Η ΔΕΗ δεν πληρώνει τις εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εταιρίες και εργολάβοι κήρυξαν «παύση εργασιών», αντιδρώντας στην «παύση πληρωμών» που κήρυξε η ΔΕΗ.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Με δεδομένο το πρόβλημα «ρευστότητας» που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ άφησε απλήρωτους τους εργολάβους, οι οποίοι να σημειωθεί εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Όλες οι μεγάλες εταιρίες και οι εργολάβοι που υλοποιούν μεγάλες εργολαβίες στα ορυχεία και στους σταθμούς, έδεσαν χειρόφρενο στα χωματουργικά και σε όλα τα μηχανήματα, διαμαρτυρόμενοι για τα οφειλόμενα τριών μηνών για έργο που έχει εκτελεστεί. Αυτό βεβαίως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες άφησαν απλήρωτους τους μικρούς υπεργολάβους και αυτοί τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς οι εργαζόμενοι σε εργολάβους είναι περισσότεροι από τους μόνιμους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Όλοι αυτοί ή είναι απλήρωτοι και χάνουν τα μεροκάματα, αφού οι εταιρίες που τους απασχολούν, δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας.
Η «παύση εργασιών» από τις μεγάλες εταιρίες και κατά συνέπεια από όλους τους εργολάβους άρχισε την περασμένη Τετάρτη 25 Απριλίου. Είχε προηγηθεί μία άκαρπη συνάντηση των εργοληπτών με την διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου, η οποία δήλωσε αναρμόδια για την επίλυση του θέματος. Δεδομένου ότι «τα λεφτά είναι πολλά» και το πρόβλημα σχετίζεται με την «έλλειψη ρευστότητας» που παρουσιάζει η ΔΕΗ, η διευθύντρια του λιγνιτικού κέντρου, παρέπεμψε τους εργολήπτες στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ. Η συνάντηση με υψηλά ιστάμενους της επιχείρησης πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όμως η επίλυση είναι δύσκολη, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας. Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες είναι απλήρωτες για εργασίες που υλοποίησαν από τον Ιανουάριο και εντεύθεν. Ειδικότερα, για τις εργολαβίες του Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθούν στις 24/3 και για τις εργολαβίες του Φεβρουαρίου στις 24/4, αλλά δεν πληρώθηκαν. «Αυτό έχει σα συνέπεια να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να αδυνατούμε να λειτουργήσουμε. Δε έχουμε να βάλουμε πετρέλαια στα αυτοκίνητα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους», δήλωσε στον «Π» ο Λάκης Κωστούβας, υπεύθυνος έργου της «ΑΚΜΗΣ», μιας εκ των μεγαλύτερων εταιριών.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και των εργολάβων αγωνιούν μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση, καθώς γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος δραστηριοτήτων, υλοποιείται από εργολάβους. Ειδικά στον τομέα των χωματουργικών, σχεδόν εξολοκλήρου η μετακίνηση μαζών γίνεται από εργολάβους. Φοβούνται λοιπόν ότι «πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και θα παραλύσει το σύστημα». Ο γραμματέας του σωματείου χειριστών, Άκης Καραγιάννης, κάνει λόγο για «συντεχνίες και σκοπιμότητες, οι οποίες επιδιώκουν την απαξίωση της ΔΕΗ, την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Ασκείται μία πίεση, ώστε να χαμηλώσουν κι’ άλλο οι μισθοί και τα μεροκάματα πείνας των εργαζομένων, αλλά και να οδηγηθούν αδιαμαρτύρητα οι εργαζόμενοι στην ανεργία».
Από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας του «Σπάρτακου», Φάνης Καραμπίκας, εκτιμά ότι «πολύ σύντομα θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας λιγνίτη στις αυλές των σταθμών, επομένως πρόβλημα τροφοδοσίας των μονάδων.