giapraki.com

Απογύμνωσαν τις αστυνομικές υπηρεσίες Κοζάνης

Θέμα ασφάλειας και επαρκούς αστυνόμευσης θέτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

 

Οι μαζικές αποσπάσεις αστυνομικών στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απογύμνωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να τίθεται θέμα επαρκούς αστυνόμευσης και ασφάλειας.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης, η οποία επιπλέον αμφισβητεί ανοιχτά τον σχεδιασμό, μιλώντας για «προχειρότητα» του επιχειρησιακού σχεδίου στον Έβρο, ενώ θέτει και θέμα νομιμότητας των αιφνιδιαστικών αποσπάσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ίδια η υπηρεσία παρανομεί σε βάρος του προσωπικού της».

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, υπολείπεται σε δύναμη κατά 22% σε σχέση με το παρωχημένο οργανόγραμμα που φτιάχτηκε με βάση τις ανάγκες προ τριακονταετίας. Τη στιγμή που υπολείπονται 135 αστυνομικοί για την κάλυψη των αναγκών με βάση το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, έφυγαν με απόσπαση στον Έβρο 93 αστυνομικοί από την Κοζάνη, αφήνοντας πίσω ουσιαστικά διαλυμένες αστυνομικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Αθανάσιος Γκλαβίνας, παρουσίασε τα κάτωθι στοιχεία: Η οργανική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης αριθμεί 622 αστυνομικούς. Η υπάρχουσα δύναμή της είναι 509 αστυνομικοί και εάν συνυπολογισθούν ορισμένες αποσπάσεις προς Υπηρεσίες εκτός της Διεύθυνσης απομένουν 487 αστυνομικοί. Συνεπώς υπάρχει ένα έλλειμμα αστυνομικών και συνεπώς αστυνόμευσης 135 αστυνομικών, δηλαδή έλλειψη κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες. Η οργανική δύναμη δεν έχει τροποποιηθεί από το 1984 (πλην των θέσεων που δημιουργήθηκαν με την ομογενοποίηση των Ειδικών Φρουρών και των Συνοριακών Φυλάκων), παραμένει δηλαδή σύμφωνα με τις ανάγκες πριν από 28 χρόνια, ενώ οι κοινωνικές, γεωπολιτικές, οικονομικές συνθήκες με το έγκλημα να προσαρμόζεται ταχύτατα σε αυτές έχουν αλλάξει.

 

Ακόμη λοιπόν και σε αυτήν την ελλιπή οργανική δύναμη, το Αρχηγείο έρχεται να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα.

 

Ο πρόεδρος της ΕΑΥ Κοζάνης, σημειώνει: «Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις Υπηρεσίες από την απόσπασή τους στον Έβρο, είναι πολλαπλά. Πλέον στην ουσία οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ οι ανάγκες τρέχουν και αναμένεται από Σεπτέμβρη η κατάσταση να χειροτερέψει καθώς θα ξεκινήσει η λειτουργία του Εφετείου, και η ροή κρατουμένων από τις Φυλακές προς το Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης που αυτή τη στιγμή μετά βίας μπορεί να διαθέσει ένα περιπολικό για την αστυνόμευση, θα είναι συνεχής. Τα Τμήματα Ασφαλείας Κοζάνης και Πτολεμαΐδας δεν έχουν τη δυνατότητα της διάθεσης αστυνομικών στην Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ τα Αστυνομικά Τμήματα μετά βίας διαθέτουν ένα περιπολικό για την αστυνόμευση όλου του τομέα τους». Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία ανά αστυνομική υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία: Στο Α.Τ. Κοζάνης από 46 μάχιμοι έμειναν πλέον 30, στο Τ.Α. Κοζάνης από 30 μόλις 18, στο Τ.Τ. Κοζάνης από 25 μειώθηκαν σε 18, στο Τ.Α. Πτολεμαΐδας από 20 μόλις 8 και στο Α.Τ. Πτολεμαΐδας από 17 έμειναν 13.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έφυγαν με απόσπαση από την Κοζάνη στον Έβρο 93 αστυνομικοί, αλλά μ’ αυτούς που είχαν φύγει νωρίτερα στη Frontex, ξεπερνούν τους 100. Επιπλέον, επειδή πολλοί από τους αποσπασθέντες είχαν προγραμματίσει να πάρουν αυτή την περίοδο την άδειά τους, για την αναπλήρωση των αδειών στέλνονται πρόσθετοι αστυνομικοί από τις αστυνομικές υπηρεσίες Κοζάνης στον Έβρο.

 

Ο Α. Γκλαβίνας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το «ξαφνικό» της απόφασης, αν και «το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν δημιουργήθηκε σε μία ημέρα. Υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου στο μέγεθος που υπάρχει και σήμερα». Τόνισε ότι «το άρθρο 21 παρ 3 του Π.Δ. 100/2003 προβλέπει ότι δεν μπορεί να δοθεί Φύλλο Πορείας σε αποσπώμενο εάν δεν συμπληρωθούν 5 ημέρες από την κοινοποίηση της διαταγής. Από ότι καταλαβαίνετε η ίδια η υπηρεσία παρανομεί εις βάρος του προσωπικού της, καθώς οι αποσπάσεις έγιναν εντός δύο ημερών».

 

Μίλησε ακόμη και για «προχειρότητα του σχεδιασμού», η οποία «φάνηκε από την αρχή και όσον αφορά την έλλειψη διοικητικής μέριμνας και όσον αφορά την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού. Εν ολίγοις δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς αμέσως μετά τη σύλληψη του λαθρομετανάστη ξεκινούν τα προβλήματα. Η χρησιμοποίηση των σχολών αστυφυλάκων (κτίρια που τα χαρακτηρίζαμε στολίδια και φτιάχτηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού ως κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών) αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των άστοχων ενεργειών εκ μέρους της ηγεσίας. Για αυτό και υπήρχαν οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία».

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, ενίσχυαν με αστυνομικό προσωπικό νευραλγικές αστυνομικές υπηρεσίες, το οποίο μετά τις αποσπάσεις στον Έβρο δεν μπορούν να διαθέσουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 31 άτομα του ΤΔΛ Τσοτυλίου ήταν στη διάθεση της Α.Δ. Κοζάνης, από το ΤΔΛ Πτολεμαΐδας 28 και από ΤΔΛ Σερβίων 30 άτομα.

Exit mobile version