ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: Το ΕΣΠΑ τελευταία ευκαιρία για ανάπτυξη

By on 27/09/2012
ΠΕΔ

ΠΕΔΟι δήμαρχοι εξέτασαν την πρόταση για μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων Τ.Α. Γερμανίας και Ελλάδας

Τις εξελίξεις στα οικονομικά των δήμων, καθώς και την αποτίμηση του αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση και την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, συζήτησε μεταξύ άλλων προχτές το απόγευμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή:e-ptolemeos.gr

Η πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Εορδαίας υπογράμμισε ότι «προσωρινά διαπιστώνουμε μία στήριξη από τους παρακρατηθέντες πόρους για να πορευτούν οι δήμοι και να είναι βιώσιμοι για δύο – τρεις μήνες». Ωστόσο, η Παρασκευή Βρυζίδου, πρόσθεσε ότι «ο αγώνας και οι διεκδικήσεις συνεχίζονται μέχρι να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι δήμοι δεν μπορούν να συντάξουν προϋπολογισμούς και δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν οι τακτικοί τους πόροι είναι λιγότεροι από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων». Τα οικονομικά των δήμων, η βιωσιμότητά τους και η περαιτέρω λειτουργία ήταν το επίκεντρο του προβληματισμού που κατατέθηκε από τα μέλη του δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η περαιτέρω οργάνωση του αγώνα για ενίσχυση της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης.

Το δ.σ. της ΠΕΔ εξέτασε την πρόταση συνεργασίας με ειδικούς συμβούλους τεχνοκράτες από την Ευρώπη, η οποία προέκυψε μετά από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τις ΠΕΔ Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα η πρόταση αφορά στη «μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων της Τ.Α. Γερμανίας και Ελλάδας», γι’ αυτό στη σύσκεψη των ΠΕΔ Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε και το Γερμανικό Προξενείο. Οι δήμοι της περιοχής, με βάση την παραπάνω πρόταση μπορούν να συνεργαστούν σε εξειδικευμένους τομείς. Για το λόγο αυτό οι δήμαρχοι που ενδιαφέρονται για συνεργασία, απάντησαν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ώστε στη συνέχεια να καλέσουν ειδικούς και να προχωρήσει οργανωμένα και μελετημένα η όποια συνεργασία συμφωνηθεί.

Επίσης, στα μέλη της ΠΕΔ έγινε ενημέρωση για τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η Π. Βρυζίδου ως πρόεδρος της ΠΕΔ συμμετείχε στην επιτροπή ενημέρωσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα ακολουθήσουν για την επόμενη πενταετία μετά το 2014. Για την καλύτερη ενημέρωση του οργάνου, εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής, Ηλίας Μουρατίδης, παρουσίασε εξειδικευμένη εισήγηση για τους στόχους του προγράμματος, για τους τομείς χρηματοδότησης κ.λ.π., ώστε οι δήμαρχοι να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να εκπονήσουν τις μελέτες. Άλλωστε, όπως τόνισε η Π. Βρυζίδου, «τα μοναδικά προγράμματα πλέον προέρχονται από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ. Έτσι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και οργανωμένοι, καθώς το ΕΣΠΑΣ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη και γι’ αυτό οι συνάδελφοι πρέπει να προετοιμαστούν άρτια και να τα καταφέρουν»

One Comment

  1. ένας επισκέπτης

    27/09/2012 at 09:49

    όχι ρε παιδιά άλλα λεφτά στους κρατικοδίαιτους. Ποιά ανάπτυξη και πράσινα άλογα περιμένουμε; Να τα ροκανίσουνε κι αυτά οι απόφοιτοι δημοτικού με μισθούς 4000 Ευρώ; Ντροπή. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς αν δούλευαν στην αγορά θα παίρνανε το πολύ 500-600 ευρώ.
    Το πελατειακό κράτος όμως καλά κρατεί στους Δήμους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: