giapraki.com

Επέλαση των μινκ στα χωριά του Γράμμου

Προξένησαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και εκκλησίες

Ζημιές στις περισσότερες οικίες της Κυψέλης προκάλεσαν δεκάδες γουνοφόρα ζώα που κατέβηκαν τις τελευταίες μέρες στο χωριό.

 

Αυτό το διάστημα το χωριό είναι…σχεδόν έρημο, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων προτιμά να το επισκέπτεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

 

Πηγή:Εφημερίδα Φωνή της Καστοριάς

 

Τα γουνοφόρα ζώα ωστόσο, κατάφεραν να τρυπώσουν στα κλειδωμένα σπίτια από τις καμινάδες των τζακιών και τα έκαναν «γυαλιά καρφιά», προκειμένου να βρουν τροφή.
Αλώνισαν ανενόχλητα στα σπίτια που μπήκαν. Έφαγαν ότι τρόφιμα υπήρχαν, υφάσματα επίπλων, κουρτίνες, δερμάτινα, ακόμη και φορτιστές κινητών τηλεφώνων! Φεύγοντας βέβαια φρόντισαν να αφήσουν τα «αποτυπώματά» τους, παντού.

 

Ο κ. Θεόδωρος Κωτσαρής που είναι μόνιμος κάτοικος Κυψέλης, ήταν αυτός ο οποίος ειδοποίησε τους συγχωριανούς του που λείπουν αυτό το διάστημα, για τις ζημιές που έγιναν.
«Τα μινκ κυκλοφορούν καθημερινά ανενόχλητα στους δρόμους . Πέρσι είχαμε και πάλι τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτή τη φορά προκάλεσαν ζημιές στο 80% των σπιτιών. Άφησαν περιττώματα, έσπασαν πιάτα, ποτήρια, ξέσκισαν σεντόνια, δερμάτινα μπουφάν. Μπήκαν ακόμη και στις εκκλησίες του χωριού και προκάλεσαν πολλές ζημιές». Μας λέει ο κ. Κωτσαρής και προσθέτει: «είκοσι γάτες υπήρχαν στο χωριό και δεν έμεινε καμιά. Τις σκότωσαν όλες».

 

«Στο σπίτι μας μπήκαν από την καμινάδα του τζακιού και από το πατάρι. Σ’ εμάς δεν προκάλεσαν πολλές ζημιές, γιατί δεν βρήκαν τρόφιμα. Τρύπησαν όμως το δοχείο του λαδιού και έφαγαν το λάδι, έφαγαν το μέλι και το ταχίνι, αλλά και ένα δερμάτινο μπουφάν. Άφησαν πολλά περιττώματα». Δηλώνει ο κ. Αντώνης Μάνος, ο οποίος έχει εξοχικό στην Κυψέλη.
Τα μινκ δεν εμφανίστηκαν τώρα. Πρόκειται για γεννήτορες των ζώων που είχαν απελευθερώσει πριν από δυο χρόνια οι φιλοζωικές οργανώσεις, από φάρμα της Καστοριάς.
«Το λάθος ήταν το ότι αφέθηκαν ελεύθερα στο περιβάλλον. Τώρα, προκειμένου να επιβιώσουν , φυσικά θα βρουν κάθε δυνατό τρόπο. Σε άλλους οι ζημιές που έγιναν είναι πολλές, σε άλλους λίγες. Όμως είναι δύσκολο να καλύπτουμε κάθε λίγο και λιγάκι τις ζημιές αυτές», συμπληρώνει ο κ. Μάνος.

 

Για τα όσα συνέβησαν, μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος ήταν ενήμερος για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

 

«Εμείς είχαμε επισημάνει το θέμα εδώ και δυο χρόνια από τότε που τα που είχαν απελευθερώσει από τα εκτροφεία τα γουνοφόρα. Δυστυχώς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς δεν είχε λάβει υπόψη την πρόταση που είχαμε κάνει μαζί με το ΕΘΙΑΓE να τοποθετηθούν παγίδες συγκεκριμένων διαστάσεων προκειμένου τα ζωάκια να συλληφθούν και να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι τα γουνοφόρα ζώα που έχουν πλέον αφομοιωθεί με το περιβάλλον αναταράσσουν το οικοσύστημα. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

 

« Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στις ισορροπίες του οικοσυστήματος, καθώς πρόκειται για ζώα που καταφεύγουν κυρίως σε παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές. Εκτός από τα ψάρια τα θηράματά τους είναι τα αμφίβια και τα ερπετά. Αποτελούν μεγάλη απειλή για είδη όπως οι νεροχελώνες, ο λιμνοβάτραχος, τα πουλιά», τόνισε.

 

Ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος, κατέθεσε παράλληλα και τη δική του πρόταση. Να τοποθετηθούν στα γουνοφόρα ζώα που υπάρχουν στα εκτροφεία μικροτσίπ, ή ενώτια τα οποία θα φέρουν κωδικό αριθμό, προκειμένου εάν δραπετεύσουν και συλληφθούν ο ιδιοκτήτης τους να μπορεί να τα αναγνωρίζει.

 

Πρότεινε ακόμη να τοποθετούνται αυτά που συλλαμβάνονται σε ειδικό χώρο για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους.

 

Οι κάτοικοι της Κυψέλης, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα τους. Τοποθέτησαν σήτες στις καμινάδες, αλλά και παγίδες σε διάφορα σημεία των σπιτιών τους, για να πιαστούν στα πράσα οι απρόσκλητοι επισκέπτες τους.

Exit mobile version