater Gmunden. Dieses Bild zeigt den Pianisten Ivan Basic

Από 23 Ιουνίου-16 Ιουλίου 2016

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας οργανώνεται από το 1983, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, με τη συμβολή της  Ιεράς  Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Νομαρχίας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και Διεθνώς.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Καθηγητής και Μαέστρος Νίκος Ευθυμιάδης.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 34 χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που συνίστανται σε: βραδιές όπερας, μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής, ρεσιτάλ σε διάφορα όργανα, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, σεμινάρια,  συναυλίες κοσμικής και θρησκευτικής μουσικής, επίσης περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και άλλων ειδών τέχνης. Επίσης υλοποιούνται σημαντικά αφιερώματα σε προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Σπύρος Αργύρης κ.α.

Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Φεστιβάλ από πλευράς  σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.τ.λς.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ έτος τους πέντε χιλιάδες πεντακόσιους εκτελεστές (5500).

            Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, στις αίθουσες εκδηλώσεων των ξενοδοχείων ΤHESSALIKON GRAND και MOUZAKI PALACE HOTEL ενώ παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται στο ανοικτό θέατρο της Λίμνης Πλαστήρα, σε μοναστήρια της περιοχής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη καθώς και σε άλλους χώρους.

Ξεχωριστού ενδιαφέροντος Εκπαιδευτικός και Καλλιτεχνικός θεσμός -που υλοποιείται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας-με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας και του Εξωτερικού είναι οι Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών, που φέτος πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016 και το ΔΙΕΘΝΕΣ  ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ .

Το ΔΙΕΘΝΕΣ  ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι την σύγχρονη δημιουργία.

Θεωρείται το σημαντικότερο  ΔΙΕΘΝΕΣ  ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ  με πολλή μεγάλη συμμετοχή ξένων χορωδιών.

Οι πρωτοτυπίες του Φεστιβάλ σε παγκόσμια κλίμακα  είναι:

  1. Οι Χορωδίες  που  λαμβάνουν  μέρος  οφείλουν  να  παρουσιάσουν   έργα συγκεκριμένων  εποχών  κάτω   από τον  έλεγχο  Διεθνούς  Επιτροπής,  που απαρτίζεται από αναγνωρισμένης αξίας ξένους και Έλληνες  Μαέστρους,  αντιπροσώπους των διαφόρων  μουσικών σχολών.
  2. Στο τέλος κάθε βραδιάς σε ειδική συζήτηση με την Κριτική  Επιτροπή οι διευθυντές των χορωδιών δέχονται υποδείξεις για βελτίωση κ.λπ.
  3. Οι Χορωδίες υποχρεώνονται να εκτελούν και να ερμηνεύουν μεταξύ των άλλων και έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
  4. Στο τέλος κάθε βραδιάς, όλες οι χορωδίες μαζί ή επιλεγμένα μέλη τους ερμηνεύουν ένα έργο έλληνα ή ξένου συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση, το οποίο διευθύνεται κάθε φορά από ένα μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό οι μαέστροι και οι χορωδίες, ελληνικές και ξένες, για την καλύτερη προετοιμασία των κοινών έργων έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να δουλέψουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων, σε πολύ αξιόλογα αλλά άγνωστα έργα αποκομίζοντας πολλά τεχνικά οφέλη, ενώ παράλληλα ανανεώνουν και το ρεπερτόριό τους.
  5. Τα έργα αυτά Ελλήνων και ξένων συνθετών γράφονται ύστερα από παραγγελία ειδικά για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται διεθνώς η μουσική μας κληρονομιά και παράλληλα δίνεται η ανάλογη σημασία στην μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους.

Για  πρώτη φορά  παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.

Μια άλλη υποχρέωση των χορωδιών να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Angelo Catelani (1811-1866) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613) για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Giovanni Paisiello (1740-1816) για τα 200 χρόνια από το θάνατό του, Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του και Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του.

Για  την επιτυχία  του Φεστιβάλ  συμβάλλουν  η  Ιερά  Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, τον Κανονισμό και τη Δήλωση Συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ: Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας  Τ.Κ. 43100  Καρδίτσα, Τηλ:24410-75440, 24410-42896, Fax:24410-21970, Ε-mail: nke@otenet.gr

Exit mobile version