Don't Miss
- Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, ημεδαπός για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα
- Εξιχνιάσθηκαν άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας, 2 περιπτώσεις κλοπών που διαπράχθηκαν στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 28 έως 03-11-2024)
33.000 χιλιάδες συνταξιούχοι της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κύρια σύνταξη
By Θανάσης Αγγελόπουλος on 05/05/2011
Οι 10.000 απ΄ αυτούς στο Ν. Κοζάνης!
Τριάντα τρεις (33.000) χιλιάδες συνταξιούχοι της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κύρια σύνταξη από το Νοέμβριο του 2011.
Πηγή: Newsinnews
Δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο αλλά για ένα υπαρκτό και εφιαλτικό σενάριο που αντιμετωπίζει ήδη ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, το οποίο επηρεάζει ήδη τόσο τη χορήγηση συντάξεων όσο και την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ , πριν το 2001, ασφαλίζονταν στον ίδιο τον εργοδότη τους, που λειτουργούσε και ως ασφαλιστικός φορέας, με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και Επιχείρησης να ενσωματώνονται στην περιουσία της ΔΕΗ.
Με το Ν. 2773/1999 (και αυτούς που ακολούθησαν, δηλαδή οι Νόμοι 3655 του 2008 και 3863 του 2010), δημιουργήθηκε ο νέος φορέας ασφάλισης ΟΑΠ-ΔΕΗ, και μετά από τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες απεδέχθη το Δ.Σ. της ΔΕΗ, εκτιμήθηκε ότι σήμερα το ποσό της ενσωματωμένης περιουσίας στην Επιχείρηση των ασφαλισμένων ανέρχεται στα 11,9 δις €.
Το κράτος, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αυτής της ενσωματωμένης περιουσίας στη ΔΕΗ Α.Ε. των ασφαλισμένων, ανέλαβε να υποκαταστήσει την ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της και να αποδίδει κάθε χρόνο στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων το ποσό που χρειάζεται, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και της επιχείρησης, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του ασφαλιστικού φορέα, για την εξυπηρέτηση εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων. Το ποσό δε που αποδίδεται κάθε έτος στον ασφαλιστικό φορέα, αποτελεί αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. και κάθε φορά αφαιρείται από αυτή την περιουσία.
Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Ειδικότερα φέτος, ενώ οι ανάγκες του ασφαλιστικού φορέα έχουν προϋπολογισθεί στα 903 εκατ. ευρώ, στο σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού έχουν εγγραφεί 601 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά αυτήν, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ασφαλιστικού φορέα, αναμένεται να οδηγήσει:
1. Στην αδυναμία πληρωμής της επικουρικής σύνταξης απ΄ τον Αύγουστο του 2011
2. Στην αδυναμία καταβολής της κύριας σύνταξης απ΄ το Νοέμβριο του 2011!
Δηλαδή, 33.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ κινδυνεύουν να βρουν άδειο το λογαριασμό τους, εκ των οποίων οι 10.000 απ΄ αυτούς βρίσκονται στο Ν. Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί και την ενεργειακή καρδιά της χώρας.
Και για την περίπτωση των 10.000 συνταξιούχων του Ν. Κοζάνης δε μιλάμε βέβαια για διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία της Χαλκοκονδύλη, αλλά, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για λιγνιτωρύχους, εναερίτες και χειριστές μηχανημάτων που για χρόνια ολόκληρα εργάζονταν μες την τέφρα και τη σκόνη.
Ανθρώπους που είδαν κατοχυρωμένα δικαιώματα τους να περικόπτονται, τους 14 μισθούς να γίνονται 12 και να συμπαρασύρουν μαζί τους, σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση μια ολόκληρη περιοχή, της οποίας η τοπική οικονομία βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στα δικά τους εισοδήματα.
Κι αν για τη σύνταξη υπάρχει πλέον αυτό το υπαρκτό εφιαλτικό σενάριο, τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι και στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Πανελλαδικά, ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ χρωστά 25 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, εκ των οποίων τα 5 εκατ. στους φαρμακοποιούς της Κοζάνης, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εφαρμόζουν ήδη την απόφαση του Συλλόγου τους και να μην χορηγούν με έκπτωση της εισφοράς του Ταμείου τους φάρμακα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν όλο το αντίτιμο, χωρίς να γνωρίζουν ποτέ θα εισπράξουν ό,τι δικαιούνται.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε ό,τι αφορά την καταβολή των εφάπαξ, καθώς τα χρέη σε εργαζόμενους που βγήκαν πρόσφατα στη σύνταξη να φτάνουν ήδη τα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ οφείλονται σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μέσα στο 2010.
One Comment