Don't Miss
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας: Να αποδοθούν ευθύνες για το “ριφιφί” στην ΑΕΒΑΛ
By Voula Z on 07/06/2012
Η ανάγκη παρέμβασης του εισαγγελέα, για να διερευνηθεί διεξοδικά η κλοπή υλικών και εξοπλισμού από την πρώην λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, τονίστηκε από τον πρώην δήμαρχο Πτολεμαΐδας και νυν δ.σ. της μείζονος αντιπολίτευσης,Σταύρο Φραγκουλίδη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας το βράδυ της Τρίτης, ενώ για συνέχιση του δικαστικού αγώνα για την υπόθεση αυτή δεσμεύτηκε ο πρώην δήμαρχος, Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Συγκεκριμένα, το “ριφιφί” εξοπλισμού που έγινε μετά το 2004 στην ΑΕΒΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας περιήλθαν αντί συμβολικού τιμήματος στον τότε δήμο Πτολεμαΐδας, και ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες το 2007, τα κονδύλια που επενδύθηκαν μέχρι σήμερα χωρίς να πιάσουν ουσιαστικό τόπο, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της πρώην λιπασματοβιομηχανίας απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας κατά την ενημέρωση που έγινε από τη δήμαρχο για την ΑΕΒΑΛ κατόπιν αιτήματος που είχαν θέσει δημοτικοί σύμβουλοι εδώ και καιρό.
Την ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της ΑΕΒΑΛ με ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία ενημέρωσε το Δ.Σ. για το πώς περιήλθε η πρώην λιπασματοβιομηχανία στον πρώην δήμο Πτολεμαΐδας, για τη διαδικασία εκποίησης υλικών και εξοπλισμού της πρώην λιπασματοβιομηχανίας, αλλά και για τα έργα υποδομής που ξεκίνησαν να γίνονται για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου.
«Οφείλουμε» είπε, «να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολούς καιρούς», διότι αφενός επενδύθηκαν ήδη 2 εκ. ευρώ και δεν μπορούν να πάνε χαμένα αλλά και διότι ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόλο με τη φιλοξενία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη δημιουργία βιομηχανικού μουσείου με την αξιοποίηση των μηχανημάτων της πρώην λιπασματοβιομηχανίας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα φέρει προσεχώς στο Δ.Σ. ρεαλιστικές προτάσεις για την αξιοποίηση της ΑΕΒΑΛ, ώστε τα χρήματα που θα επενδύονται να αποφέρουν άμεσα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και μίλησε για ενοικίαση κτηρίων και εκτάσεων σε επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, μετατροπή ενός χώρου για στάθμευση φορτηγών αλλά και οχημάτων του δήμου, καθώς και αξιοποίηση κάποιων χρήσιμων υλικών από το δήμο.
Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και τη νομική εμπλοκή με την εκποίηση σκραπ αλλά και την κλοπή υλικών από την ΑΕΒΑΛ, επισημαίνοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης της εκποίησης σκραπ, συντήρησης κτηρίων αλλά και κατεδάφισης κάποιων κτηρίων που είναι ετοιμόρροπα. Σχολιάζοντας ειδικότερα την κλοπή υλικών άφησε αιχμές και για ευθύνη της επιτροπής που επέβλεπε την εκποίηση, καθώς, όπως είπε, δεν υπήρχε πλήρης και αναλυτική καταγραφή των υλικών που θα εκποιούνταν, επισήμανε ωστόσο ότι τα δικαστήρια που έγιναν μέχρι στιγμής δεν κατέδειξαν κάποιον υπεύθυνο.
Παρέμβαση εισαγγελέα
«Αυτή η υπόθεση πρέπει να σταλεί αυτή τη στιγμή στον εισαγγελέα με μήνυση κατά παντός υπευθύνου με όλα τα στοιχεία που έχουμε», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Σταύρος Φραγκουλίδης, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα για τις καταγγελίες υλικών που εκλάπησαν από την ΑΕΒΑΛ, την οποία χαρακτήρισε «μοχλό ανάπτυξης του δήμου».
Ανέφερε ότι αποφασίσθηκε τότε, μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν το 2007 για κλοπή υλικών, να συγκροτηθεί μία επιτροπή η οποία θα διερευνούσε τι ακριβώς κλάπηκε από την ΑΕΒΑΛ, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά το πόρισμα της επιτροπής αυτής δεν έφθασε ποτέ στα χέρια του εισαγγελέα, διότι, όπως είπε, έγιναν μηνύσεις και αγωγές για διάφορες κατηγορίες και συκοφαντική δυσφήμιση από τον τότε δήμαρχο αλλά μηνύσεις για τα κλοπιμαία και τους υπεύθυνους δεν έγιναν, αν και το κόστος ενός μόνο μετασχηματιστή από αυτούς που κλάπηκαν από την ΑΕΒΑΛ κόστιζε το 1998 περί τα 700- 800 εκατομμύρια δραχμές. Θέλοντας μάλιστα να υπογραμμίσει «τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που κλάπηκαν από την ΑΕΒΑΛ» ανέφερε ότι μπορεί μεν να αγοράστηκε η ΑΕΒΑΛ από τον τότε δήμο Πτολεμαΐδας με το συμβολικό τίμημα των 500.000 εκατομμυρίων δραχμών, η αξία της όμως υπερέβαινε τότε- με πρόχειρους υπολογισμούς- τα 13,5 δις δραχμές (50 εκατομ. Ευρώ).
Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ στο χώρο αυτό αλλά και στο δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε όταν αντιλήφθηκε την κλοπή υλικών από την ΑΕΒΑΛ αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Πτολεμαΐδας και νυν επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Εορδαίας Γρηγόρης Τσιούμαρης. «Για μένα η υπόθεση της ΑΕΒΑΛ δεν τελείωσε», είπε αναφερόμενος στη δικαστική διαμάχη που έχει με τον εργολάβο στον οποίο είχε κατοχυρωθεί η εκποίηση σκραπ, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει αυτή την υπόθεση έστω και μόνος του ιδιωτικά, παρά το γεγονός ότι επιφυλάχθηκε να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση επειδή ακριβώς η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, όπως είπε.
Το κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ, της λιπασματοβιομηχανίας που απασχολούσε 1300 άτομα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης κεντρικής πολιτικής που εφαρμόζεται και στην περιοχή μας και υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την εκποίηση του εξοπλισμού της καταδίκασε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασιλική Στεργίου, όπως επίσης το γεγονός ότι ένα σημαντικό θέμα όπως η κλοπή υλικών από τις εγκαταστάσεις της έρχεται στο Δ.Σ. μετά από τόσα χρόνια.
0 comments