Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης:Προτάσεις για τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών

By on 19/07/2012
ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑΟ Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης , επιθυμεί να καταθέσει τις προτάσεις του , στα  πλαίσια της διαβούλευσης  του Δήμου Κοζάνης , για τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών, έχοντας  γνώση του θέματος και επίγνωση της σοβαρότητάς του.

 

Η λαϊκή αγορά αποτελεί θεσμό στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής, γι’ αυτό και πρέπει η οργάνωση και η λειτουργία της  να  διέπεται από σοβαρότητα , υπευθυνότητα , σωστό προγραμματισμό , ευνομία και ευταξία.

 

Το νομικό πλαίσιο για τη λαϊκή αγορά , έχει κακοποιηθεί κατά συρροή τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός νόμος είναι ο ν.2323/1995,ο οποίος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους μεταγενέστερους, ν.3190/2003 , ν.3377/2005 , ν.3419/2005 , ν.3557/2007 , ν.3769/2009 και τα Π.Δ. 12/2005 , Π.Δ. 58/2005 , Π.Δ. 254 /2005 , Π.Δ. 51/2006 ,
Π.Δ. 115/2008  και Π.Δ. 116/2008.

 

Προτείνουμε επί της ουσίας, την τήρηση των διατάξεων του νόμου με προσαρμογή και εξορθολογισμό του ισχύοντος συστήματος οργάνωσης  και λειτουργίας των λαϊκών αγορών στις πραγματικές ανάγκες του θεσμού και τις ιδιαίτερες  οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις της εποχής.

 

Πιο συγκεκριμένα :

 

1) Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που παρατηρείται σε βάρος των επιχειρήσεων του στεγασμένου και οργανωμένου  εμπορίου, που προέρχεται από τις αδυναμίες ως προς τα θεσμοθετημένα κοινωνικά κριτήρια και τις αντίστοιχες ποσοστώσεις επιλογής δικαιούχων, χορηγώντας υπερβολικό αριθμό αδειών και αναπτύσσοντας  ανεξέλεγκτα (εντός του προβλεπόμενου , αλλά και εκτός αυτού χώρου)  το παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
Δηλαδή πλήρης εφαρμογή του σχεδιαγράμματος χώρου!!!

 

Η έξαρση του παρεμπορίου  και της παραοικονομίας , αυτό που χαρακτηρίζουμε παρακλάδι της υγιούς εμπορικής δραστηριότητας και ζωής,έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη της τοπικής μας οικονομίας , διαταράσσοντας κατ΄επέκταση τον  οικονομικό  και κοινωνικό  ιστό της πόλης μας.

 

Οι χορηγούμενες άδειες πρέπει να αφορούν  κατά 90%  προϊόντα γης και θαλάσσης (παραγωγοί και έμποροι ) και κατά 10%  βιοτεχνικά προϊόντα.

 

2) Θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα συμμετοχής στους παραγωγούς και επαγγελματίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας.
Δικαίωμα συμμετοχής θα μπορούν να έχουν παραγωγοί από άλλους νομούς , μόνο και εφόσον όταν  τα προσφερόμενα είδη στο χώρο της,δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού και πάντα σύμφωνα με τους όρους των νομοθετικών διατάξεων,σε  αναλογία με τις θέσεις που αμοιβαία προσφέρονται στις αντίστοιχες  λαϊκές αγορές των δικών τους νομών.

 

3) Τα έσοδα των εισπράξεων από τις καταβολές των ημερησίων δικαιωμάτων, από τον αρμόδιο φορέα, να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και να αξιοποιούνται – επενδύονται για έργα υποδομών, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και συναλλαγής  τόσο των εκθετών,όσο και των επισκεπτών.

 

Δηλαδή να δημιουργήσει κατάλληλες και αναβαθμισμένες υποδομές – παροχές σε βασικά θέματα υγιεινής , όπως νερό ,χημικές τουαλέτες  και καθαριότητα.

 

4) Η διεύρυνση  στις ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς  κατά 2 ώρες ( ως 16:00) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας , μιας και το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ισχύει ως τις 14:30.

 

Η εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών , διασφαλίζοντας και προστατεύοντας το καταναλωτικό κοινό , όπως και όλες τις νόμιμες και όχι παράνομες οικονομικοπαραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας,θα αναβαθμίσει  την αισθητική και πολιτισμική εικόνα της πόλης μας,μόνο με τη σωστή εφαρμογή των νόμων και την εντατικοποίηση  των ελέγχων απ’ όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και τις  επιτροπές .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: