Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης(φωτογραφικό υλικό)

By on 29/06/2012
EΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΕπίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπου σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

 

Κατά την ξενάγησή του στις αίθουσες του Μουσείου επισκέφθηκε και την συλλογή του τμήματος φυσικής ιστορίας με πετρώματα και απολιθώματα.

Πηγή:amen.gr

 

“Μετ᾽ ιδιαιτέρας χαράς επισκεπτόμεθα το Ιστορικόν και Λαογραφικόν Μουσείον της Κοζάνης και την εν αυτώ έκθεσιν κειμηλίων και χρηστικών αντικειμένων. Τα εκθέματα ταύτα αποτελούν μίαν πρόσκλησιν προς ημάς να παρακολουθήσωμεν όλην την ιστορικήν διαδρομήν της Κοζάνης και την ζωήν των κατοίκων της από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της σήμερον και να θαυμάσωμεν την μακράν αυτήν και πλουσίαν εις εμπειρίας και επιτεύγματα διαδρομήν απεικονιζομένην εναργώς όχι μόνον δια των κειμηλίων και αντικειμένων τα οποία παρουσιάζονται εις την έκθεσιν αλλά και δια του παραστατικού τρόπου δια του οποίου εκτίθενται και ο οποίος μεταφέρει τον επισκέπτην εις εποχάς παλαιοτέρας και εις τους φυσικούς χώρους όπου ευρίσκοντο τα εκθέματα”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

 

“Μεγίστην εις τούτο συμβολήν έχει και το εντυπωσιακόν κτήριον του Μουσείου συνδυάζον την παραδοσιακήν μακεδονικήν αρχιτεκτονικήν εις το εξωτερικόν μετά της συγχρόνου τοιαύτης εις το εσωτερικόν, ώστε να προσφέρη εις τον επισκέπτην οπουδήποτε και εάν ίσταται ούτος πανοραμικήν θέαν όλων των ορόφων και των εκθεμάτων και να αναδεικνύηται τοιουτοτρόπως ο εν αυτώ φυλασσόμενος πλούτος. Αποτελούν δε όντως πλούτον ανεκτίμητον πάντα τα εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Κοζάνης, διότι αποτυπούν την ζωήν και την δράσιν των ανθρώπων. Και η ζωή είναι αφ᾽ εαυτής πλούτος και δωρεά του Θεού ανεκτίμητος εις τον άνθρωπον, ο οποίος αξιοποιών τα φυσικά αυτού χαρίσματα επέτυχε να εξελιχθή, να βελτιώση τας συνθήκας της ζωής του και να δημιουγήση εξαίσια δείγματα πολιτισμού”.

 

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνέχισε:

 

“Πάντα ταύτα οφείλομεν να τα αντιμετωπίζωμεν μετά του προσήκοντος σεβασμού και διότι αποτελούν κειμήλια των προγόνων και των πατέρων μας, αλλά και διότι μας διδάσκουν ευγλώττως την ιστορίαν του ενδόξου αυτού τόπου εις τον οποίον ευρισκόμεθα. Ιδιαιτέρως σημαντικήν θεωρούμεν την προβολήν της δράσεως κατά το παρελθόν διαφόρων σωματείων καθώς και της προσφοράς της Εκκλησίας.Δια πάντα ταύτα είναι άξιος συγχαρητηρίων ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών του Νoμου Κοζάνης δια την δημιουργίαν και οργάνωσιν του λαμπρού αυτού Μουσείου, το οποίον προβάλλει την ιστορίαν, τον πολιτισμόν και τας δραστηριότητας των κατοίκων της πόλεως και της περιοχής της Κοζάνης και εντυπωσιάζει δι᾽ αυτών κάθε επισκέπτην”.

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό    εδώ  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: