Πηγή:e-ptolemeos.gr
Συγκεκριμένα, το ζήτημα της αδυναμίας του ιδιωτικού ορυχείου Αχλάδας για επαρκή τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του πιο σύγχρονου λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ ισχύος 330MW, αφού για να αποφευχθεί το λουκέτο του εργοστασίου η ΔΕΗ αναγκάζεται να μεταφέρει λιγνίτη από το Ορυχείο Αμυνταίου, από τη ΛΑΡΚΟ και το ορυχείο Προσηλίου, αλλά να προβαίνει ακόμα και σε εισαγωγές λιγνίτη από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Μιλώντας στον «Π» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης Γιάννης Καραβασίλης, ανέφερε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την Τρίτη αποφασίσθηκε η απευθείας εξαγορά έκτασης 45 περίπου στρεμμάτων στην κτηματική περιοχή της Αχλάδας- λόγω οικονομικών δυσκολιών του ιδιώτη, για την οποία όμως η ΔΕΗ θα αποπληρωθεί στη συνέχεια από την ιδιωτική εταιρεία με την εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Ο κ. Καραβασίλης επισήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναγκάζεται να προβεί στην ενέργεια αυτή προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης, καθώς εάν δεν λυθεί αμέσως το πρόβλημα ο σταθμός σε δύο μήνες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των παραγόμενων φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απευκταία, ενώ συνδικαλιστές της ΔΕΗ κάνουν λόγο ακόμα και για λουκέτο, καθώς θα έχει τεράστια ζημία για την επιχείρηση ύψους τουλάχιστον 45-50 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πρόκειται για την πλέον σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της ΔΕΗ.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ δεν δίστασε μάλιστα να αποδώσει ευθύνες στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και στις διοικήσεις της ΔΕΗ γιατί δεν φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα τροφοδοσίας του σταθμού με λιγνίτη από το ορυχείο Βεύης, ζήτημα που καρκινοβατεί εδώ κα 9 χρόνια σχεδόν εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στο διαγωνισμό για τη μίσθωση του ορυχείου Βεύης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα τροφοδοσίας του σταθμού βρίσκεται στην επικαιρότητα από πέρσι, λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε πέρυσι το ιδιωτικό ορυχείο Αχλάδας και το οποίο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του απέναντι στη ΔΕΗ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ λοιπόν υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων πλέον να πιέσει για την επίλυση της εκκρεμότητας με την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού, αλλά και για να μειωθεί το κόστος της παραγόμενης ενέργειας, καθώς χαρακτηρίζεται υπέρογκο για τη ΔΕΗ το κόστος μεταφοράς λιγνίτη από άλλες περιοχές ή η εισαγωγή λιγνίτη από γειτονικές χώρες.