Don't Miss
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Ο ασβεστόλιθος απειλεί το ορυχείο Μαυροπηγής
By Voula Z on 18/06/2012
Ορθολογική εκμετάλλευση και «ήπια πρανή» προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφαλή επέκταση του λιγνιτωρυχείου
Μία μελέτη για την ασφαλή εκμετάλλευση του ορυχείου Μαυροπηγής και για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθολογική χρήση, εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Η μελέτη επιτάσσει «προσεκτική» διάνοιξη των ορυχείων με «ήπιες κλίσεις» των πρανών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα των κατολισθήσεων, ενώ καταλήγει σε ορισμένα συμπεράσματα για το γνωστό «ρήγμα» της Μαυροπηγής, προτείνοντας συγχρόνως την εγκατάσταση οργάνων παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου.
Τη μελέτη παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής μεταλλειολογίας, Ζαχαρίας Αγιουτάντης. Η παρουσίαση έγινε στη διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου και σε στελέχη εκμετάλλευσης των ορυχείων, παραβρέθηκε ο προϊστάμενος του τμήματος Γεωλογίας της ΑΝ.ΚΟ. Κώστας Νικολαΐδης, ενώ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο επιστημονικός εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ, αλλά βεβαίως η μελέτη είναι στη διάθεσή του.
Η εκπόνησης της συγκεκριμένης επιστημονικής εργασίας, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στην περιοχή επέκτασης του ορυχείου Μαυροπηγής, παρουσιάζονται ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία καθιστούν «προβληματική» την εκμετάλλευση, εφόσον δεν γίνει με τους όρους που επιβάλουν οι εδαφολογικές συνθήκες. «Στόχος μας είναι να οριοθετήσουμε το ορυχείο, καθώς παρατηρούνται γεωλογικές ιδιαιτερότητες», δήλωσε στον «Π» η διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η Όλγα Κουρίδου πρόσθεσε ότι «η μελέτη μας δίνει σαφή αποτελέσματα και συμπεράσματα, ώστε να προσαρμόσουμε τους κανόνες εκσκαφής και εκμετάλλευσης στα νέα γεωλογικά δεδομένα». Όπως προαναφέρθηκε στην περιοχή επέκτασης του ορυχείου Μαυροπηγής, παρατηρούνται έντονα ασβεστολιθικά πετρώματα.
Ως εκ τούτου οι επιστήμονες συντάκτες της μελέτης, επισημαίνουν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στις κλίσεις που πρέπει να έχουν τα πρανή, γι’ αυτό συστήνουν «ήπιες κλίσεις», καθώς οι απότομες κλίσεις μπορεί να προκαλέσουν κατολίσθηση του ορυχείου. Επίσης παρατηρούνται φαινόμενα «ανύψωσης» του ορυχείου πάνω στα πρανή και συνιστάται να μη «φορτώνονται» τα πρανή, καθώς κι’ αυτό θεωρείται επικίνδυνο.
Η ίδια μελέτη ασχολείται και με τα αίτια του γνωστού ρήγματος που απειλεί άμεσα τον οικισμό της Μαυροπηγής. Ως γνωστόν η βασική αιτία πρόκλησης του ρήγματος, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ, αποδίδεται στις εκτεταμένες εκσκαφές του ορυχείου. Οι επιστήμονες του πολυτεχνείου Κρήτης, χωρίς να διαφωνούν επί της ουσίας με τους συναδέλφους τους του ΑΠΘ, σχετίζουν το ρήγμα με τη γεωλογική αλλαγή των υλικών στο υπόστρωμα, δηλαδή στον ασβεστόλιθο.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη συνεχούς και συστηματικής παρακολούθησης του φαινομένου, γι’ αυτό πρότειναν την εγκατάσταση τεσσάρων αποκλισιομέτρων και ισάριθμων πιεζομέτρων, προκειμένου να καταγράφεται η εξέλιξη του ρήγματος και η ποσότητα των υπόγειων νερών. Ειδικά για το τελευταίο θεωρείται το νερό μπορεί να επιταχύνει κατολισθητικά φαινόμενα, ενώ σημειώνεται ότι η περιοχή διαθέτει μεγάλες ποσότητες υπόγειων νερών.
0 comments