giapraki.com

2012, η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις αρκούδες

Στην πιο συχνή ανθρωπογενή αιτία θανάτου για τις αρκούδες εξελίσσονται τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Το 2012 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για το είδος που μέτρησε 11 θύματα στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Έτσι ξεπεράστηκε το προηγούμενο αρνητικό «ρεκόρ» των 8 νεκρών αρκούδων του 2009. Με λίγα λόγια η ασφάλεια των άγριων ζώων αλλά και των οδηγών στο εθνικό οδικό δίκτυο έχει γυρίσει τέσσερα χρόνια πίσω!

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέγραψε συνολικά 10 θανατηφόρα τροχαία στα οποία σκοτώθηκαν 11 αρκούδες, ενώ υπήρξαν ακόμη 4 επιβεβαιωμένα ατυχήματα στα οποία τα ζώα κατόρθωσαν να φύγουν από τον τόπο του συμβάντος. Τα ατυχήματα του 2012 μάλιστα αντιστοιχούν στα θανατηφόρα τροχαία της διετίας 2008-2009.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από τα 11 θύματα του 2012 τα έξι ήταν μικρά αρκουδάκια περσινής γέννας.

 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Έξι από τα 10 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έγιναν στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής. Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί καθώς ατυχήματα έχουμε και σε όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ποια μέτρα προτείνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Τι κάνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ήδη στις πρώτες 40 ημέρες του 2013 οι ενδείξεις είναι αρνητικές, καθώς έχουν σκοτωθεί δύο αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει κάποιες αρκούδες να βγουν από τη φωλιά διαχείμασης σε αναζήτηση τροφής.

Το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποβάλλει δημόσια για άλλη μια φορά έκκληση στα Υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για επίσπευση και άμεση υλοποίηση των προτεινόμενων έργων για την παροχή της ασφαλούς λειτουργικότητας τόσο του οδικού δικτύου για τους πολίτες όσο και των φυσικών διαδρόμων επικοινωνίας για την άγρια πανίδα

Exit mobile version