Don't Miss
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Σύγχρονο Κέντρο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών
By Voula Z on 12/04/2012
Ένα σύγχρονο Κέντρο Παλαιοντολογίας θα αποκτήσει η Μηλιά Γρεβενών, στο οποίο πρόκειται να στεγαστούν τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών που διεξάγει τα τελευταία 20 χρόνια το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και τα οποία έχουν φέρει στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας την περιοχή και την ιστορία της, των τριών εκατομμυρίων χρόνων.
Πηγή:kathimerini.gr
Χθες υπογράφηκε στο ΑΠΘ η τριμερής προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου, ανάμεσα στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, το δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών Α.Ε. και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ετών, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Το σύγχρονο κτίριο θα καλύπτει έκταση 3.000 τ.μ. όπου θα λειτουργούν ο εκθεσιακός χώρος, συνεδριακό κέντρο, διαδραστικά και εκπαιδευτικά εκθέματα για τις επισκέψεις των μαθητών, εργαστήρια ερευνών, βιβλιοθήκη και γραφεία, ξενώνες, βοηθητικές υποδομές και αναψυκτήριο. Το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς πρόκειται να φιλοξενεί σεμινάρια, διαλέξεις και συνέδρια για επιστημονικούς σκοπούς, καθώς επίσης θερινά και χειμερινά σχολεία, όπως και την έρευνα του πανεπιστημίου και των φοιτητών του, σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς.
Στη Μηλιά Γρεβενών, στο χώρο της πρώην κοινότητας, λειτουργεί ήδη ένας εκθεσιακός χώρος των σπάνιων παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής, που προσελκύει ετησίως 30.000 επισκέπτες. Η περιοχή της Μηλιάς έγινε διεθνώς γνωστή όταν οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα ζεύγος των μεγαλύτερων χαβλιόδοντων παγκοσμίως (4,39 και 5,02 μέτρων) και κατέλαβαν μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2011.
«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μία άγνωστη μέχρι πρόσφατα ιστορία της περιοχής για μία σπάνια περίοδο – πλειόκενος – για την οποία έχουμε ελάχιστες πληροφορίες. Υπάρχει πλούτος φυσικής ιστορίας και απολιθωμάτων μοναδικών παγκοσμίως και έτσι η περιοχή καθίσταται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από επιστημονικής και ερευνητικής πλευράς» δήλωσε η υπεύθυνη των ανασκαφών της περιοχής, καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, και πρόσθεσε ότι το ερευνητικό έργο του πανεπιστημίου συνεχίζεται σε νέες θέσεις και νέα απολιθώματα, που αναμένεται να φέρουν στο φως επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όπως επισημαίνει, η περιοχή αποτελούσε τον «τελευταίο επίγειο παράδεισο», καθώς σε αυτήν βρέθηκε ένα προϊστορικό ζώο, ο τάπηρος, το οποίο φαίνεται να ζούσε στη νότια Αμερική και στην Ινδονησία (σύμφωνα με ευρήματα), και πιο συγκεκριμένα σε μέρη με τροπικό, ζεστό κλίμα, πολλά νερά και πλούσια βλάστηση.
Το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς αναμένεται να αποτελέσει μία υποδομή εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη του τόπου. Μέσω του σύγχρονου εξοπλισμού του, θα προσφέρει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο απευθυνόμενο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, αλλά και σε ειδικές ομάδες κοινού, όπως οι ερασιτέχνες παλαιοντολόγοι και γεωλόγοι.
«Εκεί που η επιστήμη συναντά τις τοπικές κοινωνίες γεννιέται η ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής του επιστημονικού πλούτου προς την κοινωνία. Η συνεργασία πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας δίνει σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα για το πανεπιστήμιο που είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει όραμα και ελπίδα σε όλους τους Γρεβενιώτες» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γρεβενών και πρόεδρος της ΑΝ.ΓΡΕ., Δημοσθένης Κουπτσίδης
Το ΑΠΘ θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του για την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών του αναγκών, ενώ θα δίνεται η ίδια δυνατότητα σε επισκέπτες ερευνητές παλαιοντολόγους και γεωλόγους.
0 comments