Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Δήμος Κοζάνης: Παμπάλαια δίκτυα και υπερκατανάλωση προκαλούν λειψυδρία
By Voula Z on 27/07/2012
Έκκληση για οικονομία στο νερό από τη ΔΕΥΑΚ και παρεμβάσεις για επίλυση των προβλημάτων
Τα παλιά δίκτυα, οι διαρροές, η υπερκατανάλωση σε αρδεύσεις κήπων, ακόμη και η κλοπή νερών με «κρυφές» παροχές, είναι οι αιτίες των πολλών φαινομένων λειψυδρίας σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Καλλικρατικού δήμου Κοζάνης.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Η πόλη της Κοζάνης και τα είκοσι καποδιστριακά δημοτικά διαμερίσματα δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα ύδρευσης, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης, Μανόλης Παφίλης. Προσθέτει ωστόσο ότι «στα δημοτικά διαμερίσματα των πρώην Καποδιστριακών δήμων συχνά παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, καθώς τα δίκτυα είναι παμπάλαια και χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’60. Αυτά τα προβλήματα κλιμακώνονται από πολύ οξυμένα που σημαίνει διακοπή υδροδότησης ακόμη και για ημέρες, έως μικρότερης έκτασης με ολιγόωρες διακοπές.
Ειδικότερα, συχνά λένε το νερό – νεράκι, πρώτα απ’ όλα σε πολλούς οικισμούς του πρώην δήμου Ελλησπόντου, όπου παρατηρούνται τα σοβαρότερα προβλήματα, όμως από τη λειψυδρία υποφέρουν και στους πρώην δήμους Αιανής και Δ. Υψηλάντη, σε αντίθεση με τον πρώην δήμο Ελίμειας, όπου ειδικά στον Κρόκο η λειψυδρία έχει αντιμετωπιστεί. Στον πρώην δήμο Ελλησπόντου, ειδικότερα σε Κοιλάδα, Κίσσα και «Καραμαλίδικα» το δίκτυο είναι υπό κατασκευή, υπάρχουν όμως προβλήματα με τη σταδιακή διασύνδεση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κάνουν μέρες ολόκληρες να δουν νερό.
Λιγοστό είναι το νερό και παρατηρούνται διακοπές στον Τετράλοφο, το Βοσκοχώρι, το Καπνοχώρι και το Ρυάκιο. Στο Δρέπανο, σε ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής, ειδικά στην πάνω γειτονιά, πρωί και απόγευμα οι δημότες βλέπουν τις βρύσες να στεγνώνουν. Σε ενημερωτική συγκέντρωση των κατοίκων του Δρεπάνου, που πραγματοποιήθηκε προχτές, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μ. Παφίλης, τόνισε ότι «σε πολλές τοπικές κοινότητες η υδροδότηση είναι προβληματική λόγω της παλαιότητας των δικτύων, των διαρροών, αλλά και γενικότερα της δομής του δικτύου». Διαβεβαίωσε ότι «η ΔΕΥΑΚ έχει εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος σε όλο το δήμο, ώστε να διασφαλιστεί επαρκές, ασφαλές και υγιεινό νερό». Είπε ακόμη ότι το δίκτυο του Δρεπάνου θα συνδεθεί με τον καρστικό υδροφορέα της Ερμακιάς.
Μιλώντας ακόμη για τις πολύωρες διακοπές σε Ποντοκώμη, Αιανή κ.λ.π. ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, αναφέρθηκε στην υπερκατανάλωση και στο πότισμα μπαξέδων με νερό ύδρευσης, αλλά και στα προβληματικά δίκτυα που γινόταν σταδιακά από τους εκάστοτε δημάρχους, χωρίς η μία μελέτη να συμβαδίζει με την προηγούμενη.
Πάντως, η ΔΕΥΑΚ και με πρόσφατη ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μία σημαντική υπερκατανάλωση νερού στα δίκτυα της ΔΕΥΑΚ σε όλο το εύρος του δήμου Κοζάνης ίσως λόγω του παρατεταμένου καύσωνα». Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στους πρώην δήμους Αιανής, Ελίμειας, Ελλησπόντου και Υψηλάντη.
«Η ΔΕΥΑΚ φροντίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των διαθέσιμων υδρογεωτρήσεων και αντλιοστασίων για τη μέγιστη παροχή νερού στις δεξαμενές όλων των οικισμών. Επίσης αποκαθιστά βλάβες δικτύων ύδρευσης στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Όμως δε φτάνει αυτό. Πρέπει όλοι εμείς σαν καταναλωτές να φροντίσουμε για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του νερού. Το νερό ύδρευσης δεν είναι νερό άρδευσης. Η σπατάλη του νερού που γίνεται για πότισμα κήπων, οικιακών καλλιεργειών κ.λ.π. και όχι τις βραδινές ώρες στερεί νερό υδροδότησης από τους συμπολίτες μας.
Η ΔΕΥΑ Κοζάνης ήδη έχει δρομολογήσει μελέτες για την κατασκευή έργων επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων υδροδότησης στους περισσότερους οικισμούς των πρώην δήμων, ενώ με την εφαρμογή του κανονισμού ύδρευσης στους οικισμούς θα εξορθολογήσει τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης και του νερού υδροδότησης».
0 comments