Δήμος Καστοριάς: Πρόσκληση για εθελοντές για το Φεστιβάλ της Αλεξιάδας

By on 28/04/2012
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣΟ Δήμος Καστοριάς, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, καινοτομεί, διοργανώνοντας ένα φεστιβάλ που θα προβάλλει την ιστορία της Καστοριάς και θα δίνει έμφαση στον βυζαντινό της  χαρακτήρα. Είναι η πρώτη φορά που αποτολμάται μια τέτοια εκδήλωση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

 

Το ονομάσαμε  “Αλεξιάδα” γιατί αφορμή είναι η αναφορά της Καστοριάς στο ιστορικό κείμενο της Άννας Κομνηνής, που περιγράφει την κατοχή της πόλης από τους Νορμανδούς και την επική της απελευθέρωση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό το 1083 μ.Χ., γεγονός που άφησε πολλά ίχνη στην πόλη. ( όπως η τοιχογραφία με την μορφή του αυτοκράτορα στην Μονή Μαυριωτίσσης.)

 

Η μεγάλη πρόκληση είναι το φεστιβάλ να γίνει ετήσιος και διεθνής θεσμός, που θα γνωστοποιεί την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας  εντός και εκτός Ελλάδας, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να μας επισκεφτεί για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις της “Αλεξιάδας”. Το σχέδιο για την “Αλεξιάδα” προβλέπει την δημιουργία μιας βυζαντινής- μεσαιωνικής αγοράς, όπου θα εκτίθενται προϊόντα και επαγγέλματα που χαρακτήριζαν την περιοχή από αιώνες, μουσικο-θεατρικά θεάματα με τον ίδιο χαρακτήρα σε όλη την πόλη και ένα γιορταστικό υπερ-θέαμα για την λήξη του, μια γιορτή – αναπαράσταση της εποχής  και του γεγονότος. Για πρώτη χρονιά η διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι διήμερη (1 και 2 Σεπτεμβρίου 2012)
Για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας: χρειαζόμαστε τη βοήθεια, τη γνώση, τη μνήμη και τον ενθουσιασμό όλων.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα τόσο προς τα μέλη των συλλόγων όσο και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής για εθελοντική συμμετοχή, που θα αφορά τόσο στην διοργάνωση της αγοράς, όσο και στον σχεδιασμό και υλοποίηση της τελικής δραματοποιημένης αναπαράστασης. Γι’ αυτό τον λόγο πρόκειται να γίνουν  σύντομα εργαστήρια εκπαίδευσης και συναντήσεις για την οργάνωση των δράσεων.  Βασική προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή ως εθελοντής είναι η διάθεση και η επιθυμία του να συμβάλλει σε μια διοργάνωση που θα αναδεικνύει αποκλειστικά τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

 

Το σήμα, το ιστορικό και φωτογραφίες των συλλόγων καθώς και τα ονόματα όλων των εθελοντών θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για αυτό το φεστιβάλ.  Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρόσκλησή μας θα τύχει σύσσωμης και άμεσης ανταπόκρισης.

 

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ εθελοντών πολιτών με την αρμόδια επιτροπή και τη διεύθυνση του φεστιβάλ αναμένεται να γίνει στις 16 Ιουνίου ώστε να παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, να συζητηθεί ο τρόπος της οργάνωσης και να δημιουργηθούν οι ομάδες των ατόμων που επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια.

 

Ακολουθεί πίνακας με τις κατηγορίες εθελοντών:

ΛΑΟΣ-ΧΟΡΕΥΤΕΣ

 

25 άνδρες 16-40 ετών

25 γυναίκες 14-40 ετών

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

 

20 άνδρες 25-45 ετών

15 άνδρες 15-45 ετών

ΣΥΝΟΔΕΙΑ

 

15 κοπέλες 13-25 ετών

10 αγόρια 13-18 ετών

 

ΑΡΧΟΝΤΕΣ

 

25 άνδρες 28 ετών και πάνω

15 γυναίκες 28 ετών και πάνω

ΙΠΠΕΙΣ

4 άνδρες

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

10 ενήλικες άνδρες

15 γυναίκες που να μπορούν να βοηθήσουν και στο τελικό γλέντι

10 άνδρες-γυναίκες

20 νέα παιδιά

 

 

Για την υπαίθρια αγορά του φεστιβάλ αναζητούνται σύμφωνα με τα προτεινόμενα θέματα που ακολουθούν τα εξής άτομα:

 

Υφαντά:  κυρία με αργαλειό και να γίνεται επιτόπου επίδειξη ύφανσης με σχέδια της εποχής.
Αγιογραφία: αγιογράφος που θα ζωγραφίζει επιτόπου βυζαντινές αγιογραφίες.
Ψηφιδωτά: Επίδειξη δημιουργίας ψηφιδωτών με βυζαντινά θέματα
Κοσμήματα: Επίδειξη κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος
Κεραμική: Κατασκευή κεραμικών
Γουναρικά: παρουσίαση όλων των φάσεων κατασκευής γουναρικών της εποχής με άτομα που θα επιδεικνύουν τις ειδικότητες (κοφτάς, σταματωτάς κλπ).
Σιδεράς: Αναπαράσταση σιδηρουργείου της εποχής.
Μαραγκός: Επιτόπου κατασκευή ξύλινων αντικειμένων.
Παπουτσής: Επισκευή και ραφή υποδημάτων.
Καπελάς: Επιτόπου κατασκευή καπέλων της εποχής με ύφασμα.
Ψαράς: Ραφή διχτυών για ψάρεμα.
Πλέξιμο καλαθιών: Καλάθια, ψάθινες καρέκλες, καπέλα, μικροαντικείμενα.
Δηλώσεις συμμετοχής μέσω email στο [email protected] και στα τηλέφωνα: 2467028999 και 2467022655

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: