Διημερίδα Ιστορικής Καταγραφής, Τεκμηρίωσης & Προοπτικής
Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Εορδαίας
16:00 -17:00
Προσέλευση, εγγραφές:
17:00
Έναρξη εργασιών, χαιρετισμοί
Α΄ Κύκλος
Ως την Απελευθέρωση
Συντονιστής: Σαββίδης Παντελής Δημοσιογράφος της ΕΤ 3.
Δημοσιογράφος ΕΤ3
17:10
Εορδαία: Αρχαιότητες & Προοπτικές
Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη
Δρ Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων
Ανασκαφέας του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Αιανής. Αποκορύφωμα ων άοκνων προσπαθειών της αποτελεί η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Πλήθος μελετών και άρθρων της σε ελληνικά και ξένα περιοδικά έχουν ως θέμα τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με ιστορικά συμπεράσματα, τα οποία έδωσαν νέα διάσταση στην ιστορία τόσο της Άνω Μακεδονίας όσο και της υπόλοιπης Μακεδονίας ευρύτερα. Συγγραφέας πλήθους άρθρων και βιβλίων. Από το 2010 θέσπισε την ετήσια επιστημονική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στην Άω Μακεδονία, της οποίας εκδόθηκε ήδη ένας τόμος πρακτικών.
17: 30
Τα σημαντικά γεγονότα από το 1830 που οδήγησαν
στην απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912
Σαββίδης Παντελής Δημοσιογράφος της ΕΤ 3.
Εδώ και δεκατρία χρόνια είναι ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής «Ανιχνεύσεις» που προβάλλεται στην ΕΤ3. Η εκπομπή ασχολείται με ζητήματα των Βαλκανίων, ευρωπαϊκών πολιτικών ζητημάτων και διεθνών σχέσεων. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Μπότση για την άρτια ενημέρωση των πολιτών της Βορείου Ελλάδας σε ότι αφορά το εγχώριο πολιτικό και βαλκανικό γίγνεσθαι. Διετέλεσε επίσης διευθυντής της εφημερίδας Μακεδονία.
17.50 Τα εκκλησιαστικά της επαρχίας Εορδαίας
Νικηφόρος Μανάδης
Αρχιμανδρίτης και Ιερατικός Επίσκοπος Εορδαίας
Ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Αγ. Κοσμά Άρδασσας, ο κατά κόσμον Νικηφόρος Μανάδης, έχει πολλά άρθρα ιστορικού και πνευματικού περιεχομένου, δημοσιευμένα στον τοπικό τύπο ης Πτολεμαΐδας και στο περιοδικό της Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Δημοσίευσε οκτώ βιβλία με θέμα την τοπική και εκκλησιαστική ιστορία της Εορδαίας και πέντε βιβλία πατερικών κειμένων σε μετάφραση. Παράλληλα αντέγραψε το Ευαγγέλιο στην διάλεκτο Τσούι της Γκάνας, το οποίο και απεστάλη στην Επιτροπή Γκάνας.
18:10
Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 -1913.
Απελευθέρωση της Μακεδονίας
Βασίλειος Νικόλτσιος
Διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.
Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και αποστρατεύτηκε το 2002, με αίτησή του, με το βαθμό του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού ε.α. Ασχολείται επί σειρά ετών με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού και με τη Μουσειολογία. Είναι συγγραφέας δεκατριών ιστορικών έργων, που έχουν σχέση με τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία.
18:30 -18:50
Διάλειμμα
Κατά την διάρκεια του διαλείμματος υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων στην γραμματεία, ώστε να τεθούν στους εισηγητές.
Β’ Κύκλος Σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί στην
Εορδαία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα
Συντονιστής: Πλιάτσιος Παναγιώτης
Δημοσιογράφος (Top Channel, Πρωινός Λόγος, Alpha)
19: 00
Η απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας & της Εορδαίας το 1912
Κοσμάς Πουγαρίδης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Εκδότης Εφημερίδων
19:20
Η άφιξη και η συμβολή των προσφύγων
στην περιοχή της Εορδαίας (1923-1930)
Ευστάθιος Πελαγίδης
Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι έρευνές του εστιάζονται σε θέματα του Μικρασιατικού, του Προσφυγικού και του Απόδημου Ελληνισμού. Πάνω από είκοσι (20) βιβλία του συμπυκνώνουν τον καρπό της έρευνας του. Ερευνητής και του σημερινού προσφυγικού προβλήματος της Ελλάδας (Ομογενείς Παλιννοστούντες και Αλλογενείς πρόσφυγες).
19: 40
Κατοχή και Εμφύλιος στην Εορδαία 1941-1949
Αθανάσιος Καλλιανιώτης
Εκπαιδευτικός
Σπούδασε Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό). Συμμετείχε στη συγγραφή του πρόσφατα τυπωθέντος βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και διδάσκει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοζάνης. Ασχολείται με την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Κείμενά του δημοσιεύονται σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και στο διαδίκτυο.
20:00
Η ιστορία του λιγνίτη στην περιοχή της Εορδαίας και οι
προοπτικές του στο μέλλον
Δημήτριος Ζαραφίδης
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Εργάζεται στη ΔΕΗ 29 χρόνια: ως Τομεάρχης Ηλεκτρολογικής Συντήρησης στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 18 χρόνια, ως βοηθός Διευθυντή στο ΛΚΔΜ 11 χρόνια, ως επικεφαλής της Μονάδας Περιβάλλοντος και Μεταλλευτικής Υποστήριξης του ΛΚΔΜ 8 χρόνια και ως επικεφαλής της Μονάδας Προμηθειών του ΛΚΔΜ τα τελευταία 3 χρόνια ως σήμερα.
20:20
Ερωτήσεις – Συζήτηση
Ημέρα 2η
Η Συγκρότηση του Δήμου Πτολεμαΐδας
Συντονιστής: Νίκος Κιάος Δημοσιογράφος
Πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ Καταγωγή Πύργοι Εορδαίας
11:00
Ένας αιώνας ελευθέρου βίου της Πτολεμαΐδας
Βουνοτρυπίδης Σωκράτης
Ιατρός παθολόγος
Πρόσφερε τις υπηρεσίες του επί 35 χρόνια, ως θεραπευτής ιατρός και ως Διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας. Ίδρυσε δυο αθλητικούς συλλόγους στην Πτολεμαΐδα, τους Συλλόγους ΑΡΙΩΝ το 1981 και ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 1991. Ίδρυσε το 1996 τον Πολιτιστικό – Οικολογικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας «Εορδαία». Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο για θέματα που ενδιαφέρουν την πόλη και την επαρχία.
11:20
Έργα στον πρώην Δήμο Πτολεμαΐδας
και όραμα για τον Δήμο Εορδαίας
Βρυζίδου Παρασκευή
Δήμαρχος Εορδαίας
Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Υδραυλική, στην Τουλούζη της Γαλλίας. Δύο τετραετίες Δήμαρχος στον Καποδιστριακό Δήμο Μουρικίου. Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
11:40
Ένας αιώνας εμπορικής και οικονομικής
κίνησης στην Πτολεμαΐδα.
Ασιανός Σοφοκλής
Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου – τυπογραφείου από το 1973. Τ. Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας επί σειρά ετών. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Νομού Κοζάνης (για πέμπτη τετραετία), της Γενικής Συνέλευσης Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας (ΕΣΕΕ) και Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
12:00
Τοπικός Τύπος – εκδόσεις στην Εορδαία
μετά την απελευθέρωση του 1912
Πουγαρίδης Κοσμάς
Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Εκδότης Εφημερίδων
12:20
Η Ιστορία της Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης …
Θεοφυλακτίδης Στάθης
Διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας στον Οικισμό Καρδιάς Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Εορδαίας τα τελευταία οκτώ έτη και εκλεγμένος αντιπρόσωπος στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, από την Εορδαία.
12:40-13.00
Ερωτήσεις – Συζήτηση
13:00-13:30
Διάλειμμα
Δ’ Κύκλος Ο πολιτισμός στη ζωή της
Πτολεμαΐδας άλλοτε και τώρα
Συντονίστρια: Βάσω Αννουλίδου, Δημοσιογράφος, West Channel
13:30
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνδημιουργός της
ανθρώπινης ψυχής (διερευνητικοί προσανατολισμοί)
Πατρικίδης Βαλεντίνος
Πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας. Με μουσικές σπουδές στο Παρίσι όπου και διεύθυνε τη χορωδία της ορθόδοξης μητρόπολης (Αγ. Στέφανος). Το 1956 επιστρέφει στην Πτολεμαΐδα όπου άνοιξε σχολή ακορντεόν. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με το διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Μιχάλη Βούρτση στη διεύθυνση χορωδίας και τα ανώτερα θεωρητικά (πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής) και τέλος με τον Δημήτρη Δραγατάκη (πτυχίο Φυγής). Παράλληλα σπούδασε κλασικό τραγούδι με την Καίτη Παπαλεξοπούλου και παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης με τον Peter Erdei, διευθυντή του Ουγγρικού Ινστιτούτου Kodaly. Υπήρξε ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Κόνταλυ και εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος της καλλιτεχνικής του επιτροπής. Το 1994 συντέλεσε στην ίδρυση του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας του οποίου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 2006. Ίδρυσε και διεύθυνε τη Πολυφωνική Χορωδία Πτολεμαΐδας. Ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ,1999). Ίδρυσε το Ωδείο Μουρικίου και συνετέλεσε τα μέγιστα για την άδεια ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Τιμήθηκε από το Ουγγρικό Ινστιτούτο Κόνταλυ με το βραβείο ≪A Kodaly Intezetert≫ και από το Ουγγρικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με την ≪Πλακέτα της Εκατονταετίας Κόνταλυ≫ και με το βαρυσήμαντο ≪Pro Cultura Hungarica≫.
13:50
Από τον Αρκάδιο στον Κουτρότσιο
Ζυρπιάδης Θεόδωρος
Καθηγητής Καλλιτεχνικών Μαθημάτων
Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις όπως: FUTURA DUE – I GIOVANI DELLE GIUBE ROSSE FIRENZE ITALIA.1993, “ROTONDA D’ INVERNO 94” LIVORNO ITALIA.1994, “RITRATTI” CHIOSTRO CHIESA SAN FRANCESCO RIETRASANTA ITALIA 1994, ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ≪Νους υγιής, εν σώματι υγιές≫ Διεθνής περιφερειακή έκθεση εικαστικών τεχνών & Κέντρο πολιτισμού Δήμου Σταυρούπολης 2002. Ατομικές εκθέσεις : ≪Στο μπαράκι στο Ρέμα≫ Μηλιές Πηλίου 1997. Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης 2002. Αναδρομική. Κλειστό γυμναστήριο 4ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης 2003. Δημοτικό ωδείο Πτολεμαΐδας 28/4/2012-31/5/2012 έκθεση μουσική επένδυση, με τίτλο Φύσης Έργον.
14:10
Η αναζήτηση της πολιτισμικής ταυτότητας της Εορδαίας μέσα από τη δράση των Συλλόγων, κατά την εκατονταετία 1912-2012
Χατζηκυριάκου Βίκυ
Καθηγήτρια Φιλολογίας
Γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών από το 1994 μέχρι το 2000. Εκπόνησε εργασία με τίτλο Γιαλί-τσιφλίκ. Η ιστορία ενός χωριού, δίπλα στον καθηγητή και ιστορικό Κ. Φωτιάδη για τα άγνωστα χωριά της Μικρασίας. Από το 1996 και ως το 2000 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Μ.Σ. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα του Συλλόγου Μικρασιατών και σε διάφορα λαογραφικά περιοδικά. Άλλες πολιτιστικές δράσεις: ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε σπουδαίους Μικρασιάτες λογοτέχνες, εικαστικούς, παραγωγός της Ραδιοφωνικής εκπομπής του Συλλόγου Μικρασιατών: «Στους δρόμους της Μικρασίας» (Ελεύθερο Ραδιόφωνο Πτολεμαϊδας) Παράλληλα ασχολείται με τη λαογραφική έρευνα αξιοποιώντας την προφορική παράδοση όπως αυτή διασώζεται από τους πρόσφυγες της περιοχής.
14:30
Οι Αθλητικοί Σύλλογοι της Πτολεμαΐδας κατά τη
διάρκεια των εκατό ελεύθερων χρόνων
Ζεϊμπέκης Βασίλης
Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής ΑΡΗ Πτολεμαΐδας και ΑΡΗ Θεσσαλονίκης
Επίτιμος πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Εορδαίας
14:50
Παλαιοντολογική ιστορία της Εορδαίας
Κεβρεκίδης Χαράλαμπος
Πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη των τεταρτογενών Προβοσκιδωτών της συλλογής του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας». Συμμετοχές: στο σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά δημοτικού που αφορά στη παλαιοντολογική συλλογή του ίδιου Μουσείου, σε ανασκαφές που διοργανώνει το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στις θέσεις Μηλιά Γρεβενών, στη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου και στη Κρυοπηγή Χαλκιδικής και στο στήσιμο της Ιστορικής Παλαιοντολογικής Συλλογής Σιάτιστας. Έχει εργαστεί εθελοντικά ως ξεναγός και συντηρητής για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σόφια.
15:10
Ερωτήσεις – συζήτηση – συμπεράσματα
Παράλληλη εκδήλωση
ΟΨΕΙΣ Ανθρώπων ΟΨΕΙΣ Πόλης
Έκθεση Φωτογραφίας Γιώργου Καζαντζή
Εγκαίνια Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2012, 18:00
Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου__