Πηγή:e-ptolemeos.gr
Το συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γερμανίας και ειδικότερα της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού Δικτύου Δήμων, Περιφερειών και Πολιτών και αποτελεί προπομπό ενός πανευρωπαϊκού συνεδρίου για την ενέργεια που θα διοργανωθεί προσεχώς.
«Το συνέδριο αυτό αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία και να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε και εμείς την μεγάλη μας βιομηχανική κληρονομιά από μία χώρα με μακρά παράδοση σε αυτό», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίσης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Το Δίκτυο, επισήμανε, «έχει τη βούληση να συνεχίσει να αποτελεί η περιοχή μας ενεργειακό κέντρο, αλλά η ακινησία και η δυσλειτουργικότητα της κεντρικής διοίκησης κάνουν την προσπάθεια προς έναν καινούριο ενεργειακό σχεδιασμό να μην ολοκληρώνεται» και έκανε αναφορά στα προβλήματα όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η αλλοίωση του τοπίου από την εξορυκτική δραστηριότητα στα ορυχεία της ΔΕΗ και την μη αποκατάσταση των ανενεργών ορυχείων που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αχανείς εκτάσεις που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο
Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε ακόμη ότι το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο βήμα ενός πανευρωπαϊκού συνεδρίου που πρόκειται να διοργανωθεί στη συνέχεια με ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμό, το Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρώπης.
Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρθηκε ο Γερμανός Υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται γενικότερα για ένα πεδίο που έχει μεγάλη προοπτική για το μέλλον, αλλά και ότι ο τομέας αυτός έχει δημιουργήσει ήδη στη χώρα του- που πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Καταβάλλονται, πρόσθεσε, προσπάθειες να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο τομέας σε όλες τις εκφάνσεις του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι μελλοντικά θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη αγορά εργασίας και έκανε ειδική αναφορά στο πως μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργειακά τα απορρίμματα και να βγει κέρδος από αυτό, τομέας που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη στην Ελλάδα.
Τόνισε ότι οι ΑΠΕ είναι πρωτοποριακός και καινοτόμος τομέας στην Ευρώπη και σε αυτό τον τομέα πρέπει να χτιστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, ενώ ερωτηθείς από τον «Π» αναφορικά με το εάν υπάρχει ενδιαφέρον γερμανών επενδυτών για σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ που πρόκειται να βγουν προς πώληση είπε ότι «το σημαντικό είναι να αποφασίσει η Ελλάδα τι θέλει και τι θα αποφασίσει στον τομέα αυτό και όταν αποφασίσει τότε θα υπάρξει και συζήτηση στο εξωτερικό για ξένες επενδύσεις». Στη Γερμανία, είπε, σε αυτό τον τομέα έχουν λόγο και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι στο πλαίσιο της συνεργασίας διότι εμπλέκονται και ενσωματώνονται στις διαδικασίες διαχείρισης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι μια υπόθεση της κεντρικής διοίκησης, ενώ τόνισε επίσης ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρηματιών και αυτοδιοίκησης.
Την πρωτοβουλία δημάρχων ενεργειακών δήμων της Ελλάδας και της Γερμανίας για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού χαιρέτισε ο Γερμανός πρόξενος Βόλφγκαν Χόλτσερ Οπενμάιερ, αλλά και στις σημαντικές εισηγήσεις που αφορούν στο πως μπορούν να γίνουν οι αποκαταστάσεις στα ληγμένα ορυχεία αλλά και στο πως μπορούν να προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας.
«Σήμερα που η ανησυχία όλων μας διαρκώς μεγαλώνει για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα την ενεργειακή μεταμόρφωση, εστιάζοντας σε τρεις άξονες: την Εξοικονόμηση Ενέργειας, την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε η δήμαρχος του ενεργειακού δήμου Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας ο τροχός της ανάπτυξης πρέπει να ξεκινήσει από την Εορδαία, την περιοχή που ξεκίνησε η παραγωγή ενέργειας πριν από 50 χρόνια, με την αξιοποίηση του εθνικού προϊόντος του λιγνίτη. Στόχος του δήμου, είπε, είναι η μετάβαση από τη λιγνιτική κουλτούρα στην ενεργειακή καινοτομία και σε επενδύσεις με μέτοχο τον Δήμο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ανεμογεννήτριες στις ορεινές περιοχές, μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα, κ.α. για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, με αξιοποίηση της ενεργειακής τεχνογνωσίας και πρωτοπορίας της περιοχής της Εορδαίας.
Την ανάγκη να μελετήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως οι ενεργειακοί δήμοι τις βέλτιστες πρακτικές που αφορούν στην ενέργεια που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν και στο μέλλον ενεργειακές, με το λιγνίτη κυρίαρχο και υπό κρατικό έλεγχο, τόνισε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Τάκης Μπούρας. Επισήμανε παράλληλα ότι στο πλαίσιο της ισότιμης εταιρικής σχέσης και του συμφώνου δημάρχων μπορεί να γίνει προσέλκυση επενδυτών ούτως ώστε εκμεταλλευόμενοι και τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ενεργειακών περιοχών να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης, με τελικό ζητούμενο να αποσοβηθεί η ανεργία των νέων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μια σημαντική πρωτοβουλία του δικτύου ενεργειακών δήμων για την μεταλιγντική περίοδο χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, σημειώνοντας ότι δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει φροντίσει να προετοιμαστεί για την μεταλιγντική περίοδο, παρότι έγιναν διάφορες προσπάθειες που δεν είχαν όμως το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. «Έστω και τώρα πρέπει να δούμε το πώς θα πορευθούμε στο άμεσα μέλλον, ώστε να χαραχθεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την περιοχή μας», είπε.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε και ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, ενώ παρών στο συνέδριο έδωσαν εκπρόσωποι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας, όπως η ΔΕΗ καθώς παραβρέθηκαν στελέχη και η διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι επενδυτικών οργανισμών, συλλογικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ και του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας.