Don't Miss
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Βρέθηκε δηλητηριασμένη αρκούδα στους Ψαράδες Πρεσπών
By Voula Z on 03/05/2012
Νεκρή από δηλητηρίαση εντοπίστηκε την Κυριακή, 29 Απριλίου 2012, μεγαλόσωμη ενήλικη αρκούδα στους Ψαράδες Πρεσπών!
Το νεκρό ζώο βρέθηκε από ανθρώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ), οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, που έσπευσε στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο θάνατός της προήλθε από δηλητηρίαση. Άλλωστε, στην ίδια περιοχή πριν από ένα περίπου μήνα είχε εντοπιστεί ως “δόλωμα” με φυτοφάρμακα μια νεκρή αγελάδα. Επιπλέον πάνω στο πτώμα της αρκούδας βρέθηκαν νεκρά έντομα (πιθανότατα δηλητηριασμένα και αυτά), ενώ δεν υπήρχε κάποια άλλη ένδειξη που να δικαιολογεί θάνατο από άλλα αίτια (π.χ. οπές από σφαίρες).
Η αρκούδα ήταν αρσενική, ενήλικη (10-12 ετών περίπου) και βάρους 220-240 κιλών! Η ημερομηνία θανάτου του ζώου δεν είναι γνωστή, αλλά με βάση το στάδιο της αποσύνθεσης στην οποία βρισκόταν το πτώμα, εκτιμάται πριν από περίπου 4 εβδομάδες.
Πιθανολογείται ότι η άτυχη αρκούδα είχε τραφεί με τη δηλητηριασμένη αγελάδα ή από κάποιο άλλο δηλητηριασμένο δόλωμα. Η τοποθεσία άλλωστε που βρέθηκε (μόλις200 μ.από κατοικημένη περιοχή) ενισχύει το επιχείρημα ότι ο θάνατος προήλθε από δηλητηρίαση. Στην περιοχή των Ψαράδων Πρεσπών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου, το πρόβλημα με τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά από τον ΦΔΕΔΠ, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τους κατοίκους.
Ο Πρόεδρος του ΦΔΕΔΠ, Νίκος Γιαννάκης, απηύθυνε έκκληση για να σταματήσει η παράνομη αυτή πρακτική: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα είχαν τοποθετηθεί για τη θανάτωση λύκων. Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η περιοχή είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και αποτελεί έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και η δηλητηρίαση ζώων αποτελεί κίνδυνο τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τη δημόσια υγεία!».
Δυστυχώς, η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου και πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, καθώς και είδη απειλούμενων θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus), ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου (Lynx pardinus). Μόλις πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε δηλητηριασμένος -και τελικά σώθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση του κτηνοτρόφου που το βρήκε- ο πιο απειλούμενος στην Ευρώπη και την Ελλάδα γύπας, ο Ασπροπάρης, στην προστατευόμενη περιοχή Αντιχασίων Όρων – Μετεώρων του δικτύου Natura 2000!
Σε όλη τη διάρκεια επιχείρισης της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρέστησαν εκπρόσωποι του ΦΔΕΔΠ.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δηλητηριασμένα δολώματα
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η θανάτωση ζώων, απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και αποτελούν μία πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, αποτελούν πρόβλημα και για τη δημόσια υγεία αφού βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και των οικόσιτων ζώων.
Οι βασικότερες αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων αφορούν σε περιπτώσεις:
-Παράνομης χρήσης δηλητηρίων και φυτοφαρμάκων από κάποιους κυνηγούς που θεωρούν την αλεπού ως ανταγωνιστή τους στο κυνήγι, και
–
-αυτοδικίας από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ζώα στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή.
-Αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων
Από τις αρχές Οκτωβρίου 2010, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και οργανώσεις από την Ισπανία και την Πορτογαλία υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (LIFE09 NAT/ES/000533) με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με καινοτόμες δράσεις και μέτρα. Μάλιστα, λειτουργεί δωρεάν τηλεφωνική γραμμή (800 11 010101) που είναι είναι διαθέσιμη καθημερινά 10πμ – 2μμ για την παρακολούθηση των περιπτώσεων δηλητηρίασης ζώων στο νομό Τρικάλων.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε νεκρό ζώο ή δόλωμα:
Μην το αγγίζετε, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος υγείας.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο 2310 555920 και 6957 834668 , με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στα 23850 51870 και 23850 51433 ή με την τοπική Δασική Υπηρεσία.
0 comments