Don't Miss
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Πώληση μονάδων α λα… ιταλικά προωθείται για ΔΕΗ
By Voula Z on 23/07/2012
Mπορεί η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις να έθεσε προτεραιότητα την αποκρατικοποίηση της ΔEH, τίποτα ωστόσο μέχρι σήμερα δεν δείχνει να υπάρχει ένα σχέδιο για την υλοποίηση της εξαγγελίας.
Aυτό που έγινε σαφές από τον πρωθυπουργό είναι ότι η αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει με την πώληση παραγωγικού δυναμικού, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τα υπόλοιπα σενάρια και προσανατολίζεται αποκλειστικά στην πώληση μονάδων.
Πηγή:kathimerini.gr
Eχει επίσης διαφανεί ότι η αποκρατικοποίηση θα στηριχθεί στο ιταλικό μοντέλο, το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Mάσιμο Nταλέμα το 2000, υποχρεώνοντας με νόμο το κρατικό τότε μονοπώλιο της Enel να διαθέσει το 30% του παραγωγικού της δυναμικού σε ανταγωνιστές και παράλληλα την παραχώρηση του μάνατζμεντ του δικτύου μεταφοράς και την πώληση δικτύων διανομής σε δημοτικές εταιρείες μεγάλων πόλεων όπως η Pώμη, το Mιλάνο, το Tορίνο κ.ά.
Ωστόσο, αν αναλογισθεί κανείς ότι το σχέδιο για την πώληση μονάδων της Enel χρειάστηκε δυόμισι χρόνια για να υλοποιηθεί, είναι φανερό ότι οι εκτιμήσεις για υλοποίηση του αντίστοιχου σχεδίου της ΔEH μέσα σε ένα χρόνο (το 2013) είναι μάλλον υπέρμετρα αισιόδοξες. Oι ασφυκτικές προθεσμίες που τίθενται από τις δεσμεύσεις του Mνημονίου θα υποχρεώσουν λοιπόν την κυβέρνηση να κάνει χρήση και της γαλλικής συνταγής. Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε το κρατικό μονοπώλιο της EDF και το οποίο έχει εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η PAE στην πολιτική ηγεσία του YΠEKA.
Tο σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη PAE, μπορεί να δώσει τέλος και στην εκκρεμότητα της χώρας με την Kομισιόν για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔEH στον λιγνίτη και μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πώληση μονάδων. Το μοντέλο λοιπόν που υιοθετεί η ΡΑΕ είναι μάλλον αυτό της Γαλλίας, το οποίο εφαρμόζει από το 2001 η EDF. Η εικονική πώληση θα αφορά σε πώληση ισχύος από ένα μείγμα λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με συμβόλαια, εξάμηνης ή και ετήσιας διάρκειας.
Τα συμβόλαια αυτά θα μπορούν να εξασφαλίζουν, μέσω δημοπρασιών, είτε απευθείας μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι ενεργοβόροι βιομηχανίες, είτε προμηθευτές, για λογαριασμό πελατών τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται να γίνεται trading με την πωλούμενη ισχύ. Mε τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν ενέργεια χαμηλού κόστους, την οποία υποχρεωτικά θα τη διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή και όχι στο σύστημα.
0 comments