Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Γιορτή κρασιού στη Σιάτιστα
By Voula Z on 08/08/2012
Στη Σιάτιστα η ιστορία του κρασιού χάνεται στους αιώνες.
Υπάρχουν όμως πολλές γραπτές μαρτυρίες, όπως στον κώδικα Ζωσιμά, που μας πληροφορεί για τις θέσεις των αμπελιών καθώς και για τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν για οινοποίηση.
Ήδη από τον 17ο αιώνα οι αμπελουργοί της εποχής ήταν οργανωμένοι σε συντεχνίες, όπως δείχνει και η αφιέρωση στο Ευαγγέλιο του Ναού των Ταξιαρχών το 1773.
Άλλες αναφορές υπάρχουν από τους Ληκ και Πούκεβιλ το 1805, που μας δίνουν πληροφορίες για τα Σιατιστινά κρασιά καθώς και τον τρόπο παρασκευής του ηλιαστού κρασιού, το οποίο κατατάσσει «στα άριστα της Ρούμελης». Δεν υπήρχε οικογένεια χωρίς αμπέλι και σπίτι χωρίς κατώι με κρασί. Σύμφωνα με πληροφορίες το 1912 υπήρχαν 9.000 τόνοι σταφύλια και 28.000 στρέμματα με αμπέλια!Δυστυχώς η φυλλοξήρα το 1923 έφερε την καταστροφή στα αμπέλια. Τα νέα αμπέλια φυτεύτηκαν πάλι με τις ίδιες ποικιλίες, όπως ξινόμαυρο, σκλήθρα, μοσχόμαυρο, χονδρόμαυρο, νιγρικιώτικο, κοκκινούσκες, παραγωγά, ντι-μπατίκια κ.α.
Αμπελουργικές περιοχές υπάρχουν και σήμερα στις Σαμαρές, Πέτροβο, Επίστρατα, Ζιάγκινα, Ντερβένι και αλλού.
Σε κάθε κοινωνική εκδήλωση το κρασί είναι στο επίκεντρο της κουλτούρας του Σιατιστινού είτε σε χαρά είτε σε λύπη. Εκτός από το «μαύρο» και το «κόκκινο» (ροζέ), την κύρια θέση έχει το «ηλιαστό», μοναδικό στην Ελλάδα και περίφημο σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό ο Σύλλογος Αμπελουργών – Οινοπαραγωγών Σιάτιστας «ο Άγιος Τρύφων» διοργανώνει γιορτή κρασιού στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην προβολή της αμπελοκαλλιέργειας. Τα Σιατιστινά κρασιά θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα και ο επισκέπτης μπορεί να τα γευτεί στα οινοποιεία ή στα επισκέψιμα κατώια.
Με σκοπό τη διατήρηση της παράδοσης, ο Σύλλογος Αμπελουργών – Οινοπαραγωγών Σιάτιστας ο «Άγιος Τρύφων» σας προσκαλεί το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 στον προαύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Παπαγεωργίου στη Σιάτιστα σε μια εκδήλωση γνωριμίας με τα Σιατιστινά κρασιά υπό τους ήχους των χάλκινων του Χάρη Σαλαγκιώτη.
Διοργάνωση εκδήλωσης:
– Σύλλογος Αμπελουργών Οινοπαραγωγών Σιάτιστας «ο Άγιος Τρύφων» -Επιτροπή Εορτασμού 100 χρόνων Απελευθέρωσης Σιάτιστας – Τοπικό Συμβούλιο- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Χορηγοί εκδήλωσης:
– Ίδρυμα Παπαγεωργίου- Μαντζιάρης ΑΒΕΕ- Μπιμπίκας ΟΕ – Τυροκομείο «ο Μπούρινος»
– Οινοποιεία Σιάτιστας:
Νάκος Χρήστος, «Δύο φίλοι», Διαμαντής Δημήτρης, «Αειφόρος Τιούκαλιας», Σαμαράς Τρύφων, Μπόντας Στέφανος, Τσιαούσης Ανδρέας
0 comments