Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Νέες σημαντικές ανακαλύψεις στη Μηλιά Γρεβενών
By Voula Z on 02/08/2012
Στις 28 Ιουλίου 2012, η Αναπ. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, επιστημονικώς υπεύθυνη των παλαιοντολογικών ερευνών και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών, εργαζόταν στο χώρο του Μουσείου πάνω στον προσδιορισμό νέων απολιθωμένων οστών και δοντιών από την περιοχή της Μηλιάς.
Πηγή:zougla.gr
Αμέσως ξεχώρισε ένα δείγμα, μήκους 4-5 εκατοστών. Αυτό το μικροσκοπικό απολίθωμα είχε παραδοθεί στο Μουσείο το 2009 από τον κ. Θωμά Τζημόπουλο, ο οποίος το είχε ανακαλύψει στη θέση Μηλιά.
Ο Ντικ Μολ, επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου της Μηλιάς κατάφερε, μέσα σε μεγάλο ενθουσιασμό, να προσδιορίσει το δείγμα. Αυτό το μικρό απολίθωμα ήταν ένας νεογιλός χαυλιόδοντας από ένα νεογέννητο μαστόδοντα, του είδους Mammut borsoni, ο οποίος πέθανε περίπου 2 μήνες μετά τη γέννησή του. Σύμφωνα με τον Ν. Μολ, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο μοναδικό απολίθωμα από ένα τόσο νεαρό μαστόδοντα.
Το νέο αυτό δείγμα θα ρίξει άπλετο φως στη μελέτη της ανάπτυξης και του τρόπου ζωής των μαστόδοντων, οι οποίοι ζούσαν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή. Οι δύο επιστήμονες, η Ε. Τσουκαλά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας και ο Ν. Μολ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη. Αμέσως μετά τον προσδιορισμό, έγινε η φωτογράφηση από τον Wilrie van Logchem, μέλους του Mammuthus Club International.
Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, καλλιτέχνης από τα Γρεβενά, η οποία συνεργάζεται με την παλαιοντολογική ομάδα της Μηλιάς, δημιούργησε την αναπαράσταση ενός θηλυκού Mammut borsoni μαζί με το μικρό του. Το μοναδικό αυτό εύρημα είναι καταγεγραμμένο στο αρχείο του μουσείου με τον κωδικό MIL 1885 και βρίσκεται ήδη σε έκθεση στο Μουσείο της Μηλιάς, δίπλα στους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες που βρέθηκαν στον κόσμο και που ανακαλύφθηκαν το 1997 (μήκους 4.39 μ.) και το 2007 (μήκους 5.02 μ.) .
Σύμφωνα με την Ε. Τσουκαλά και τον Ν. Μολ, το απολίθωμα είναι πολύ σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα και πρόκειται να παρουσιάσουν τα νέα δεδομένα τον επόμενο χρόνο, το Μάιο του 2013, στο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους συγγενείς τους, στο Anchorage, στην Αλάσκα.
0 comments