Don't Miss
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Ελβις: Το πιο ανθεκτικό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας
By Λένα Πλόσκα on 12/08/2012
35 χρόνια μετά τον θάνατό του
ο Ελβις ζει
Ρωτήστε τους θαυμαστές του ανά τον κόσμο και τους μεγάλους μουσικούς που διακηρύσσουν ότι εμπνεύστηκαν από αυτόν
Εντυπωσιακό. Το «Curiosity» προσεδαφίστηκε γλυκά στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη και ο Ελβις Πρίσλεϊ ήταν κι αυτός, κατά κάποιο τρόπο, εκεί. Ο επικεφαλής του συστήματος που πέτυχε όλη αυτή την ιστορία, ο Ανταμ Στέλτσνερ είναι φαν του Βασιλιά. Εχει άλλωστε το ίδιο κούρεμα για να το δείχνει.
Από εκεί έξω έως τα έγκατα της Γης, Ελβις. Χάρη στα τραγούδια του, ο παγιδευμένος χιλιανός ανθρακωρύχος κράτησε το ηθικό και την αισιοδοξία του. Ενα iPad με τραγούδια του Ελβις, είπε όταν βγήκε σώος από τη Γη, τον έσωσε.
Στα 35 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατό του, ο Ελβις ζει και είναι το πιο ανθεκτικό φαινόμενο της ποπ κουλτούρας. Οπως φαίνεται, τελικά, και κάτω από τους ροζ ουρανούς του Αρη.
Στις 16 Αυγούστου 1977, ο κόσμος σοκάρεται από την είδηση. Ο Βασιλιάς του ροκενρόλ βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του. Τον είχε προδώσει η καρδιά του.
Αυτές τις ημέρες – την εβδομάδα του Ελβις όπως την αποκαλούν – θαυμαστές του από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Γκρέισλαντ, στο Μέμφις για να μείνουν ξάγρυπνοι με αναμμένα κεριά τη νύχτα της 15ης και να πάρουν μια χορταστική γεύση από Ελβις στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Οπως κάθε χρόνο.
Κατά κάποιο τρόπο, συμμετέχουν πολύ περισσότεροι από όσους βρίσκονται εκεί. Εξάλλου, κανείς δεν αναρωτιέται, όλοι ξέρουν πως ο Ελβις «ζει» μέσα από τον Μπομπ Ντίλαν και τον Μπρους Σπρίνγκστιν, την τέχνη του Αντι Γουόρχολ, τον Τζακ Γουάιτ, τους Black Keys. O Εμινεμ, ο ράπερ, είναι και αυτός ένας διαφορετικός Ελβις.
Ενας λευκός που τραγούδησε τη μουσική των μαύρων και από μια φτωχή οικογένεια και αντίξοο περιβάλλον έγινε σούπερ σταρ.
Ο 62χρονος Μπρους Σπρίνγκστιν δεν ξεχνά ποτέ τη στιγμή (το 1957) όταν μαζί με τη μητέρα του είδαν για πρώτη φορά τον Ελβις στην τηλεόραση, σε εκείνη τη θρυλική εμφάνισή του στο Σόου του Εντ Σάλιβαν. «Γύρισα και κοίταξα τη μητέρα μου και της είπα: “Θέλω να γίνω ακριβώς… αυτό”».
Αν η εμφάνιση του Ελβις στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στα στούντιο της Sun Records στο Μέμφις ήταν το μεγάλο «μπιγκ μπανγκ» του ροκενρόλ, ο πλανήτης της μουσικής σήμερα είναι καθαρά δημιούργημα εκείνης της στιγμής. Ο ρυθμός των μαύρων τραγουδισμένος από έναν λευκό, η κίνησή του που δεν έμοιαζε με τίποτε άλλο πριν, το χτένισμά του και αυτό το… «τραγουδάω σαν κανέναν άλλο» που έφερνε μαζί του, σήμαιναν επανάσταση. Πακεταρισμένο όλο αυτό, τώρα, από τις επικερδείς Επιχειρήσεις Ελβις Πρίσλεϊ, πετάει ακόμη σπίθες από το πρώτο γκελ που είχε στην εφηβική κουλτούρα.
Κάτι ακόμη: προσφέρει συνοχή. Ενα ερέθισμα στο οποίο απαντούν μια οικογένεια. Είναι μια οικογένεια Ινδών, ένα ζευγάρι από τη Δανία, παιδιά από το ισπανικό κλαμπ ή Ελληνες – Elvis for ever – ροκαμπιλάδες που κατευθύνονται στο Μέμφις ή στέλνουν με tweets τις δικές τους Ελβις εμπειρίες. Ειδικά φέτος, στα 35χρονα, η καινούργια καμπάνια έχει επιτυχία. Λέγεται «Ι am an Elvis fan» και εξαπλώνεται με εκατομμύρια likes στο facebook.
Ο Μπομπ Ντίλαν, για παράδειγμα, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο πόσο τον είχε επηρεάσει ο Ελβις από τότε που ξεκινούσε να τραγουδάει. Από τη στιγμή που άκουσε τη φωνή του Ελβις (έχει πει) ήξερε πως δεν επρόκειτο ποτέ στη ζωή του να δουλέψει για κανέναν και πως κανείς δεν θα γινόταν το αφεντικό του. Από την ημέρα που πέθανε ο Ελβις και για μία εβδομάδα, ο Ντίλαν δεν μίλησε σε κανέναν. Μέσα από τα τραγούδια του ο Ελβις ζει σαν να συνεχίζει έναν ανοιχτό διάλογο με τα μπλουζ, τα γκόσπελ, ένα ροκενρόλ που ρολάρει ασταμάτητα.
Το ίδιο «νήμα» που πιάνουν ο Τζακ Γουάιτ, οι Black Keys, oι Alabama Shakes και συνεχίζουν.
«Πριν από τον Ελβις δεν υπήρχε τίποτε», ήταν η περίφημη δήλωση του Τζον Λένον. Βέβαια, πριν από τον Ελβις υπήρχε η μουσική και τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι μαύροι, εκείνα τα βαθιά μπλουζ, υπήρχε η κάντρι και ο Ελβις – οδηγός σε φορτηγάκι τότε – τα έβαλε αυτά μαζί όταν πήγε να ηχογραφήσει το πρώτο δισκάκι του, δώρο στη μητέρα στη Sun Records του Σαμ Φίλιπς.
«Ο Ελβις ήταν η θρησκεία μου, αν δεν υπήρχε αυτός θα πουλούσα εγκυκλοπαίδειες», έχει πει ο Μπρους και ο Μακάρτνεϊ: «Πολύ αμφιβάλλω αν θα υπήρχαν οι Beatles αν δεν υπήρχε ο Ελβις. Ας τον ευλογεί ο Θεός όπου και να ‘ναι».
Ο Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones μπορεί να δίνει επί ώρες διάλεξη για το τι σημαίνει Ελβις γι’ αυτόν, οι Stones, τα μπλουζ, η μουσική και το ένστικτο.
Ο Ελβις (έχει γράψει ο συγγραφέας και μετρ της ποπ κουλτούρας Γκρέιλ Μάρκους) «άλλαξε πολύ περισσότερα από τη μουσική. Τίποτε ύστερα από αυτόν δεν είναι το ίδιο. Η μουσική του υπήρξε το πιο απελευθερωτικό γεγονός των καιρών μας επειδή μας έδειξε νέες δυνατότητες στο να αισθανόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, νέους τρόπους δράσης και νέα εμφάνιση και μας υπενθύμισε όχι μόνο το μεγαλείο του αλλά τις δικές μας δυνάμεις».
Ηταν προφανές. Με τρόπο σαρωτικό καταργούσε τις κοινωνικές διακρίσεις. Δεν είχε σημασία αν ήσουν μαύρος ή λευκός, πλούσιος ή φτωχός, από τον Βορρά ή τον Νότο – η μουσική είναι για όλους, όπως ο πλανήτης είναι για όλους, οι κοινωνίες είναι για όλους.
Οταν έφυγε από τη ζωή στα 42 του χρόνια, ήταν σαφές πως το σύστημα είχε καταβροχθίσει το μεγαλύτερο είδωλο που γεννήθηκε ποτέ. Και θα τα είχε καταφέρει. Αν είχε καταφέρει να κάνει τον Ελβις να ξεχαστεί.
Στο μεταξύ στην Γκρέισλαντ, αυτές τις ώρες στο Μέμφις έχει φτάσει ήδη πολύς κόσμος φέτος – δείχνει να είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Η κόρη του Λίζα Μαρί είναι εκεί. Εχει και το καινούργιο της άλμπουμ να παρουσιάσει. Η Πρισίλα επίσης, η χήρα του Ελβις, ο Σάμ Τόμσον, προσωπικός του σωματοφύλακας, ο Τσαρλς Στόουν, παραγωγός στις συναυλίες του τη δεκαετία του ’70, η γραμματέας του για ένα διάστημα Λόαν Πάρκερ, ο Τομ Μόφατ ο διάσημος ντιτζέι από τη Χαβάη που είχε καλέσει τον Ελβις στο νησί και συνεργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια. Είναι μερικοί από αυτούς που θα μιλήσουν για τον Ελβις που γνώρισαν.
Το πιο καυτό εισιτήριο βέβαια είναι αυτό για τη συναυλία:
ο Ελβις επιστρέφει στο Μέμφις για «ένα φαντασμαγορικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο, μέσα από βίντεο».
Θα εμφανιστεί σε μια γιγαντοοθόνη – «ζωντανά στη σκηνή» – ενώ θα τον συνοδεύουν μουσικοί, τραγουδιστές και μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μέμφις.
Η μεγάλη επιστροφή που θα συζητηθεί, είναι ωστόσο οι συναυλίες του Ελβις-σε-ολόγραμμα και – γιατί όχι; – μια μεγάλη περιοδεία στον κόσμο. Μπορεί κάποια στιγμή και στα μέρη μας.
Σε μια πιο «διαδραστική» επιλογή (μέσα από το πάντα σε εγρήγορση επίσημο σάιτ www.elvis.com) οι φαν από όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα και εικόνες από το πού πέτυχαν τώρα τον Ελβις.
Ζωγραφισμένο σε μια καρότσα φορτηγού, φτιαγμένο με σοκολάτα σε τούρτα γενεθλίων, σε ένα δωμάτιο ολόκληρο αφιερωμένο στον Πρίσλεϊ. Και αυτό, ενώ νέες εφαρμογές για smartphones και τεχνολογία στην υπηρεσία του Βασιλιά του ροκενρόλ κάνουν δουλειά έτσι ώστε κανείς από τους νέους φαν να μη νιώσει πως δεν τον αφορά.
Tριάντα πέντε χρόνια μετά..
ο Ελβις ζει και βασιλεύει.
tanea.gr
Lena
magazino
περισσότερα θέματα > ΕΔΩ <
0 comments