Don't Miss
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Δηλητηρίασαν ζώα στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών
By Voula Z on 11/03/2012
Τι πρέπει να κάνει κανείς αν βρει κάποιο νεκρό ζώο ή δόλωμα
Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού εντόπισαν στη χαράδρα του Αγίου Αθανασίου Καρυών ένα δηλητηριασμένο ελληνικό ποιμενικό, έπειτα από καταγγελία κτηνοτρόφου της περιοχής.
Πηγή:newsbeast.gr
Οι περιπολίες των φυλάκων συνεχίστηκαν μέχρι που στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ένας δεύτερος δηλητηριασμένος ποιμενικός και κομμάτια δηλητηριασμένου λίπους. Την επόμενη μέρα τον κατάλογο των δηλητηριασμένων ζώων προστέθηκε και μια αλεπού.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η θανάτωση ζώων, απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και αποτελούν μια πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, αποτελούν πρόβλημα και για τη δημόσια υγεία αφού βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για αδικήματα που επισύρουν ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα.
Οι βασικότερες αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων αφορούν σε περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών, παράνομης χρήσης δηλητηρίων και φυτοφαρμάκων από κάποιους κυνηγούς που θεωρούν την αλεπού ως ανταγωνιστή τους στο κυνήγι, και «αυτοδικίας» από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ζώα στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή.
Αν κανείς βρει κάποιο νεκρό ζώο ή δόλωμα πρέπει:
-να μην το ακουμπήσει, καθώς κινδυνεύει να μολυνθεί,
-να επικοινωνήσει με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στο 23850 51870 & 23850 51433,
-να φωτογραφήσει το ζώο και το δόλωμα εφόσον αυτό είναι εφικτό, και να σημειώσει πότε και που το είδε.
«Το φαινόμενο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που απαιτεί την παρέμβαση της Δασικής Υπηρεσίας, των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φορέα, Δρ. Νίκος Γιαννάκης.
0 comments